Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Δόθηκε χτες το απόγευμα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών το νομοσχέδιο που αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας».

Αποτελείται από 25 άρθρα, ανάμεσα στα οποία προβλέπεται (άρθρο 2) ότι οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αφορούν καταρχήν τους «εκτός επικρατείας εκλογείς» που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού που θα καταρτιστούν.

Για να εγγραφούν σε αυτούς τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει «να συγκεντρώσουν σωρρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: α) Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής. β) Να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Οσον αφορά τη φορολογική δήλωση, προβλέπεται «η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Εντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Εντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Εντυπο Ε9) όπως κάθε φορά ισχύουν».

Στο κεφάλαιο Β του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού θα ασκείται «με αυτοπρόσωπη παρουσία», ενώ τα άρθρα του καθορίζουν πώς θα γίνεται η ψηφοφορία.

Για παράδειγμα, στο άρθρο 7 αναφέρεται ότι «εκλογικά τμήματα συστήνονται στην έδρα κάθε ελληνικής διπλωματικής αρχής και, αν συντρέχει λόγος, λαμβανομένου υπόψη του αριθμού των εγγεγραμμένων εκλογέων που κατοικούν εκτός της έδρας, καθώς και των ειδικών σε κάθε διπλωματική περιφέρεια συνθηκών, και σε άλλες πόλεις της ίδιας περιφέρειας». Ακόμα, ως καταστήματα ψηφοφορίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν κτίρια ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών της αλλοδαπής ή ακόμα και δημόσια καταστήματα του κράτους.

Στα άρθρα του κεφαλαίου Γ του νομοσχεδίου υπάρχουν οι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών. Ακόμα, αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας.

Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οι οποίοι θα προέρχονται από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ