Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ζούγκλα» οι σχέσεις ΜΜΕ - εξουσίας

Αλλη μια απόδειξη της σχέσης των ΜΜΕ με την οικονομική και πολιτική εξουσία αποτελεί το κόψιμο «στον αέρα» της τηλεοπτικής εκπομπής του «Alpha», «Ζούγκλα», που πρόβαλε ρεπορτάζ σχετικά με παράνομες βίλες πολιτικών επιχειρηματιών και άλλων δημοσίων προσώπων στην Αττική.

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αφού επισημαίνει ότι «πρόκειται ασφαλώς για χαρακτηριστική περίπτωση λογοκρισίας, που κατά κανένα τρόπο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», υπογραμμίζει ότι το κόψιμο της εκπομπής:

-- Ανασύρει το μεγάλο πρόβλημα της «βιομηχανίας αγωγών» στις οποίες καταφεύγουν - πολλές φορές μάλιστα προληπτικά - συνεχώς περισσότεροι θιγόμενοι και «θιγόμενοι» με αποτέλεσμα δημοσιογράφοι και ΜΜΕ να βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας. Αξιώσεις για την επιδίκαση εξοντωτικών ποσών, αφενός θέτουν τεράστιους περιορισμούς στο δικαίωμα έρευνας και ενημέρωσης και αφετέρου αντιστρέφουν ένα προστατευτικό για τους πολίτες νομικό πλαίσιο σε τυποκτόνο

-- Ανασύρει το μείζον θέμα της σχέσης των ΜΜΕ με την οικονομική και πολιτική εξουσία καθώς και τα προβλήματα που σχετίζονται με το ρόλο επωνύμων δημοσιογράφων, οι οποίοι μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν συγκροτήσει εμπορικές εταιρίες για την εκτέλεση παραγωγής εκπομπών, κατά παράβαση του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ.

«Παραμένουν επίκαιρα τα ερωτήματα κατά πόσον τοποθετήσεις, ενίοτε μάλιστα καταγγελτικές, για τη διαπλοκή αποτελούν επί της ουσίας άρνηση ή ένταξη σ' αυτήν» τονίζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σημειώνοντας ότι: «Είναι αυτονόητο αλλά και δεσμευτικό πως οι δημοσιογράφοι οφείλουν να τεκμηριώνουν πλήρως τα όσα μεταδίδουν σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας και να αποφεύγουν τη μετατροπή τους σε "λαϊκό δικαστή", υποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη».

Τέλος, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι «οι παράμετροι της λογοκριτικής παρέμβασης στην εκπομπή "Ζούγκλα" θα ερευνηθούν περαιτέρω», από το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας και τα Πειθαρχικά Οργανα της Ενωσης.

Χτες, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό την κασέτα της επίμαχης εκπομπής.

Με γραπτή του δήλωση ο διευθυντής ειδήσεων του «Alpha», Στ. Μαλέλης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπέδειξε στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο να μην ασχοληθεί με συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι είχαν απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές, πριν εξεταστούν τα στοιχεία του ρεπορτάζ από τους νομικούς τόσο του δημοσιογράφου όσο και της εταιρίας. Και συμπληρώνει ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος υποσχέθηκε ότι τα επίμαχα ρεπορτάζ, τα οποία είχαν μεταδοθεί ήδη σε προηγούμενη εκπομπή του δε θα επαναλαμβάνονταν.

Από την πλευρά του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ ανέφερε πως ο Στ. Μαλέλης δε γνώριζε τίποτα για το «κόψιμο» και πως το έμαθε και ο ίδιος στον «αέρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ