Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
«Ελεύθερη αγορά» υπό... περιορισμούς

Το διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυητικού κεφαλαίου για την ίδρυση μιας ασφαλιστικής εταιρίας, καθώς και την αύξηση των λεγόμενων περιθωρίων φερεγγυότητας για την αστική ευθύνη στους περισσότερους κλάδους ασφαλειών, προβλέπει σχετικό σχέδιο Οδηγίας της ΕΕ με το οποίο, βεβαίως, πρόκειται να εναρμονιστεί και η ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Οδηγία που αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, προκειμένου να ιδρυθεί μια ασφαλιστική εταιρία που θα δραστηριοποιείται στον κλάδο ζωής, θα απαιτείται στο εξής ελάχιστο κεφάλαιο τριών εκατομμυρίων ευρώ, αντί για 1,6 εκατ. ευρώ που ισχύει τώρα, ενώ το ελάχιστο αντίστοιχο κεφάλαιο που θα απαιτείται για την ίδρυση εταιρίας στον κλάδο ζημιών καθορίζεται σε 2,5 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. σήμερα. Οπως φαίνεται, πρόκειται για μια ακόμα ρύθμιση «ευρωπαϊκής προέλευσης» που στο όνομα της «προστασίας των καταναλωτών» ενισχύει τα μεγάλα κεφάλαια και στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών, αποκλείοντας από χέρι μικρότερης οικονομικής εμβέλειας κεφάλαια από τον κλάδο, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις των θιασωτών της «ελεύθερης αγοράς».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια Οδηγία αυξάνεται κατά 50% το λεγόμενο περιθώριο φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών, το οποίο προσδιορίζεται με βάση την παραγωγή ασφαλίστρων, για την αστική ευθύνη σε όλους τους κλάδους, εκτός από τον κλάδο αυτοκινήτου. Για την προσαρμογή στα οριζόμενα από την Οδηγία θα προβλέπεται μεταβατική περίοδος πέντε ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ