Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
«Ειλικρινείς» και «γόνιμες» οι συζητήσεις με τον Τραμπ

Ενδεικτικές οι εκατέρωθεν δηλώσεις που δείχνουν ότι το διμερές αντιλαϊκό παζάρι «φουντώνει»

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου

Copyright 2019 The Associated

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι σοβαρές αντιθέσεις, αλλά και η αξία που διατηρεί η διμερής συνεργασία για κάθε πλευρά, επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχαν προχτές οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Τουρκίας Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έγινε με φόντο σημαντικές διαφωνίες των δύο εταίρων όχι μόνο στο θέμα της Συρίας, αλλά και του Ιράν, στο Παλαιστινιακό, στη συνεργασία με τους Κούρδους κ.τ.λ., αλλά και πολλά ανοιχτά μέτωπα, σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Ενεργειακά κ.τ.λ. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα «καυτά» ζητήματα, στο τέλος δεν ανακοινώθηκε παρά μια κοινή δέσμευση για δραστική ενίσχυση των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων (με στόχο το διμερές εμπόριο να φτάσει ετησίως τα 100 δισ. δολάρια από τα 20 δισ. σήμερα), ενδεικτικό κι αυτό των προσδοκιών κάθε πλευράς.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «παραγωγική» συνάντηση και για «ειλικρινείς» συνομιλίες, ενώ ενδεικτική ήταν και η επισήμανση που έκανε (πολύ μετά τη συνάντηση) ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ - γνωστός για την έντονη κριτική που ασκεί στην Αγκυρα - εκτιμώντας ότι «χρειαζόμαστε την Τουρκία πίσω στο μαντρί. Ηταν καλοί σύμμαχοι (σ.σ. οι δύο χώρες) για πολλά χρόνια, από τότε που πολεμούσαν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Πόλεμο της Κορέας μέχρι το Αφγανιστάν... Γι' αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τους δεσμούς μας, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια μακρόχρονη σχέση που θα αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Από την τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν δήλωσε αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των (ρωσικών πυραύλων που αγόρασε η Τουρκία) «S-400» ότι «λέμε πάντα: Δεν είμαστε πελάτες (των ΗΠΑ), είμαστε εταίροι» και εμφανίζοντας διαθέσεις «συνεννόησης», επανέλαβε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη για συνέχιση των σχετικών συνομιλιών, εκφράζοντας μάλιστα «ελπίδα ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες». Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι από μεριάς Τραμπ «είδα μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση», συνολικά. Αίσθηση έκανε και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που εμφάνισε τις συνομιλίες ως «πολύ γόνιμες για τη συνεργασία μας».

Και η ρωσο-τουρκική συνεργασία στο τραπέζι

Χτες, ο Ερντογάν επανήλθε στο θέμα των «S-400», αναφέροντας ότι «δεν είναι αποδεκτό για μας να απομακρύνουμε τους "S-400" εντελώς αγοράζοντας "Πάτριοτ" (σ.σ. στη συνάντηση οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν πάλι το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει αμερικανικούς "Πάτριοτ" αλλά και να παραμείνει εταίρος στην παραγωγή των "F-35"), αφού πρόκειται για απαίτηση που παραβιάζει την κυριαρχία μας». Επίσης, ο Ερντογάν έθιξε και τη συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας, εξηγώντας στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν «πολλές πλευρές», ότι «υπάρχει και το ενεργειακό θέμα», αναφερόμενος σε σχέδια όπως ο «Turk Stream» κ.τ.λ., ότι η ρωσική στήριξη στον τουρισμό της Τουρκίας είναι πλέον καταλυτική, για να καταλήξει ότι η Αγκυρα θεωρεί στενούς συμμάχους της και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αντίστοιχα τις συνεργασίες της.

Τέλος, ενδεικτική ήταν και η στάση Γερουσιαστών γνωστών για την «αντιτουρκική» - πολλές φορές - τοποθέτησή τους, όπως του Ρεπουμπλικάνου Λίντσεϊ Γκράχαμ, που μεσολάβησε για να «παγώσει», τουλάχιστον προσωρινά, απόφαση της Γερουσίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (όπως έκανε πρόσφατα η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων προκαλώντας οργή στην Αγκυρα). Μάλιστα, ο Γκράχαμ κάλεσε τα μέλη της Γερουσίας «να μην προσπαθήσουν να ξαναγράψουν την Ιστορία», ενώ εξήγησε ότι είχε κι ο ίδιος συνάντηση με τον Ερντογάν, συζητώντας ειδικά για «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ