Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους με αντιλαϊκά ισοδύναμα

Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων
Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι των ματωμένων πλεονασμάτων
«Οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος. Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις».

Αυτό υπογράμμισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στο πλαίσιο των «ελέγχων» που προβλέπονται από το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» όσο και από την «ενισχυμένη εποπτεία» που εφαρμόζεται για τη «μεταμνημονιακή» παρακολούθηση των αντιλαϊκών παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία. Οι σχετικές εκθέσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 20 Νοέμβρη. Θα προηγηθεί η έκθεση με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις», που αναμένεται να «ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ρυθμό ανάκαμψης (2,8% σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού), με φόντο βέβαια τη γενικότερη κόπωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

«Φιλοεπενδυτικό περιβάλλον»...

Το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στην Κομισιόν και δημοσιοποιήθηκε χτες, όπως και αυτό που κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωματώνει το συνολικό πακέτο των φοροελαφρύνσεων (μαζί με τις κάθε είδους ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους), που βέβαια αντισταθμίζονται πλήρως με την επιστράτευση «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί με τη στροφή προς πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον», ενώ οι φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους μαζί με το αποκαλούμενο «θετικό πακέτο», με τις παροχές - ψίχουλα σε τμήματα του λαού, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στο ρυθμό ανάκαμψης με μισή εκατοστιαία μονάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε στην Κομισιόν, οι «απώλειες φορολογικών εσόδων» από τις νέες φοροαπαλλαγές, που θα έρθουν να «αυγατίσουν» τα επιχειρηματικά κέρδη, «αναμορφώνονται» ως εξής:

-- Στα 541 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28%.

-- Στα 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 5% από 10%.

Ετσι, από αυτές τις δύο κατηγορίες οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 616 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετα έσοδα (δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό προσχέδιο), ύψους 73 εκατ. ευρώ, αναμένονται από τις αδειοδοτήσεις εταιρειών του διαδικτυακού τζόγου, που προβλέπονται στις διατάξεις του λεγόμενου «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις, μέτρο το οποίο προβλέπεται ότι θα έχει συνολικό κόστος 138 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό. Σε αυτό το πλαίσιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, προκειμένου η έκπτωση να εμφανιστεί στην τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πληρωθεί στο τέλος Δεκέμβρη.

Συνολικά, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» για το 2020, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων και των «ισοδύναμων» σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας», ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, στο 3,6% του ΑΕΠ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης «δημοσιονομικού χώρου» για τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

...με αντιλαϊκά ισοδύναμα

Σε σύγκριση με το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νέο σχέδιο ενσωματώνεται η αναπροσαρμογή ορισμένων επιμέρους προβλέψεων γύρω από το ύψος των αντιλαϊκών ισοδύναμων μέτρων, τα οποία διαμορφώνονται στα 1,189 δισ. ευρώ (από 1,231 δισ.).

Μεταξύ αυτών:

-- «Επισκόπηση δαπανών και εσόδων», με προβλεπόμενο όφελος για το κρατικό ταμείο ύψους 134 εκατ. ευρώ από την αύξηση εσόδων και ακόμη 50 εκατ. από τη μείωση δαπανών.

«Η επισκόπηση δαπανών και εσόδων καλύπτει περισσότερες από 20 ειδικές δράσεις που αφορούν τομείς όπως η εισιτηριοδιαφυγή, η βελτιστοποίηση μεθόδων είσπραξης δημοτικών εσόδων, η εξοικονόμηση Ενέργειας, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων κ.λπ.», ενώ «βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των δαπανών και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ».

-- Μέτρα αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με «δημοσιονομικό όφελος» ύψους 557 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το «ακάλυπτο» ποσό θα χαρατσώνεται τουλάχιστον με 20%.

-- Εξορθολογισμός του συστήματος αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με «δημοσιονομικό όφελος» 142 εκατ. ευρώ. Βέβαια, οι «αντικειμενικές τιμές» αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ καθώς και μια σειρά από ανατιμήσεις σε άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, όπως οι φόροι σε γονικές παροχές, κληρονομιές, μεταβιβάσεις, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, σε έκθεση για τα δημοσιονομικά μεγέθη των οικονομιών βλέπει οριακή απώλεια του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019, με τη σημείωση ότι η εκτίμηση στηρίζεται σε στοιχεία του περασμένου Απρίλη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το «πλεόνασμα» θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,3% του ΑΕΠ και το 2020 στο 2,6%, δείχνοντας βέβαια στην κατεύθυνση νέας κατακρεούργησης των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιείται αυτήν τη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, θα έχει συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Γκεόργκεβα, με την επόμενη πρόεδρο της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, Κιθ Κρακ.

Επίσης, θα έχει συναντήσεις με επενδυτικούς και τραπεζικούς ομίλους καθώς και «οίκους αξιολόγησης», όπως, μεταξύ άλλων, «Moody's», «BlackRock», Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Suisse, «JP Morgan», HSBC, Citibank, Nomura Bank.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ