Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Υπερασπίζονται το άσυλο συνεχίζοντας τον αγώνα

Συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια

Από την απαράδεκτη κατάσταση με την ένταση της καταστολής επί δύο συνεχόμενες μέρες στην ΑΣΟΕΕ

INTIME NEWS

Από την απαράδεκτη κατάσταση με την ένταση της καταστολής επί δύο συνεχόμενες μέρες στην ΑΣΟΕΕ
Σε νέο συλλαλητήριο προχωρούν αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, με αιχμή την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου και στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και ενίσχυσης του αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, ενάντια στην καταστολή και στο δόγμα «νόμος και τάξη».

Η παραβίαση του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ προχτές από αστυνομικές δυνάμεις καταστολής, κατά φοιτητών που αντιδρούσαν στην απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου για κλείσιμο της σχολής για αυτήν τη βδομάδα, η καταστολή συνολικά και οι συλλήψεις φοιτητών, καταδικάστηκαν στις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων που έγιναν χτες.

Εκφράστηκε το αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες φοιτητές, διατρανώθηκε «Εξω η αστυνομία από τις σχολές» και δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού στο αυριανό συλλαλητήριο. Αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει μέχρι χτες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Παντείου, Μαθηματικού, Ιατρικής, Νομικής και Πολιτικού Νομικής.

Νέα προσπάθεια παραβίασης του ασύλου χτες

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, φοιτητές της σχολής, μέλη της ΚΝΕ, βρέθηκαν στην πύλη της ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων, μοιράζοντας την ανακοίνωση με την οποία η Οργάνωση καταγγέλλει την προχτεσινή παραβίαση του ασύλου και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου.

Από την κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου τον περασμένο Ιούλη
Από την κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου τον περασμένο Ιούλη
Κρατώντας πανό που ανέγραφε «Ασυλο στη συλλογική διεκδίκηση - Να ανοίξει εδώ και τώρα η σχολή», εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην παραβίαση του ασύλου και στην καταστολή των αγωνιστικών διαδικασιών των Φοιτητικών Συλλόγων και απαίτησαν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ και να αρθεί άμεσα το lock-out της ΑΣΟΕΕ, ώστε να γίνει Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου προκειμένου να πάρει θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις, μπροστά και στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Την ώρα που πραγματοποιούνταν η παρέμβαση των μελών της ΚΝΕ που ενημέρωναν φοιτητές και περαστικούς, δυνάμεις των ΜΑΤ εμφανίστηκαν και επικαλούμενοι σχετικές εντολές δήλωναν πως απαγορεύεται η παρουσία φοιτητών και έξω από τη σχολή, η οποία περικυκλώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις, τα μέλη της ΚΝΕ ωστόσο παρέμειναν μέχρι το μεσημέρι.

Την ώρα που εκτυλισσόταν το παραπάνω σκηνικό, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τη νέα προσπάθεια παραβίασης του ασύλου στην ΑΣΟΕΕ και παρεμπόδισης της παρέμβασης μελών της ΚΝΕ από τα ΜΑΤ. Οπως σημείωσε:

«Αυτήν τη στιγμή, δυνάμεις των ΜΑΤ απειλούν με καταστολή και συλλήψεις φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, μέλη της ΚΝΕ, που βρίσκονται έξω από την πύλη της σχολής τους, ενημερώνοντας φοιτητές και κόσμο που περνάει από το σημείο για τα γεγονότα που έγιναν την προηγούμενη μέρα.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην απαράδεκτη επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές, τη Δευτέρα 11/11, που αντιδρούσαν στο lock-out της ΑΣΟΕΕ και στην παραβίαση του ασύλου από τα ΜΑΤ.

Για τις εξελίξεις αυτές έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ, που προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα "νόμος και τάξη", για να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά και η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ, που ακολουθεί και στηρίζει αυτήν την κατεύθυνση.

Απαιτούμε:

  • Να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του ασύλου και καταστολή των αγωνιστικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων.
  • Να αρθεί άμεσα το lock-out της ΑΣΟΕΕ, ώστε να γίνει Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου για να πάρει θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις, μπροστά και στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου».
Στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών

Παράλληλα, χτες το πρωί φοιτητές από σχολές της Αθήνας βρέθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου δικάζονταν οι φοιτητές που συνελήφθησαν προχτές.

Δίωξη για τα πλημμελήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της εξύβρισης ασκήθηκε χτες από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών στον φοιτητή της Ιατρικής που συνελήφθη τη Δευτέρα κατά την επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές που αντιδρούσαν για το κλείσιμο της ΑΣΟΕΕ. Η δίκη του στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αναβλήθηκε για τις 22 Νοέμβρη και ο φοιτητής αφέθηκε ελεύθερος.

Στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο παραπέμφθηκε και φοιτητής του Πολυτεχνείου, μετά τη δίωξη που ασκήθηκε και σε αυτόν από τον εισαγγελέα, για την ίδια κατηγορία, και ορίστηκε να δικαστεί την ίδια μέρα (22/11). Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικοί περίμεναν τον φοιτητή έξω από το σπίτι του, τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, για να τον συλλάβουν για συμμετοχή στην κινητοποίηση στην ΑΣΟΕΕ. Εκαναν μέχρι και έρευνα στο σπίτι του, ενώ δεν τον άφησαν να επικοινωνήσει με τους δικούς του όταν ήταν υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ.

Καταδίκη από φορείς των εργαζομένων

Την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στην ΑΣΟΕΕ από την κυβέρνηση, την επέμβαση και καταστολή από την αστυνομία, καταγγέλλουν μια σειρά φορείς των εργαζομένων.

Σχετικό ψήφισμα ενέκριναν τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό. Ψηφίσματα εξέδωσαν επίσης οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΑΔΕΔΥ, Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων».

Με αντίστοιχα ψηφίσματα καταγγέλλουν την παραβίαση του ασύλου οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου «Αργύριος Μοσχίδης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» και N. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στον αυταρχισμό (2020-02-29 00:00:00.0)
Καταδικάζουν την ένταση της καταστολής (2020-02-27 00:00:00.0)
Για τη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων στα πανεπιστήμια (2019-11-27 00:00:00.0)
Ξεκάθαρη καταδίκη της καταστολής κόντρα στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση (2019-11-13 00:00:00.0)
Ενέργειες ενάντια στο φοιτητικό κίνημα (2013-04-23 00:00:00.0)
Προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση (2007-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ