Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Κλιμακώνει την επιχείρηση παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Εσωτερικό σημείωμα για την απαγόρευση εισόδου συνδικαλιστών στους χώρους δουλειάς!

H επίθεση της εργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση κλιμακώθηκε την ίδια περίοδο με τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόσχιση του τμήματος RBU
H επίθεση της εργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση κλιμακώθηκε την ίδια περίοδο με τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόσχιση του τμήματος RBU
Τις προσπάθειες παρεμπόδισης και απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης κλιμακώνει η εργοδοσία της Τράπεζας Πειραιώς.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα στον κατήφορο του αυταρχισμού και της επιχείρησης τρομοκράτησης αποτελεί το εσωτερικό σημείωμα της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, στο οποίο συνοψίζεται το αντισυνδικαλιστικό «πρωτόκολλο» που θέλει να επιβάλει η τράπεζα, με αναλυτικές οδηγίες προς τους επικεφαλής των καταστημάτων για την... αντιμετώπιση των συνδικαλιστών που πραγματοποιούν εξορμήσεις, περιοδείες συζητώντας με τους εργαζόμενους.

Στις αρχές του έτους η τράπεζα «ενημέρωσε» τα έξι σωματεία εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στο χώρο ότι «απαγορεύεται» η είσοδός τους στους χώρους δουλειάς σε ώρες εργασίας!

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του «Αγωνιστικού Μετώπου», που πραγματοποίησε περιοδεία στο κτίριο στη Μεσογείων, στο τμήμα RBU («κόκκινα» δάνεια), ακυρώνοντας στην πράξη τις αντεργατικές οδηγίες. Παράλληλα, κατήγγειλε στους εργαζόμενους πως οι ενέργειες της διοίκησης σχετίζονταν με τις νέες αποσχίσεις και απολύσεις που προετοίμαζε, επίθεση που πράγματι εκδηλώθηκε το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι «απαγορεύσεις» δεν εφαρμόστηκαν τότε για τα σωματεία της επιχείρησης, αλλά παρέμειναν σε ισχύ για τους εκπροσώπους του κλαδικού Σωματείου της Αττικής και συνδικαλιστές του «Αγωνιστικού Μετώπου».

Στο μεταξύ, σε ηλεκτρονικά μηνύματα οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού ευχαριστούσαν τους προηγούμενους μήνες τους εργατοπατέρες στα ΔΣ επιχειρησιακών σωματείων και συλλόγων «για την αγαστή και αποτελεσματική συνεργασία» τους, «με κοινό σκοπό τη στήριξη της συνδικαλιστικής ελευθερίας και έκφρασης, παραλλήλως δε την τήρηση των κανόνων ασφάλειας που αποτελεί θέμα αρχής και σεβασμού στους χώρους εργασίας», για το γεγονός δηλαδή ότι αποδέχτηκαν η εργοδοσία να κάνει τον... πορτιέρη, να δίνει άδεια ή να απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση.

Τώρα, η τράπεζα επανέρχεται και μοιράζει οδηγίες στους διευθυντές των καταστημάτων για να εφαρμόσουν πιο αυστηρά τις «απαγορεύσεις» της. Με βάση τις οδηγίες αυτές, «οποιοσδήποτε Σύλλογος επισκεφθεί κατάστημα άνευ αδείας» θα ενημερώνεται πως «χωρίς άδεια δεν επιτρέπεται η είσοδός σας για άσκηση του συνδικαλιστικού σας ρόλου».

Το σημείωμα περιέχει αναλυτικές οδηγίες με ερωτήσεις προς τους συνδικαλιστές αν βρίσκονται στο κατάστημα για... «προσωπικό θέμα τραπεζικής φύσεως», οπότε μπορούν να εισέλθουν, ή αν βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο του συνδικαλιστικού τους ρόλου, οπότε πρέπει να έχουν τη σχετική άδεια! Αν οι συνδικαλιστές δεν αποχωρήσουν, ο διευθυντής καλείται «με αποφασιστικότερο τόνο» να τους μεταφέρει πως «σας απαγορεύεται η είσοδος διότι δεν έχετε λάβει άδεια σύμφωνα με τη διαδικασία που σας έχει γνωστοποιηθεί». Εκτός από αυτό, καλείται να περιγράψει το «συμβάν» σε ηλεκτρονικό του μήνυμα που θα αναφέρει «τι έγινε», «πόση ώρα παρευρέθηκαν στο κατάστημα οι συνδικαλιστές», εάν «δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα» και πάει λέγοντας.

Την παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης από την Τράπεζα Πειραιώς καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. «Η απαράδεκτη αυτή διαδικασία ξεκίνησε κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ενάντια στην απόσχιση του κλάδου των "κόκκινων" δανείων», επισημαίνει και σχολιάζει το ρόλο του... χωροφύλακα που καλεί η τράπεζα τους διευθυντές να αναλάβουν με τη σύνταξη επιστολής για την παρουσία των συνδικαλιστών, στην οποία να αναφέρουν «το τι ειπώθηκε από αυτούς, πόσο χρόνο απασχόλησαν τον κάθε συνάδελφο, τι συμπεριφορά επέδειξαν απέναντί τους».

Ομιλος «Coca - Cola»: Απαιτεί έγκριση της εργοδοσίας για «πολιτική δραστηριότητα» εργαζομένων

Υπενθυμίζεται ότι όπως κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο όμιλος «Coca - Cola 3E», στον «Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας» που έχει διαμορφώσει, συμπεριλαμβάνει στις ενέργειες για τις οποίες απαιτείται «προηγούμενη έγκριση» μια ολόκληρη ενότητα με τον τίτλο «πολιτική δραστηριότητα».

«Ενθαρρύνουμε την προσωπική συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών και στην πολιτική διαδικασία. Ωστόσο, η εργασία σας δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις προσωπικές πολιτικές σας απόψεις ή τη δραστηριότητα. Εάν σχεδιάζετε να επιδιώξετε ή να αποδεχτείτε ένα δημόσιο αξίωμα, πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (Portal) Εγκρίσεων COBC», αναφέρει ο «Κώδικας» μεταξύ άλλων.

Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος θέλει να αναπτύξει πολιτική δραστηριότητα, θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία, ενώ όλα τα παραπάνω χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τη συμμετοχή στο σωματείο, την εκλογή στα όργανά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ