Τρίτη 1 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Σφραγίζει» τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια

Ο «Στρατηγικός Διάλογος» και η νέα Συμφωνία για τις βάσεις καθιστούν τη χώρα μαγνήτη μεγάλων κινδύνων

Copyright 2019 The Associated

Τις τελευταίες πινελιές βάζουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας πριν από την έλευση στην Αθήνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, και την εκκίνηση του β' γύρου του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου», βασικό κομμάτι του οποίου είναι η υπογραφή της νέας Συμφωνία για τις βάσεις («Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» - Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA).

Εξελίξεις που σηματοδοτούν ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, διευρύνοντας την παρουσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα και καθιστώντας τη χώρα μαγνήτη κινδύνων, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Επισήμως, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι το ταξίδι Πομπέο απλώνεται από 1 έως 6/10 σε Ιταλία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα, ενώ στην Αθήνα θα συναντήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλο, αντίστοιχα.

Στο αμερικανικό ΥΠΕΞ έγινε και άτυπη ενημέρωση, από αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε για το περιεχόμενο της επίσκεψης στην Αθήνα: «Θα έχουμε προφανώς πολλά πράγματα να συζητήσουμε με την σύμμαχό μας την Ελλάδα, αλλά επίσης προετοιμάζουμε τον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας του 2019 (σ.σ. ο α' γύρος έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον) ο οποίος στη συνέχεια θα διεξαχθεί επισήμως τη Δευτέρα 7/10 μετά την αναχώρηση του υπουργού».

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της εμπλοκής

Να σημειωθεί ότι η προετοιμασία για την υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας για τις βάσεις γίνεται στα μουλωχτά, με τα κυβερνητικά και άλλα στελέχη να θολώνουν τα νερά για το πώς και πότε υπογράφεται η νέα συμφωνία για τις βάσεις, ενώ ερωτηθείς, σχετικά, ο Αμερικανός αξιωματούχος αν ο Πομπέο πρόκειται να υπογράψει τη νέα στρατιωτική συμφωνία με την Ελλάδα σε αυτό το ταξίδι, απάντησε: «Θα πρέπει να δούμε ακριβώς τι θα κάνουμε επ' αυτού». Ξεγυμνώνοντας και τους πραγματικούς στόχους της συμφωνίας, είπε πως Μητσοτάκης και Πομπέο «θα θέσουν τις βάσεις για αυτόν τον Στρατηγικό Διάλογο, ο οποίος διατρέχει μια σειρά από πράγματα πάνω στα οποία εργαζόμαστε μαζί με την Ελλάδα: Προφανώς Αμυνα και Ασφάλεια - η Ελλάδα ένας μείζων και σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ - Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, όλοι σημαντικοί τομείς όσον αφορά τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειάς μας».

Αλλωστε, όποιο χρονοδιάγραμμα ή διαδικασία και αν επιλέξουν, το βασικό είναι ότι η νέα Συμφωνία για τις βάσεις είναι έτοιμη σε όλες τις λεπτομέρειές της, ενώ δεδομένο θεωρείται ότι το τωρινό καθεστώς ετήσιας ανανέωσης θα αντικατασταθεί από μια νέα συμφωνία μακροχρόνιας ή ακόμα και αόριστης διάρκειας, έστω με ένα μεσοδιάστημα ενός έτους, για να «ζυμώσουν» ακόμα εντατικότερα μέσα στο λαό την «ανάγκη» να αποδεχτεί τα επικίνδυνα σχέδια.

Η κατάπτυστη συμφωνία δίνει «γην και ύδωρ» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες ενισχύοντας παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, παγιώνει τη χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη (π.χ. ιπτάμενα τάνκερ) της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα και εγκαθιστά μόνιμα αμερικανικά ελικόπτερα στην Κεντρική Ελλάδα (προσώρας χρησιμοποιούν για «περιοδική μεταστάθμευση» το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας), ενώ μετατρέπει την Αλεξανδρούπολη σε δολοφονικό ορμητήριο σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα.

Ως το λαιμό χωμένοι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Τέλος, δίνοντας μια εικόνα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στα ευρύτερα Βαλκάνια, που φουντώνουν τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο αξιωματούχος είπε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν πολύ αφοσιωμένες και επικεντρωμένες στα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι στρατηγικά σημαντικά για το όραμά μας για την Ευρώπη», και σημείωσε ότι ο Πομπέο θα μιλήσει με τα κυβερνητικά στελέχη Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας «για τις ρωσικές προσπάθειες να σπείρουν τη διαφωνία εκεί. Είστε εξοικειωμένοι με την απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο πριν από μερικά χρόνια, τις προσπάθειες να διαταράξει τη διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις φιλοδοξίες ενσωμάτωσης (σ.σ. στο ΝΑΤΟ) των ανθρώπων στη Βόρεια Μακεδονία και σε άλλες χώρες της περιοχής».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντάς την «ένα απίστευτο βήμα που (...) φυσικά επέτρεψε στη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην πορεία ένταξης» στο ΝΑΤΟ.

Παρουσιάζοντας τη διευθέτηση του Σκοπιανού ως πρότυπο και άλλων αντίστοιχων «διευθετήσεων» στην περιοχή, στις οποίες σπεύδει να βάλει πλάτη και η κυβέρνηση ΝΔ, όπως δείχνει και η πρώτη στα χρονικά συνάντηση πρωθυπουργού με τον ηγέτη του προτεκτοράτου του Κοσόβου την προηγούμενη βδομάδα, ο Αμερικανός τόνισε ότι ο Πομπέο σε Αθήνα και Οχρίδα «θα σημειώσει τη στήριξή μας για επίλυση των ζητημάτων, και αυτό περιλαμβάνει Σερβία και Κόσοβο (...) Οπωσδήποτε είμαστε δεσμευμένοι ("engaged") και θέλουμε να δούμε εκεί πρόοδο».

Επέμεινε για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Εδειξε ότι η διπλωματία μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά και να προχωρήσει. Η Βόρεια Μακεδονία και η πρόοδος που έχουν σημειώσει με τους γείτονές τους πραγματικά αναδεικνύουν τα αποτελέσματα αυτής της διπλωματίας και οι ΗΠΑ είναι πολύ ευχαριστημένες που συμμετείχαν σε ένα κομμάτι αυτής της διαδικασίας (σ.σ. στο παζάρι και τη διευθέτηση) στην περιοχή, όπως γνωρίζετε εδώ και πολλά χρόνια».

Αλλωστε, στον απόηχο της συνάντησης την περασμένη βδομάδα μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και του Ζ. Ζάεφ, με τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση «θα σεβαστεί» τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών ελέγχοντας την εφαρμογή της, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου, συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, υποστράτηγο Β. Γκιουρκινόφσκι, στην έδρα του Γ' ΣΣ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, «κατά την διάρκεια της συνάντησής τους υπεγράφη, από τους δύο αρχηγούς, ως εκπρόσωποι των δύο χωρών, η Τεχνική Συμφωνία (Technical Agreement) Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου (Air Policing) της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ενώ παράλληλα συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ