Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΜΠΕΟ GO HOME
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ
Υπογράφτηκε η κατάπτυστη και επικίνδυνη Συμφωνία

Eurokinissi

Με «αποκορύφωμα» την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, που βάζει το λαό ακόμα πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μετατρέποντάς τον σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ολοκληρώθηκε την Κυριακή η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Αθήνα.

Η νέα επικίνδυνη για το λαό Συμφωνία για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις - επισήμως του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ) - που υπέγραψε το Σάββατο ο Πομπέο με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια, πάνω στο δρόμο που τους έστρωσε προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει «γην και ύδωρ» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες ενισχύοντας παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Παγιώνει τη χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη (π.χ. ιπτάμενα τάνκερ) της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα. Εγκαθιστά μόνιμα αμερικανικά ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Εγκαθιστά, επίσης, στρατιωτικό κλιμάκιο των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη και μετατρέπει το λιμάνι της σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης στρατιωτικού προσωπικού και μέσων των ΗΠΑ προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Οπως δείχνουν τα πράγματα όσον αφορά τη Συμφωνία, η οποία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, ενώ άγνωστες παραμένουν και μια σειρά από πλευρές της όπως π.χ. η χρονική διάρκειά της - ανεξάρτητα και απ' τους όποιους ελιγμούς πιθανόν να αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» της εμπλοκής - θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου.

«Για δεκαετίες μπροστά» η εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, τον ομόλογό του, Ν. Δένδια, και τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, ενώ το Σάββατο πραγματοποίησε και ομιλία στο ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», παρουσία «εκλεκτού ακροατηρίου», των αστικών κομμάτων, επιχειρηματιών, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.

Σε ανακοίνωσή του για το περιεχόμενο των συναντήσεων Πομπέο στην Αθήνα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε «τη θέση που κατέχει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει για την προώθηση της περιφερειακής πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας», για την προώθηση δηλαδή των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, σε όλα τα επίπεδα, στην περιοχή που εκτείνεται από τα Βαλκάνια έως τον Περσικό, σημειώνοντας πως «η συζήτηση επεκτάθηκε και στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας», όσο και στη «διμερή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ενισχυμένη περαιτέρω από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας», με τον Πομπέο να μεταβιβάζει την «εκτίμηση των ΗΠΑ για τις ζωτικές συνεισφορές της Ελλάδας» στα δολοφονικά τους σχέδια στην περιοχή.

Στις δηλώσεις του εξάλλου μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για τις βάσεις ο Πομπέο μίλησε για αναβάθμιση της συνεργασίας, που τη χαρακτήρισε καλύτερη από ποτέ, ενώ δίνοντας το πλαίσιο των ανταγωνισμών εντός του οποίου εξελίσσεται η εμπλοκή αυτή, αναφέρθηκε τόσο στον ενεργειακό τομέα, δείχνοντας προς τη μεριά της Ρωσίας και σημειώνοντας ότι στόχος είναι «κανείς να μην κρατάει την Ευρώπη σαν όμηρο», όσο και στους κινεζικούς ομίλους που έχουν επενδύσει σε υποδομές στην Ελλάδα, αφήνοντας αιχμές περί «αδιαφάνειας» και περί κινδύνων «ασφάλειας» όσον αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς 5G, σημειώνοντας με νόημα πως περιμένει από την Ελλάδα να κάνει «τις σωστές επιλογές».

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας το μεγάλο παζάρι της Ουάσιγκτον με την Τουρκία, στο οποίο οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα διεκδικούν ρόλο «διαύλου», όσον αφορά στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αρκέστηκε να πει ότι «κατανοούμε τους κινδύνους. Γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα. Να μην έχουμε στρατιωτικοποίηση των θεμάτων και να πετύχουμε αποκλιμάκωση».

Ενώ σε ερώτηση για την Τουρκία και τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό απέφυγε να μιλήσει για κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας μια γενική αναφορά περί διεθνών υδάτων: «Ξεκαθαρίσαμε πως επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα είναι σύμφωνα με διεθνείς κανόνες. Και είπαμε στην Τουρκία ότι θα αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε έννομες ενέργειες όπου κυριαρχεί το διεθνές δίκαιο».

Εξάλλου, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των σχεδίων συνδιαχείρισης σε Αιγαίο και Κύπρο, σε ερώτηση αργότερα για το αν αναμένονται κυρώσεις για τη δραστηριότητα της Τουρκίας απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός». Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, είπε ότι «θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας», την ίδια ώρα βέβαια που με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ το μισό Αιγαίο βρίσκεται «γκριζαρισμένο».

Μιλώντας αργότερα στο Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος» τόνισε τη σημασία της διμερούς αμυντικής συμφωνίας και του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» (ξεκίνησε χτες στην Αθήνα), λέγοντας ότι θα καθορίσουν τις διμερείς σχέσεις για δεκαετίες, συνέπεια μιας «στρατηγικής σχέσης», την οποία, μάλιστα, δείχνοντας και την πλήρη στοίχιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, προεξόφλησε ότι θα «σεβαστούν» όλες οι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα και στο μέλλον.

Αναφέρθηκε ακόμα στην τριμερή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα μεγάλο εταίρο των ΗΠΑ στην Ενέργεια, καθώς στηρίζει τα σχέδια των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πρώτα και κύρια για τη «διαφοροποίηση» στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, απέναντι στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε και στα Βαλκάνια λέγοντας πως παραμένουν μια «περιοχή στρατηγικού ανταγωνισμού» χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα θετικό βήμα για τη σταθερότητα της περιοχής.

Ο Πομπέο επισκέφτηκε και το υπουργείο Αμυνας, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός, Ν. Παναγιωτόπουλος. Εκεί, επισήμως, «τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή», όπως ονομάζεται η ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ, και ενώ μόλις την περασμένη Παρασκευή οι ΗΠΑ ζητούσαν από την Ελλάδα ακόμα πιο ενεργό ρόλο και στην αποστολή στον Περσικό ενάντια στο Ιράν.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πομπέο, δείχνοντας και το περιεχόμενο της Συμφωνίας, σημείωσε πως αυτή έχει σχέση με την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», ενώ αναφερόμενος και σε άλλα «ανταλλάγματα» που προσδοκά η μεριά της κυβέρνησης ΝΔ είπε σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πως «μιλήσαμε σήμερα για ευκαιρίες αναβάθμισης των λογισμικών και των λειτουργικών συστημάτων της Ελλάδας και τη δυνατότητα να πουλήσει η Αμερική κι άλλο εξοπλισμό».

Αθλια παραμύθια από την κυβέρνηση

Μαζί με την υπογραφή στο κατάπτυστο κείμενο της Συμφωνίας για τις βάσεις, η κυβέρνηση ΝΔ και όλες οι υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις επιστράτευσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο κάθε πιθανό και απίθανο «επιχείρημα» για να χρυσώσουν το χάπι της παραπέρα εμπλοκής στο σχεδιασμό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό και την ίδια ώρα που ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός βάζει «μπουρλότο» σε όλη την περιοχή, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης εξήρε το ρόλο των ΗΠΑ ως δύναμης «ασφάλειας και σταθερότητας» στην περιοχή, ενώ βάζοντας το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα» επικαλέστηκε τη βοήθεια των ΗΠΑ ως υποτιθέμενης «ασπίδας» απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφερόμενος στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Αγκυρας, με τις κινήσεις της στο «οικόπεδο» 7.

Επικαλούμενος μάλιστα την επικαιροποίηση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις έκανε λόγο για «ενίσχυση του στρατηγικού αποτυπώματος στην περιοχή υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας», την ώρα που η συγκεκριμένη Συμφωνία μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών βάζοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εξάρει τη «συμβολή» των Αμερικανών στον τουρισμό και στις επενδύσεις, κάνοντας αναφορά στην απόκτηση των Ναυπηγείων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της «Pfizer» να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το «έμπρακτο ενδιαφέρον» των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό, αποσιωπώντας ότι οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην αύξηση της κερδοφορίας του αμερικανικού κεφαλαίου, πάνω στα τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ αποτελούν και επιπλέον μαγνήτη ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Για «Συμφωνία που με την επικαιροποίησή της σήμερα αναβαθμίζει σημαντικά τη στρατηγική συνεργασία των χωρών μας» έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή της, λέγοντας ότι «η Ελλάδα επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον, επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή». Ισχυρίστηκε ότι η Συμφωνία για τις βάσεις είναι «παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, θα ενισχύσει την Ελλάδα και εξυπηρετεί τις ΗΠΑ». Πρόσθεσε ότι «δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε» αλλά αποτελεί και «μήνυμα προς οποιονδήποτε λειτουργεί στην περιοχή πέρα από τους διεθνείς κανόνες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο ουρανός είναι το όριο» της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (2020-10-03 00:00:00.0)
Εκτός πραγματικότητας οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την επίσκεψη Πομπέο (2019-10-08 00:00:00.0)
«Σφραγίζει» τη βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια (2019-10-01 00:00:00.0)
Υπογράφεται τις επόμενες μέρες η νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις (2019-09-23 00:00:00.0)
Μια... βαλίτσα δεσμεύσεις στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2019-07-20 00:00:00.0)
«Επεκτείνουν και βαθαίνουν» την εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια (2019-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ