Σάββατο 2 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες στην κατεύθυνση έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής

Σημαντικές τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο καλοκαίρι, επιφέρει το νομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή η κυβέρνηση και η συζήτησή του ξεκινάει την Τρίτη το πρωί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βασικές αντιδραστικές αλλαγές που εισήγαγε με τους προηγούμενους Κώδικες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν, αποκαλύπτοντας την ουσιαστική σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα βασικά ζητήματα.

Οι βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου, ιδίως όσον αφορά τον Ποινικό Κώδικα, κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του αυταρχισμού και της καταστολής. Για άλλη μια φορά, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» - έννοια που έχει γίνει «λάστιχο» διευρύνοντας συνεχώς τον κύκλο των υπόπτων - και σε εναρμόνιση με αντίστοιχες ευρωενωσιακές Οδηγίες, προωθούνται σοβαρές αντιδραστικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, διευρύνεται ο κατάλογος των εγκλημάτων για τα οποία μπορεί να στοιχειοθετηθούν τρομοκρατικές πράξεις, αυξάνεται η ποινή για το αδίκημα της δημόσιας απειλής τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων ή της δημόσιας διέγερσης στην τέλεση τέτοιων πράξεων, χαρακτηρίζεται αξιόποινη πράξη η πραγματοποίηση ταξιδιού (!) με σκοπό την τέλεση, τη συμβολή στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος ή τη συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας ή με σκοπό προσφοράς ή παρακολούθησης εκπαίδευσης για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, οι αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα λαμβάνονται υπόψη ως επιβαρυντικές περιστάσεις κατά την επιμέτρηση της ποινής της υποστήριξης τρομοκρατικών πράξεων.

Παράλληλα, τροποποιούνται και άλλες διατάξεις, που παραπέμπουν ευθέως σε ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, για την απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής αφού μπορούν να συμπεριλάβουν δράσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως π.χ. μια συμβολική κατάληψη, αφού προβλέπουν έως και 3 χρόνια φυλάκισης «σε όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει» σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ΔΕΗ κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας», ενώ την ίδια στιγμή, με τις νέες διατάξεις, αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιέχει και άλλες τροποποιήσεις, όπως αυτές που μετατρέπουν σε κακούργημα τη χρήση των βομβών μολότοφ σε δημόσιους χώρους, την κλοπή από κοινού και την ενεργητική δωροδοκία, τη δίωξη για το αδίκημα της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη, μόνο κατόπιν μήνυσης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τη διευθέτησή τους κ.ά. Επίσης, προβλέπει αλλαγές και για τους πολυ-ισοβίτες, καθώς πλέον ορίζεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού θα έχουν εκτίσει στη φυλακή 22 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ