Τρίτη 8 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΜΠΕΟ GO HOME
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Το μήνυμα παραδόθηκε: Οχι στις βάσεις και τη Συμφωνία - Εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία!

Μαζική διαδήλωση - απάντηση στην κατάπτυστη και επικίνδυνη ανανέωση της Στρατιωτικής Συμφωνίας που υπέγραφαν εκείνη την ώρα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΗΠΑ

Ανεβαίνοντας τη Βασ. Κωνσταντίνου
Ανεβαίνοντας τη Βασ. Κωνσταντίνου
Με μια μαζική, γεμάτη παλμό διαδήλωση, συνδικάτα και φορείς της Αττικής, χιλιάδες εργαζόμενοι και άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, με τη συμμετοχή της νεολαίας να ξεχωρίζει, έστειλαν το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκάθαρο μήνυμα από το κέντρο της Αθήνας ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, που εκείνη την ώρα υπογραφόταν στο υπουργείο Εξωτερικών από τον Μ. Πομπέο και τον Ελληνα ΥΠΕΞ.

Η συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, η αποφασιστικότητα των χιλιάδων διαδηλωτών να ακουστούν τα συνθήματα μέχρι έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, αποτέλεσε ταυτόχρονα την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα, που υποδέχτηκαν με ομοθυμία τον Πομπέο στην Αθήνα, πανηγυρίζοντας για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της Ελλάδας, την ώρα που μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για το λαό.

Αυτήν την άθλια εικόνα που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν όλες τις προηγούμενες μέρες, ότι ο λαός συναινεί στα βρώμικα σχέδιά τους, τσαλάκωσε η μαζική κινητοποίηση.

Με συνθήματα, πανό και πικέτες

«Εξω οι βάσεις και τα στρατηγεία, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Καμία Συμφωνία, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις» και «Πομπέο go home» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο Σύνταγμα, γραμμένα σε πανό και σε πικέτες, την ώρα που οι προσυγκεντρώσεις από την Παλιά Βουλή, το Μοναστηράκι και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός έπαιρναν θέση μπροστά στην εξέδρα.

Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Στην κινητοποίηση, όπου καλούσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), ενώ με τις σημαίες τους διαδήλωσαν στα μπλοκ των μαζικών φορέων γυναίκες από τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ.

Τα αιτήματα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ «με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του», πρόβαλε στο πανό της η ΕΕΔΥΕ. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», φώναξαν οι εργαζόμενοι στα μπλοκ των συνδικάτων. «Ενωση και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς, για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς», κατήγγειλαν και διεκδίκησαν «Συμβάσεις και όχι ΝΑΤΟικές βάσεις».

«ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σας ξέρουμε καλά, για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνετε παιδιά», έγραψαν στο πανό τους οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, ενώ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διαμήνυσε πως η νεολαία «δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους».

Πρόκληση το παραμύθι για τα «οφέλη» της Συμφωνίας

Τους χιλιάδες διαδηλωτές χαιρέτισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. «Δίνουμε κατηγορηματική απάντηση, μέσα από τη μαζική συμμετοχή μας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να σπείρουν τον επικίνδυνο εφησυχασμό, να καλλιεργήσουν προσδοκίες, να μας πείσουν για τα δήθεν "οφέλη" από αυτήν τη Συμφωνία», τόνισε.


«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα. Οργώνουμε κάθε χώρο για να ενημερώσουμε πλατιά το λαό μας, να αποκαλύψουμε τους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Να φτάσει παντού το κείμενο συλλογής υπογραφών της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, που ήδη έχουν υπογράψει δεκάδες χιλιάδες λαού!», συμπλήρωσε ο ομιλητής.

Να στείλουν το μήνυμα «Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα» στην κυβέρνηση και στον προσκεκλημένο της υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έφτασε με τη νέα δολοφονική ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά στις αποσκευές του, κάλεσε το λαό ο Νίκος Παπαγεωργίου εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.

«Οσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι βάσεις υπάρχουν για την ασφάλεια των λαών και για τη διατήρηση της ειρήνης, τα έργα και οι ημέρες τους στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αποκαλυπτικά», υπογράμμισε. Επισήμανε τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, «που για 4,5 χρόνια έκανε κάθε προσπάθεια να ξεπλύνει το αίμα από τα δολοφονικά όπλα του ΝΑΤΟ», για να παραμείνουν οι βάσεις αλλά και για να επεκταθούν.

Χέρι χέρι η ανάπτυξη για τα κέρδη και η ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Ο Ν. Παπαγεωργίου σχολίασε ακόμα το επικίνδυνο παραμύθι που καλλιεργείται στο έδαφος των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης «ότι μια τέτοια ανάπτυξη δυνάμεων στη χώρα θα φέρει και κανένα μεροκάματο» και επισήμανε ότι η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι στοιχείο της «ανάπτυξης» που τσακίζει το λαό: «Είναι πια καθαρό πως η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, δεν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν δεν στόχευε ταυτόχρονα στην βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Γι' αυτό, τα μέτρα που χτυπούν την εργατική τάξη, την οργάνωσή της και την τιμή της δύναμής της πάνε χέρι χέρι με τις επεμβάσεις και τους πολέμους κατά των λαών. Γι' αυτό, το κάλεσμα που κάνουμε και από αυτό εδώ το βήμα, αλλά και από κάθε εργατική - λαϊκή κινητοποίηση, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, τώρα που οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται να ξαναμοιράσουν τη Γη, βάζοντας τους εργαζόμενους να σφαχτούν για ξένα προς αυτούς συμφέροντα».

Λεφτά για ΝΑΤΟικές υποδομές υπάρχουν...

«Δίνουν οι κυβερνήσεις δισεκατομμύρια για το ΝΑΤΟ και τα όπλα του και στο σχολείο μου ακόμα δεν έχουν έρθει καθηγητές Βιολογίας και Χημείας, μας λείπουν βιβλία και έχουν μετατρέψει ένα υπόστεγο σε βιβλιοθήκη και αίθουσα διδασκαλίας», έλεγε μαθητής Β' Λυκείου στο Γενικό Λύκειο Ν. Σμύρνης, στο πηγαδάκι που έστησε με συμμαθητές του στο Σύνταγμα, όση ώρα η Λεωφόρος Αμαλίας γέμιζε με κόσμο.

Παραδίπλα, ο 20χρονος Δημήτρης, σπουδαστής στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» για τους λόγους που τον έφεραν στη διαδήλωση: «Μπορεί σήμερα ένας νέος άνθρωπος να κάνει σχέδια για το μέλλον του, για τη ζωή του, όταν ξέρει ότι τον περιμένει η ανεργία ή η δουλειά χωρίς ανάσα και ο μισθός του ξεροκόμματου για να κερδίζουν οι επιχειρηματίες και από πάνω να απειλείται ακόμα και η ζωή του από τους πολέμους και τις μοιρασιές τους; Το κεντρικό κτίριο της σχολής ακόμα δεν έχει επισκευαστεί από τους σεισμούς και μας στοιβάζουν 50 άτομα σε μια αίθουσα για να κάνουμε μάθημα, επειδή "δεν υπάρχουν κονδύλια". Για τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση νέων βάσεων όμως διαθέτουν ένα σωρό εκατομμύρια...».

Εξω από την πρεσβεία

Αμέσως μετά τις ομιλίες, τα πανό σηκώθηκαν, τα μπλοκ συγκροτήθηκαν, οι σημαίες πύκνωσαν και η διαδήλωση συγκροτήθηκε σε πορεία με κατεύθυνση τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μέσω της Βασ. Κωνσταντίνου άρχισε να ανηφορίζει προς την αμερικάνικη πρεσβεία, κάνοντας μια μικρή στάση στο άγαλμα του Τρούμαν, το οποίο οι διαδηλωτές περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά (βλέπε ξεχωριστό θέμα).

Οσο η πορεία πλησίαζε στην πρεσβεία, τόσο δυνάμωναν τα συνθήματα και οι φωνές, τόσο μεγάλωναν το πάθος και ο παλμός: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!». Εξω από το κτίριο, που ήταν ζωσμένο με κλούβες και δυνάμεις καταστολής, οι διαδηλωτές παρέδωσαν στην πυρά μια αμερικάνικη και μια ΝΑΤΟική σημαία, μέσα σε βροχή από συνθήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν καμία συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό σφαγείο! (2022-07-01 00:00:00.0)
«Η Σούδα λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» (2020-09-30 00:00:00.0)
Συγκλονιστική σε όγκο και παλμό η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία (2019-11-19 00:00:00.0)
ΑντιΝΑΤΟική διαδήλωση στη Μόσχα (2012-04-20 00:00:00.0)
'Η με τα μονοπώλια ή με το λαό! (2009-11-18 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Παλαιστίνης (2009-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ