Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τη βιομηχανική ρύπανση και τη δυσοσμία

Στις 20 Οκτώβρη, στα ΕΛΠΕ στο Κορδελιό

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4/10 η σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, για την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα για το οξυμένο ζήτημα της βιομηχανικής ρύπανσης και της έντονης δυσοσμίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν διάφοροι μαζικοί φορείς, όπως σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, εργατικά σωματεία, οργανώσεις συνταξιούχων και συλλογικότητες. Παραβρέθηκε ο Θανάσης Κοκονάς, δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού - Ευόσμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωπος της διοίκησης του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Δεμερτζής.

Αποφασίστηκε η οργάνωση κινητοποίησης για την Κυριακή 20 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στους κεντρικούς δρόμους του Κορδελιού, που θα ολοκληρωθεί με παρέμβαση στις πύλες του εργοστασίου των ΕΛΠΕ, η δραστηριότητα του οποίου - σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ - ευθύνεται για το πρόβλημα. Στη σύσκεψη απαιτήθηκε από τη διοίκηση του δήμου η εξασφάλιση λεωφορείων για τη μετακίνηση στο εργοστάσιο.

Τα μέλη της ομάδας ανέφεραν εισαγωγικά πως πρόκειται για ζήτημα «πολιτικό και βαθιά ταξικό, καθώς αυτοί που επιβαρύνονται από τη ρύπανση είναι οι εργατικές συνοικίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ», που σε μεγάλο βαθμό ζουν στις γύρω γειτονιές. «Μοναδικός μας δρόμος είναι η πίεση, με το λαό της περιοχής μαζικά στο δρόμο», τόνισαν και κατήγγειλαν τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, Περιφέρειας και δήμου για την απραξία τους απέναντι στο πρόβλημα.

Οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν την απομάκρυνση του εργοστασίου από τον αστικό ιστό, διακοπή της λειτουργίας του στο μεσοδιάστημα, επαρκή στελέχωση του Κέντρου Υγείας Κορδελιού, εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών και μέριμνα προστασίας σε ενδεχόμενο βιομηχανικού ατυχήματος.

Απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 20/10 έχουν πάρει ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Επεξεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κ. Μακεδονίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα» και το Σωματείο Συνταξιούχων «Η Συσπείρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ