Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος γύρος επίθεσης σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, η έκθεση αποτυπώνει την ικανοποίηση της ΕΕ για τα νέα αντεργατικά μέτρα που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με τον «αναπτυξιακό» νόμο, συνεχίζοντας την επίθεση από εκεί που την έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το Ασφαλιστικό πανηγυρίζει για το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ και εφαρμόζεται όλος ο πυρήνας του νόμου - λαιμητόμου, του Κατρούγκαλου.

Αρχίζοντας από το τελευταίο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε αντίθεση με τον προπαγανδιστικό κουρνιαχτό που σηκώνεται από διάφορα επιτελεία με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για πτυχές του νόμου Κατρούγκαλου, επισημαίνει ξεκάθαρα ότι «τα κύρια στοιχεία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2016 κρίθηκαν συνταγματικά».

Υπογραμμίζει μάλιστα ως... «θετική πλευρά» των αποφάσεων του ΣτΕ το γεγονός ότι κρίθηκαν συνταγματικά:

-- Η δημιουργία του ΕΦΚΑ και η ενσωμάτωση σε αυτόν όλων των Ταμείων.

-- Ο «επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με τους νέους όρους», οι νέες δηλαδή περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το παραπέρα πετσόκομμα των μελλοντικών συντάξεων των σημερινών ασφαλισμένων.

Ως «θετικό στοιχείο» επισημαίνεται και το γεγονός ότι ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (όπως η περικοπή των επικουρικών συντάξεων όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ), εξασφαλίζεται πως οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν δίνουν «δικαίωμα αναδρομικής οικονομικής αποζημίωσης».

Οσον αφορά τα Εργασιακά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ότι τα νέα αντεργατικά μέτρα του «αναπτυξιακού» νόμου για τις ΣΣΕ «πιθανότατα θα περιορίσουν σημαντικά την επέκταση των Συλλογικών Συμβάσεων». Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, με τα νέα μέτρα «η διαδικασία για την επέκταση κλαδικών ΣΣΕ δεν είναι πια αυτόματη, αλλά η απόφαση πλέον βρίσκεται στην ευχέρεια του υπουργού Εργασίας», με την προσθήκη μάλιστα της προϋπόθεσης το συνδικάτο που έχει υπογράψει μια κλαδική ΣΣΕ να παρουσιάζει «ανάλυση με τις επιπτώσεις της επέκτασης της ΣΣΕ στην οικονομία και την αγορά εργασίας».

Ταυτόχρονα, η Εκθεση αποκαλύπτει ότι η επόμενη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού δεν θα γίνει νωρίτερα από τον Ιούνη του 2020, όπως και το ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προβεί σε «εκ των υστέρων αξιολόγηση» της ελάχιστης αύξησης που έγινε τον Φλεβάρη του 2019 σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα παρέχει την «τεχνική υποστήριξη» για την παρακολούθηση των εξελίξεων στην αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδέει το περιβόητο «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων» (θεσμοθετήθηκε και αυτό με τον τελευταίο «αναπτυξιακό» νόμο) με την «εξακρίβωση αντιπροσωπευτικότητας» κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, όχι μόνο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και για την προκήρυξη απεργίας.

Σε ό,τι αφορά τα αναπηρικά επιδόματα, η Εκθεση διαπιστώνει καθυστερήσεις και επιμένει στην προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της νέας προσέγγισης «για τον προσδιορισμό του καθεστώτος αναπηρίας βάσει τόσο της ιατρικής όσο και διαλειτουργικής αξιολόγησης» που αποτελεί το όχημα για τη νέα περικοπή των ήδη πετσοκομμένων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ