Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Η Ελλάδα «στρατηγική επένδυση» στο «σταυροδρόμι των ανταγωνισμών»

Αναλυτικός ως προς τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την Ελλάδα, με τον «Στρατηγικό Διάλογο» και ευρύτερα, ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, ο οποίος μιλώντας χτες στην Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών είπε: «Εχουμε την αίσθηση ότι πραγματικά ξεκινάμε τώρα μια νέα εποχή (...) Ως ΗΠΑ έχουμε κάνει μια στρατηγική επένδυση στη σχέση μας με την Ελλάδα (...) Κάνουμε περισσότερα σήμερα με την Ελλάδα από ποτέ άλλοτε στον τομέα της Αμυνας, αλλά αυτή είναι μια πρόοδος που ξεκίνησε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα με πρωθυπουργό Μητσοτάκη, βλέπουμε μια ευκαιρία (...) να την ανεβάσουμε σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο».

Σημειωτέον, πέρα από τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας εστίασε στη «μεγαλύτερη στρατηγική ιδέα: Οτι βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε μια πολύ περίπλοκη και μερικές φορές ασταθή γειτονιά», ενώ αναδεικνύοντας ότι τα επιχειρηματικά σχέδια αποτελούν την άλλη όψη της επικίνδυνης εμπλοκής, σημείωσε ότι «η οικονομική ατζέντα που επιδιώκει ο πρωθυπουργός (σ.σ. Μητσοτάκης) έχει στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ (...) όσο πιο επιτυχημένος είναι ο πρωθυπουργός στην ατζέντα του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τόσο καλύτερα είναι η Ελλάδα σε θέση να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο ως πυλώνας σταθερότητας, είτε πρόκειται για τη συνεργασία μας στη στρατηγική ενεργειακή πολιτική είτε για τη στρατιωτική συνεργασία».

ΑμερικανοΝΑΤΟικός δίαυλος για Τουρκία

Σε άλλο σημείο, εξάλλου, επιβεβαιώνοντας ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει για τα καλά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη μέγγενη του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού παζαριού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκίας, σημείωσε ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται μια πολύ παρόμοια θεώρηση για την Τουρκία. Και οι δύο αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική σχέση για τα αντίστοιχα εθνικά μας συμφέροντα ασφαλείας, και, όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά της διατήρησης αυτού του διαλόγου. Και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι έντονα προς το συμφέρον μας η Τουρκία να παραμείνει αγκυροβολημένη στη Δύση, μέρος της ευρωατλαντικής μας κοινότητας, και να κοιτάξει προς τη Δύση για το μέλλον».

Δήλωσε, μάλιστα, ότι οι Αμερικανοί «ενθαρρύνθηκαν» από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Ν. Υόρκη την προηγούμενη βδομάδα «και το πολύ σαφές μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα επικεντρώνεται στην οικονομία. Εχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη. Επικεντρώνεται στη διατήρηση μιας σταθερής γειτονιάς, η οποία παρέχει ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές». Κάλεσε, δε, προς διασφάλιση της σταθερότητας του κεφαλαίου, την ελληνική κυβέρνηση να μη χάνει τέτοιες ευκαιρίες για «διάλογο» με την Αγκυρα, με την υπόσχεση ότι «αυτός είναι ένας διάλογος όπου η Ελλάδα θα απολαύσει την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ».

Στο «σταυροδρόμι των ανταγωνισμών»

Αλλωστε, παραπέμποντας στη μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών, σημείωσε: «Βλέπουμε τις εξελίξεις της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο ως εξαιρετικά σημαντικές. Αυτή είναι μια περιοχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων.Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο για τα καλά». Σε αυτό το φόντο «ενθάρρυνε» και για την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με συμμετοχή και των ΗΠΑ («Διαδικασία 3+1»). Αντίστοιχα, χαιρέτισε το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε στη Ν. Υόρκη τριμερή με τους ομολόγους του Κύπρου και Αιγύπτου, όπως και συναντήσεις με ομολόγους του από τα Βαλκάνια.

«Και νομίζω ότι όλα αυτά υπογραμμίζουν την αίσθηση ότι η Ελλάδα επιστρέφει ως στρατηγικός παίκτης στην περιοχή» και «τώρα με τις ΗΠΑ» η Ελλάδα «γίνεται πηγή λύσεων» που «συμβάλλουν στην οικοδόμηση περιφερειακής σταθερότητας, δημιουργούν οικονομικές ευκαιρίες,δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η ανάπτυξη και οι επενδύσεις μπορούν να προχωρήσουν με έναν τρόπο που είναι πολύ σημαντικός προφανώς για την Ελλάδα, αλλά επίσης, νομίζω, για την Ευρώπη, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και μέσω του ΝΑΤΟ, για τις ΗΠΑ».

Τέλος, δεν παρέλειψε να εστιάσει στην Αλεξανδρούπολη και γενικά την αξία της Β. Ελλάδας για τους Αμερικανούς, χαρακτηρίζοντάς την «στρατηγικό σταυροδρόμι» και «το σημαντικότερο σταυροδρόμι της ευρωπαϊκής Ενέργειας», ενώ δείχνοντας τι σηματοδοτούν τα σχέδια αυτά για τους λαούς της περιοχής, πρόσθεσε πως «υπάρχουν επίσης κάποιες όχι τόσο καλοπροαίρετες επιρροές σε αυτήν την περιοχή από κάποιους από τους γεωπολιτικούς μας αντιπάλους, ιδιαίτερα η προσπάθεια της Ρωσίας να υπονομεύσει την ενεργειακή διαφοροποίηση, να υπονομεύσει τη συμφωνία των Πρεσπών, να εμποδίσει την επιλογή που έχουν κάνει πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων προς το ΝΑΤΟ, προς την Ευρώπη και τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ