Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαγκωνισμοί υποκρισίας για τους πρόσφυγες, με φόντο ευρύτερα παζάρια

INTIME NEWS

Για έλλειψη συνεργασίας και παραβίαση των Συμφωνιών ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό κατηγόρησε την Αγκυρα ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μιλώντας στη γερμανική «Handelsblatt» περιέγραψε ως «απαράδεκτη» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά νησιά, αποσιωπώντας ωστόσο ότι αυτή δεν είναι παρά αποτέλεσμα του άθλιου ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού που έχει στηθεί στις πλάτες χιλιάδων κατατρεγμένων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το Μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι και η ελληνική αστική τάξη έχει πολύπλευρες προσδοκίες από τις διεργασίες που φουντώνουν με μοχλό το Προσφυγικό: «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον (σ.σ. Τούρκο) Πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα». Συνεχίζοντας ισχυρίστηκε ότι «τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική Ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους».

Την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, που χαρακτήρισε «αβάσιμες και ατυχείς» τις δηλώσεις Μητσοτάκη και κατηγόρησε την Αθήνα για «διαστρέβλωση των γεγονότων», υποστηρίζοντας ότι μετά τους 850.000 «παράτυπους μετανάστες» που έφτασαν στην Ευρώπη το 2015, «το σημερινό ποσοστό διέλευσης έχει μειωθεί στο 94% χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Τουρκία».

Περαιτέρω, μοιράζοντας «ευαισθησίες», ο Ακσόι σημείωσε ότι «δεν είναι ανθρώπινο για αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικά περάσματα, όπως η Ελλάδα, να εφαρμόζουν μηδενική μεταναστευτική πολιτική και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων», και κάλεσε «τις χώρες που πλήττονται από το Προσφυγικό να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση»... Κατά τ' άλλα, επανέλαβε πως «δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα» και πως για την Ελλάδα «η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία θα αποφέρει πιο σημαντικά αποτελέσματα από αυτά της προπαγάνδας κατά της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους ξεριζωμένους που έρχονται στην Ελλάδα, αυτό του περιορισμού της ελευθερίας τους, ήρθε να επιβεβαιώσει με δηλώσεις του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής για το Προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, τόνισε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα ελεγχόμενα κέντρα που θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα, εκτός δηλαδή από τις κλειστές δομές των νησιών, θα μπορούν να βγαίνουν μόνο με άδεια. Ετσι, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για φυλακές, αφού είναι γνωστό από την εμπειρία της Αμυγδαλέζας ότι οι άνθρωποι που κρατούνται σε αυτούς τους χώρους παίρνουν άδεια με μεγάλη δυσκολία. Παράλληλα, ο υφυπουργός προειδοποίησε και με διακοπή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου εκείνους που δεν θα εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις τους. «Βεβαίως θα ζητεί κανείς άδεια για να βγει από το κέντρο, και αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις τις οποίες θα θέσουμε, διότι ερχόμενος στη χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει και κάποιες υποχρεώσεις, τότε και η χώρα μας οφείλει να λάβει μέτρα. Είτε να διακόψει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου ή να τον μεταφέρει σε κάποιο άλλο κέντρο ή άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ