Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλος ένας άνθρωπος θύμα της διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία

Γυναίκα ξεψύχησε κατά τη διακομιδή της από τον Πύργο στα Γιάννενα, γιατί σε όλη τη Δυτ. Ελλάδα δεν λειτουργεί Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική!

Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών δεν λειτουργεί από τον Απρίλη του 2017...

Eurokinissi

Η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών δεν λειτουργεί από τον Απρίλη του 2017...
Τις τραγικές, θανατηφόρες συνέπειες της διαχρονικά αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία ήρθε να αναδείξει το περασμένο Σάββατο ο θάνατος μιας γυναίκας, που ξεψύχησε κατά τη διακομιδή της από τον Πύργο στα Γιάννενα, όπου οδηγούνταν, γιατί σε όλη τη Δυτική Ελλάδα δεν λειτουργεί Καρδιοχειρουργική Κλινική!

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, η 52χρονη γυναίκα, καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η οποία βρισκόταν στην Αρχαία Ολυμπία για να συμμετάσχει σε επιστημονικό συνέδριο, εμφάνισε αδιαθεσία. Διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Πύργου, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε υποστεί ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ομως στο νοσοκομείο δεν υπάρχει Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική. Ετσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί από τον Πύργο σε μια πολύ μεγάλη απόσταση, στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς κανένα από τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας - ούτε και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου - δεν διαθέτουν τέτοια μονάδα! Λίγο έξω από την Αρτα η κατάσταση της γυναίκας επιδεινώθηκε δραματικά, και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της γιατρού και των διασωστών που την συνόδευαν, ξεψύχησε μέσα στο ασθενοφόρο. Η σορός της μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Διπλά προκλητικό είναι το γεγονός ότι η παραπάνω τραγωδία έγινε εκ των υστέρων αντικείμενο διαδικτυακής «διαμάχης» για το ποιος ευθύνεται, μεταξύ της νυν πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας (ΝΔ) και των προκατόχων τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ δηλαδή των εκπροσώπων των κυβερνήσεων και των κομμάτων που ευθύνονται για αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση στη δημόσια Υγεία, με τη διαχρονική πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης...

ΚΚΕ: Η «ανάπτυξή» τους και το σύστημά τους κυριολεκτικά σκοτώνουν

«Τα γεγονότα αδυσώπητα διαψεύδουν με πολύ ηχηρό τρόπο όλους όσοι και στην περιοχή μας ορκίζονται στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως κι αν τη βαφτίζει ο καθένας, είτε "για όλους" είτε "δίκαιη", όποιοι κι αν είναι αυτοί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ κ.ά.) και από όποιο πόστο ή επίπεδο υπηρετούν αυτήν την πολιτική», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της για το θέμα η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι αποτελεί αίσχος εν έτει 2019 να μη λειτουργεί Καρδιοχειρουργική Κλινική σε κανένα από τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας.

«Οι ζωές των ανθρώπων δεν χωρούν στον στενό κορσέ της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και των άλλων στηριγμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Η υγεία του λαού δεν συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα και στον προβληματισμό τους, που κινείται αποκλειστικά γύρω από τα συμφέροντα των καπιταλιστών, την προσέλκυση επενδυτών, τις συμμαχίες με ΗΠΑ - Ισραήλ, τη συμμετοχή σε βρώμικες ιμπεριαλιστικές αποστολές κ.λπ. Η αντιλαϊκή πολιτική τους, η "ανάπτυξή" τους και το σύστημά τους κυριολεκτικά σκοτώνουν», επισημαίνει η ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ και καλεί τους εργαζόμενους:

-- Να καταδικάσουν το γεγονός και τους υπεύθυνους γι' αυτό, «όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και τους προκατόχους της, γιατί όλοι τους ευθύνονται, κι ας σκίζουν τώρα τα ρούχα τους, ρίχνοντας ξεδιάντροπα την ευθύνη ο ένας στον άλλον».

-- Να απαιτήσουν «την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων και διεκδικήσεων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και των υγειονομικών για όλες τις ελλείψεις των μονάδων Υγείας στην περιοχή μας» και να ενταθεί «η πάλη για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών στην Υγεία και σε όλους τους τομείς της ζωής μας».

-- Να συσπειρωθούν με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, με κατεύθυνση μια κοινωνία και μια εξουσία όπου θα υπολογίζεται η ζωή των ανθρώπων, το σοσιαλισμό.

Κ. Πελετίδης: Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική στο Ρίο

Την άμεση επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας στο Ρίο, με γιατρούς, νοσηλευτές και χρηματοδότηση από το κράτος, ζητά ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας.

Σε αυτήν σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Από τον Απρίλιο του 2017 έχει ανασταλεί η λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ) λόγω έλλειψης κλινών Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ, καρδιοχειρουργών, νοσηλευτών.

Η αναστολή της λειτουργίας της Κλινικής προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους καρδιοπαθείς και στους άλλους ασθενείς της πόλης μας και γενικότερα της περιοχής μας.

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας στις προηγούμενες κυβερνήσεις, το θέμα δεν λύθηκε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Η άμεση λειτουργία της Κλινικής προϋποθέτει την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και τη χρηματοδότησή της».

Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία...

Ενδεικτικά της συνολικότερης άθλιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις δημόσιες δομές Υγείας είναι ορισμένα στοιχεία από τα πέντε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν Καρδιοχειρουργικές Κλινικές:

Στο ΠΓΝ Πατρών, στο Ρίο, η λειτουργία της έχει ανασταλεί από τον Απρίλη του 2017 λόγω έλλειψης προσωπικού...

Σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Γιάννενα και Ηράκλειο, οι Καρδιοχειρουργικές Κλινικές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Ετσι, και οι τέσσερις Κλινικές αθροιστικά αντιμετωπίζουν λιγότερα περιστατικά από τον «Ευαγγελισμό».

Ακόμα και στον «Ευαγγελισμό», όμως, είναι κλειστές 6 - 7 χειρουργικές τράπεζες, ενώ από τα 8 - 9 κρεβάτια ανάνηψης στην Καρδιολογική λειτουργούν μόνο τα 4, λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ