Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στην Αθήνα
Ακόμη μία εβδομάδα Γενικών Συνελεύσεων και αγωνιστικών διεργασιών στους φοιτητικούς συλλόγους είναι αυτή που αρχίζει τη Δευτέρα.

Υπερασπιζόμενοι το άσυλο και καταγγέλλοντας τις νέες αναδιαρθρώσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, για άλλη μια φορά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας διαδήλωσαν την περασμένη Πέμπτη στο κέντρο της πόλης, ενώ την Παρασκευή με συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων απαίτησαν να αθωωθούν οι συμφοιτητές τους που κατηγορούνται μετά την εγκληματική επίθεση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ. Να σημειωθεί ότι η δίκη των φοιτητών πήρε αναβολή για τις 21 Φλεβάρη.

Επιπλέον, σε αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις στη διοίκηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν τη βδομάδα που πέρασε φοιτητικοί σύλλογοι του Ιδρύματος, βάζοντας στο επίκεντρο το θέμα της σίτισης, καθώς οι φοιτητές ταλαιπωρούνται καθημερινά σε μεγάλες ουρές περιμένοντας ώρα για ένα πιάτο φαΐ, ενώ η Ανω Λέσχη παραμένει κλειστή. Οι φοιτητικοί σύλλογοι απέσπασαν δέσμευση για την ομαλοποίηση της κατάστασης, ενώ δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν για την πλήρη λειτουργία όλων των λεσχών σίτισης του ιδρύματος.

Στα Χανιά, σε κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη βδομάδα και θα συνεχίσουν, βρίσκονται οι φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ, πρώην ΤΕΙ Κρήτης). Αναδεικνύοντας τις συνέπειες από τις «πανεπιστημιοποιήσεις» των πρώην ΤΕΙ και τα προβλήματα στις σχολές τους που διογκώθηκαν, ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης και συγκεκριμένα μέτρα. Δίνουν αγωνιστικά ραντεβού τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση Τμήματος και την Τρίτη στη Σύγκλητο, ενώ την Τετάρτη προχωρούν σε διαμαρτυρία στην Αντιπεριφέρεια για το ζήτημα της στέγασης και το απόγευμα της ίδιας μέρας προγραμματίζουν εκδήλωση με θέμα «Μύθοι και πραγματικότητα για την πανεπιστημιοποίηση. Μάθε τα δικαιώματά σου. Πάλεψε για αυτά».

Κι όλα αυτά ενώ αναμένεται νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που φέρνει νέους φραγμούς στις σπουδές, διαγραφές φοιτητών, πολλαπλασιάζει τα δίδακτρα σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα αλλά και σε μεταπτυχιακά, ενισχύει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, εντείνοντας παράλληλα την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων, που ήδη περπατάει, με θερινά και εξ αποστάσεως προγράμματα, σεμινάρια κ.ά. για έξτρα πιστοποιήσεις, έναντι παχυλών διδάκτρων. Οι φοιτητές γνωρίζουν ήδη ότι όλα αυτά δεν έχουν αναβαθμίσει ούτε τις σπουδές, ούτε την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων. Γι' αυτό και στη συζήτησή τους μέσα στις σχολές βάζουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες, για ένα πτυχίο, που θα εμπεριέχει όλη την απαιτούμενη γνώση ώστε να ασκήσουν επαγγελματικά την επιστήμη τους. Για να μη χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για τις σπουδές τους, για να έχουν όλο το απαραίτητο προσωπικό, για πλήρη φοιτητική μέριμνα, για όλα όσα δικαιούνται σήμερα ως φοιτητές και αύριο ως απόφοιτοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα δράσης για τη φοιτητική μέριμνα και το κόστος σπουδών (2024-03-20 00:00:00.0)
Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο - η καταστολή δεν θα περάσει (2022-06-01 00:00:00.0)
«Το νέο σχέδιο νόμου να μείνει στα χαρτιά» (2017-06-25 00:00:00.0)
«Στα σχέδιά τους απαντάμε με το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης» (2017-01-27 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για τη σίτιση των φοιτητών (2014-09-06 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην υποβάθμιση των σπουδών (2004-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ