Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Ακρογωνιαίος λίθος» της εξωτερικής πολιτικής η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Βαλκάνια

Copyright 2019 The Associated

Την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να αναλάβει «πρωτοβουλίες», προκειμένου να «τρέξει» παραπέρα ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στα Βαλκάνια, αποτύπωσαν οι χτεσινές συναντήσεις και δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου «Thessaloniki Summit 2019» - από το βήμα του οποίου λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός πρέσβης έλεγε πως ΗΠΑ και Ελλάδα «θα συνεργαστούν στενά» για να επανεκκινήσει η διαδικασία ένταξης των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ - ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, διαβεβαιώνοντας ότι θα «βάλει πλάτη» για να σπρώξει την ευρωενωσιακή προοπτική της γείτονα.

Οπως έλεγε αργότερα ο ίδιος ο Ζάεφ σε δημοσιογράφους, στον απόηχο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου μετά από την άρνηση χωρών όπως η Γαλλία δεν δόθηκε σε Σκόπια και Τίρανα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, «προφανώς είμαστε πολύ απογοητευμένοι (...) Αλλά με ενθάρρυνε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, διότι μου υποσχέθηκε και μου εξήγησε ότι θέλει να μας βοηθήσει. Θα μιλήσει σε Ευρωπαίους ηγέτες και στον Πρόεδρο Μακρόν, γιατί η Γαλλία με την Ελλάδα έχουν διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε «τη διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια», η οποία τάχα «θα συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή», διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας».

Επιπλέον, επιμένοντας στην εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε στον συνομιλητή του ότι «από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση».

Τέλος, Μητσοτάκης και Ζάεφ «εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου».

Τον Ζάεφ είδε κατ' ιδίαν και ο Πάιατ, ο οποίος έγραψε αργότερα σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο: «Εξαιρετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για την ισχυρή αμερικανική στήριξη στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα σε αυτό το ευρωατλαντικό μέλλον μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια, στην Ενέργεια, στο εμπόριο και τις επενδύσεις».

Αργότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ, σπεύδοντας σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου να διαβεβαιώσει και εκείνον για «τη διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων», δηλώνοντας μάλιστα «έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή».

Στο Βελιγράδι με μηνύματα προς Σκόπια και Τίρανα

Η «προσήλωση» της κυβέρνησης ΝΔ στα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια αναδείχτηκε και κατά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Για την ευρωενωσιακή προοπτική της Σερβίας, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε πως «σήμερα, η Ελλάδα είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας. Για εμάς, είναι σαφές ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στην επίτευξη της ευρωπαϊκής τους πορείας».

Σε κάθε περίπτωση ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια «βασικό άξονα, ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Αποτελεί τη στρατηγική μας εδώ και χρόνια», πρόσθεσε, όπως και ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι στις χώρες αυτές, στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία, δεν δόθηκε ημερομηνία (έναρξης διαπραγματεύσεων) στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε και αυτό που προσπαθεί να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να αντιστραφεί αυτή η απόφαση. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου αυτές οι χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, να λάβουν ημερομηνία. Και θα διευκολύνουμε την πορεία τους προς την ΕΕ (...) Η Ελλάδα είναι ένας αληθινός φίλος τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Αλβανίας», υπογράμμισε.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε, επίσης, και το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Ντάτσιτς ευχαρίστησε τον Ελληνα υπουργό για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα μην αναγνωρίζοντας το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Ο, δε, Δένδιας διαβεβαίωσε ότι «η θέση μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου θα παραμείνει αμετάβλητη έως ότου επιτευχθεί μια τελική συμφωνία».

Συζήτησαν και το Κυπριακό, και συμφώνησαν στη σύσταση ενός νέου τριμερούς σχήματος περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Κύπρου, ενώ συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση του επόμενου Ανωτάτου Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας να διεξαχθεί στην Αθήνα στις 11/12.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ