Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Μειώνουν τα τέλη, αλλά για χάρη της «Χόχτιφ»

Σε δεινή οικονομική θέση - όπως όλα δείχνουν - βρίσκεται το πανάκριβο ιδιωτικό αεροδρόμιο Σπάτων και γι' αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να τονώσει την κίνησή του, ώστε να εξασφαλίσει στους Γερμανούς της «Χόχτιφ» τα προσδοκώμενα υπερκέρδη.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής προανήγγειλε χτες μείωση των τελών χρήσης του αεροδρομίου Σπάτων από τις αρχές του 2002, τονίζοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο επιβάλλεται η μείωση των τιμολογίων και η λήψη ιδιαίτερων μέτρων, ώστε οι αερομεταφορείς να εξακολουθήσουν να έχουν προορισμό ή κέντρο επιχειρήσεων το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το αεροδρόμιο Σπάτων συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών αεροδρομίων στον κόσμο και γι' αυτό το λόγο οι αεροπορικές εταιρίες αναγκάζονται να περιορίζουν τη χρησιμοποίησή του για να μειώνουν τα λειτουργικά τους έσοδα. Και αυτό έχει ως επακόλουθο να μειώνονται και τα έσοδα του αεροδρομίου. Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), η επιβατική κίνηση τις τελευταίες μέρες παρουσιάζει μείωση άνω του 28% στο εσωτερικό και άνω του 16% στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι προκειμένου το αεροδρόμιο να γίνει ελκυστικό και να μην οδηγηθεί σε οικονομικό μαρασμό, η διοίκηση του ΔΑΑ είχε αναγγείλει πρόσφατα μειώσεις των τελών, οι οποίες, όμως, χαρακτηρίστηκαν «ασήμαντες» από τις αεροπορικές εταιρίες.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός γενικός διευθυντής του ΔΑΑ είπε ότι η όποια μείωση των τελών δε θα πρέπει να θίγει τα έσοδά του. Παρουσιάζοντας έρευνα της ΙΑΤΑ (Διεθνής Οργανισμός Αερομεταφορών) ανακοίνωσε ότι ο ΔΑΑ κατατάχτηκε ανάμεσα στα καλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση. Καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο αναδείχτηκε το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ενώ ακολουθούν τα αεροδρόμια της Σιγκαπούρης και της Σεούλ. Βέβαια, η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στις κτιριακές εγκαταστάσεις και όχι σε θέματα που αφορούν το αεροπορικό έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ