Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (ΠΡΩΗΝ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»)
Αντιμέτωποι με νέους κινδύνους για το επίδομα ανεργίας και τα δεδουλευμένα τους

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»)
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»)
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο νέων μακροχρόνιων δικαστικών διενέξεων, απώλειας του επιδόματος ανεργίας και οριστικής απώλειας των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Γενάρη του 2016, είναι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Super Market ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην S/M «Αρβανιτίδης»).

Οι εργαζόμενοι αντί, όπως αποφάσισαν τα δικαστήρια, να εργάζονται στα καταστήματα της επιχείρησης που συνεχίζουν να λειτουργούν από νέο ιδιοκτήτη («Market In»), απολύονται. Οι απολύσεις ξεκίνησαν από τον Ιούλη, πρώτα για τους εργαζόμενους των καταστημάτων της επαρχίας και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με τους εργαζόμενους των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης.

Καταγγελίες συμβάσεων με ημερομηνία απόλυσης έξι μήνες πριν!

Παρά το γεγονός της πρόσφατης δικαστικής δικαίωσής τους, οι εργαζόμενοι βρίσκονται, για ακόμα μια φορά, μπροστά στην πιθανότητα να χρειάζεται να εμπλακούν σε νέους μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, καθώς η σύνδικος που ορίστηκε για να υλοποιήσει την πτώχευση της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ξεκίνησε να στέλνει καταγγελίες συμβάσεων εργασίας τον Ιούλη 2019 με ημερομηνία απόλυσης όχι την τρέχουσα, αλλά την ημερομηνία απόφασης της κήρυξης πτώχευσης, δηλαδή τις 2/4/2019.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να υπογράψουν απολύσεις με ημερομηνία απόλυσης σχεδόν 6 μήνες πριν και κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας, καθώς για τη λήψη του ο εργαζόμενος οφείλει να καταθέσει αίτηση μέχρι και 40 μέρες από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας του. Σε αντίθετη περίπτωση ή χάνει το επίδομα ή μπαίνει σε διαδικασία αποδείξεως του λόγου που καταθέτει εκπρόθεσμα την αίτηση.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν δικαιώματα σχετικά με τον τρόπο που θα λάβουν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα από την επιχείρηση, καθώς αλλάζουν οι όροι ικανοποίησής τους προ και μετά την πτώχευση.

Να σημειωθεί ότι από τον νόμο προβλέπεται ότι η πτώχευση δεν αποτελεί λόγο λύσης της σύμβασης εργασίας, ότι ο μισθωτός ακόμα και μετά την κήρυξη της πτώχευσης διατηρεί όλα τα εργασιακά του δικαιώματα, δαλαδή ενδεικτικά τις αξιώσεις του επί επιδομάτων εορτών, επιδόματος αδείας κ.ο.κ. Ετσι, οι απαιτήσεις των εργαζομένων που γεννήθηκαν πριν την πτώχευση αποτελούν αναμφίβολα πτωχευτικά πιστώματα και δη προνομιακά ικανοποιούμενα. Ενώ από την κήρυξη της πτώχευσης και μέχρι την καταγγελία της σύμβασης από τον σύνδικο, εφόσον ο σύνδικος έχει παραλείψει την καταγγελία, οι συμβάσεις εργασίας, διατηρούσες την ισχύ τους, δικαιολογούν την απαίτηση των εργαζομένων στο μισθό και τις συναφείς παροχές, ακόμα και αν πράγματι δεν εργάστηκαν από λόγους που αφορούν στην πτώχευση του εργοδότη τους και τη διαδικασία της.

Λήψη μέτρων για τη δικαίωση των εργαζομένων απαιτεί το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το θέμα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης παρουσιάζουν τη δεινή θέση που βρίσκονται οι 1.300 εργαζόμενοι της εταιρείας και τους κινδύνους από τη νέα εξέλιξη.

Καλούν τον υπουργό να πει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο πολύχρονος «Γολγοθάς» των εργαζομένων και να επέλθει η δικαίωσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ