Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ενεργειακή φτώχεια για το λαό το αποτέλεσμα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το ενεργειακό νομοσχέδιο

Τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην πολιτική της «απελευθέρωσης», που μόνο δεινά προκάλεσε όλα αυτά τα χρόνια στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, αναφορικά με το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι ταυτισμένοι στην ίδια στρατηγική, στην πολιτική της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας που εξυπηρετεί τις ανάγκες των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και των ιδιωτικών μονοπωλίων, θυσιάζοντας σε αυτόν το βωμό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο,τι έγινε με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, συνέχισε, γίνεται και στον τομέα της Ενέργειας. Η κυβέρνηση ενισχύει τις εισαγωγές καυσίμων «για να αποτελέσει τον σταθεροποιητή του συστήματος στην εποχή της "απολιγνιτοποίησης", αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση από τις εισαγωγές, όταν οι ανταγωνισμοί στην περιοχή και οι κίνδυνοι πολεμικών συγκρούσεων είναι πάρα πολύ μεγάλοι και οι στρόφιγγες μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν όποτε θέλουν αυτοί που ελέγχουν τις πηγές», τόνισε. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ενεργειακή φτώχεια, που έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, αφού πλήττει το 30% των λαϊκών νοικοκυριών, «σε μια χώρα που έχει τεράστιες ενεργειακές πηγές αναξιοποίητες. Αυτό θέλετε να συγκαλύψετε και τσακώνεστε σαν τα κοκόρια, ότι συμφωνείτε σε αυτήν τη στρατηγική, η οποία είναι εχθρική και επώδυνη για το λαό και τα συμφέροντα της χώρας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης», που υπηρετήθηκε πιστά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, οδήγησε σε έναν εργασιακό μεσαίωνα, καθώς σήμερα πάνω από το 1/3 των εργαζομένων στις υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις είναι εργολαβικοί. Ειδικά στη ΔΕΗ, πρόσθεσε, «δουλεύουν κάτω από συνθήκες γαλέρας στα ορυχεία και πολλές φορές με καθυστέρηση στα δεδουλευμένα ή και ανασφάλιστοι. Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος το καταστρέφετε, με την άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Ολα αυτά είναι απόρροια των ιδιωτικοποιήσεων και των τεράστιων κινήτρων. Προκαλέσαμε την κυβέρνηση να μας πει πόσα δισεκατομμύρια έχουν διατεθεί με κάθε μορφής χρηματοδοτήσεις, επενδυτικά κίνητρα, φορολογικά, διασφαλισμένες τιμές κ.ά., στους ιδιώτες επιχειρηματίες παραγωγής ηλεκτρισμού».

Αναρωτήθηκε αν με όλα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν «θα μπορούσε να έχει εκσυγχρονιστεί το δίκτυο, θα μπορούσε να έχει μπει νέα τεχνολογία στους λιγνιτικούς σταθμούς για να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ειδικότερα η "απολιγνιτοποίηση" θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, ακόμα πιο ακριβό ρεύμα για το λαό, δυσκολίες στον ενεργειακό προγραμματισμό και αμύθητα κέρδη για τα αρπακτικά των ΑΠΕ, και τα παραδείγματα είναι πολλά και από την Ευρώπη. Γιατί το κέρδος είναι πάνω απ' όλα, πάνω από το περιβάλλον, πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

Καταλήγοντας, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν παλεύει για την επιστροφή στο χτες, που είναι το κρατικό μονοπώλιο, αλλά παλεύει για το αύριο, με σημαία το σοσιαλισμό, για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, όπου μέσω του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, που θα αξιοποιεί όλες τις πηγές και παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ