Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Σχέδια και καλέσματα στο φόντο των ανταγωνισμών

Η 7η κατά σειρά Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου έγινε χτες στο Κάιρο με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και των Προέδρων Ν. Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αντίστοιχα.

Σε συνέχεια όσων αποφασίστηκαν στις προηγούμενες Συναντήσεις, υπογράφτηκαν τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την «επενδυτική συνεργασία» Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και αντίστοιχα διμερή προγράμματα, ενώ στο φόντο των ανταγωνισμών και της προσπάθειας - με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα - «διευθετήσεων» με την τουρκική αστική τάξη, στις επίσημες δηλώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε σήμα προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι αυτή η συνεργασία «είναι πάντα ανοιχτή» σε όσες χώρες «συμμερίζονται τις αρχές του λεγόμενου Διεθνούς Δικαίου».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, είπε ότι οι τρεις χώρες χαιρέτισαν τη σύσταση του λεγόμενου East Mediterranean Gas Forum, που θα συντονίζει την ενεργειακή τους πολιτική και, όπως τόνισε, «μπορεί να αποτελέσει έναν καταλύτη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασαν στον Κύπριο Πρόεδρο «στήριξη στην προσπάθεια για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», με τον Κυρ. Μητσοτάκη να σημειώνει πως «οι τρεις χώρες τασσόμαστε υπέρ της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών στη μεγαλόνησο» επί των γνωστών διχοτομικών σχεδίων.

Ταυτόχρονα, στο κοινό ανακοινωθέν της Συνάντησης καταδίκασαν «τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες προσβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση. Οπως καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που επίσης αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, στη γνωστή λογική εφησυχασμού του λαού, ότι ο λύκος θα φυλάξει τα πρόβατα, είπε πως έθεσε το ζήτημα αυτό και στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, και απέσπασε τάχα «δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του: Τόσο υπέρ της προστασίας και της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας, όσο και κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο "οικόπεδο" 7». Στο ίδιο πνεύμα είπε πως Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17/10.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφησυχάζει μπρος σε επικίνδυνες εξελίξεις (2024-08-07 00:00:00.0)
Επιτάχυνση σχεδιασμών σε Ενεργειακά και «ασφάλεια» (2019-07-31 00:00:00.0)
Μηνύματα «διαλόγου» και «διευθετήσεων» με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2019-07-30 00:00:00.0)
Με αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα» οι συμφωνίες για Ενεργειακά και «ασφάλεια» (2018-12-21 00:00:00.0)
Συμφωνίες και διευθετήσεις με το βλέμμα στον ενεργειακό πλούτο της περιοχής (2018-10-11 00:00:00.0)
Στο φόντο της έντασης για διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια (2014-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ