Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
«Ανησυχούν» και προσδοκούν κέρδη από το Aσφαλιστικό

Με ανοιχτή επιστολή της η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ - και όχι μόνο - καλεί τους εργαζόμενους να αναζητήσουν την εξασφάλιση της σύνταξής τους στην ιδιωτική ασφάλιση!

Κάτι... περισσότερο από την... κυβέρνηση γνωρίζουν οι εκπρόσωποι μεγαλοεπιχειρηματιών και πολυεθνικών για το μεγάλο και σημαντικό ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση. Γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα που θα τους αποφέρουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στα θησαυροφυλάκιά τους. Προσπαθούν, λοιπόν, από τώρα όχι μόνο να πιάσουν περισσότερη πελατεία (πελάτες είναι γι' αυτούς ο καθένας μας), αλλά με τα διάφορα «πακέτα προσφορών», που ρίχνουν στην αγορά, παρεμβαίνουν και ιδεολογικοπολιτικά (επικοινωνιακά, όπως το ονομάζει η κυβέρνηση) για τη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και, φυσικά, αυτών που την εκφράζουν.

Προσέξτε επιστολή της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, που διακινείται μαζικά, προφανώς σ' όλη τη χώρα (εμείς την «αλιεύσαμε» από τοπική εφημερίδα της Χαλκίδας), που μας πληροφορεί, μεταξύ άλλων, ότι: «Οι συζητήσεις για την αναμόρφωση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας έχουν δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς σ' όλους μας, όσον αφορά τη συνταξιοδότησή μας» (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας).

Ανησυχεί, λοιπόν, η διοίκηση της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ για το συνταξιοδοτικό αλλά δε μας λέει τι είδους προβληματισμούς δημιουργεί. Από πότε, για παράδειγμα, οι κεφαλαιοκράτες καπιταλιστές έχουν κοινούς προβληματισμούς και κοινούς στόχους μ' αυτόν στον οποίο απευθύνεται η εταιρία, δηλαδή τον μισθωτό, τον μικρομεσαίο, τον αγρότη, το νεολαίο, την εργαζόμενη γυναίκα; Η εταιρία, απλά, θέλει να πλασάρει - όπως και όλοι οι κεφαλαιοκράτες - το προϊόν της στον πελάτη για ν' αποκομίσει κέρδος. Ξέρει πολύ καλά πως ο κάθε καπιταλιστής δεν περιμένει στα γεράματά του να ζήσει δα από τη σύνταξη του ΙΚΑ (!), χωρίς καμία δωρεάν κοινωνική παροχή (έχεις χρήμα συνταξιοδοτείσαι, δεν έχεις άντε ψόφα), σε αντίθεση με τον πελάτη που θα αγοράζει το προϊόν (είτε είναι υλικό αγαθό είτε υπηρεσία) και μάλιστα πληρώνοντας αδρά. Κατά συνέπεια, προβληματισμοί υπάρχουν και στις δύο πλευρές, αλλά είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συναντηθούν.

Υποστηρίζουν στη συνέχεια, με την ανοιχτή επιστολή τους, οι διοικούντες την ασφαλιστική εταιρία ΑΣΠΙΣ: «Είναι κοινή η πεποίθηση ότι το θέμα της σύνταξης δεν μπορεί, πλέον, να βρει ικανοποιητική λύση μόνο μέσα από το Κοινωνικό Ταμείο, αλλά ο καθένας μας πρέπει να φροντίσει από τώρα για το προσωπικό συνταξιοδοτικό του πλάνο». Εδώ και αν είναι το αποκορύφωμα της «αγοραίας» αγοράς. «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, που χρωστάνε στα Ταμεία τα «μαλλιοκέφαλά» τους, προσπαθούν τώρα να βγουν και από πάνω. Να κάνουν την πεποίθησή τους «κοινή πεποίθηση», να συν-ενοχοποιήσουν τα εκατομμύρια μισθωτών και το λαό για να του τα πάρουν χοντρά.

Οσο δε για το ότι «το θέμα της σύνταξης δεν μπορεί πλέον (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας) να βρει λύση μόνον μέσα από το Κοινωνικό Ταμείο, αλλά ο καθένας μας... κλπ.) παραπέμπει ευθέως στη στήριξη της αντιασφαλιστικής κυβερνητικής πολιτικής και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ για κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, όμως, παρεμβαίνοντας, καλλιεργεί στους εργαζόμενους, ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, στους συνταξιούχους το μύθο του «τίποτα δε γίνεται», «δείτε το πρόβλημα ατομικά, ο καθένας σας, και μεις εδώ είμαστε, σας περιμένουμε με τα πακέτα μας». Δε χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση, δε χρειάζονται αγώνες, γιατί τα πράγματα έχουν δρομολογηθεί, είναι το μήνυμα του κ. ΑΣΠΙΣ «ΠΡΟΝΟΙΑ».

Ομως, δεν είναι έτσι τα πράγματα, όπως προσπαθούν να μας πείσουν η ΑΣΠΙΣ και άλλες ασφαλιστικές εταιρίες. Πλουτοκρατία, κυβέρνηση, ΝΔ και οι συν αυτώ υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ξενοδόχος είναι οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, το υγιές-ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που πάγωσαν τα μέτρα, και όχι μόνο θα φροντίσουν να μην ξεπαγώσουν, αλλά θα ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της και τους πολιτικούς της εκφραστές για να επιβάλουν δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία-Πρόνοια, στα πλαίσια μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής που θα έχει ως βάση τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ