Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθεστώς τα «ατυχήματα» με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες

Οι εργαζόμενοι στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, ανήμερα του τελευταίου θανατηφόρου «ατυχήματος»
Οι εργαζόμενοι στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, ανήμερα του τελευταίου θανατηφόρου «ατυχήματος»
Οι σοβαροί κίνδυνοι που συνεπάγεται για τους εργαζόμενους η απαξίωση της εταιρείας έχουν αποτυπωθεί με τον πιο τραγικό τρόπο στα δύο θανατηφόρα «ατυχήματα» τη χρονιά που διανύουμε, αλλά και στις αλλεπάλληλες καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για τις συνθήκες δουλειάς, που κάνουν καθημερινό σχεδόν φαινόμενο τους τραυματισμούς εργαζομένων.

Στις 6 Νοέμβρη, εργαζόμενος στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα σκοτώθηκε ακαριαία από έκρηξη που σημειώθηκε σε δεξαμενή στην αίθουσα της χαλυβουργίας. Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 11 Ιούλη, 36χρονος εργαζόμενος είχε χτυπηθεί θανάσιμα στο κεφάλι την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε γερανογέφυρα.

Μόνο στο διάστημα των τελευταίων 15 μηνών είναι αλλεπάλληλες οι καταγγελίες του Συνδικάτου για τις ελλείψεις μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Μεταξύ άλλων:

  • Τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 2018, σε επιστολές του προς τα αρμόδια υπουργεία το Συνδικάτο καταγγέλλει πως έχει γίνει «κανόνας» να υπάρχουν «εγκαταστάσεις και μηχανήματα χωρίς πιστοποίηση και εργαζόμενοι χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό», πως η εντατικοποίηση χτυπάει κόκκινο και πως όσον αφορά τον Μεταλλευτικό Κανονισμό και τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής η επιχείρηση «έχει ξεπεράσει κάθε όριο παραβατικότητας».
  • Τον Οκτώβρη του 2018, σημειώνονται δύο «ατυχήματα»: Το πρώτο όταν «έσκασε» σιλό, με αποτέλεσμα 4 εργάτες να αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα, σε εγκατάσταση που «αν και εφεδρική, ήταν σε λειτουργία για πολλά 24ωρα συνεχόμενα», ενώ είχαν προηγηθεί καταγγελίες για την επικινδυνότητά της. Το δεύτερο όταν «έσπασαν μερικώς τα φρένα ανύψωσης» σε γερανογέφυρα και δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί μόνο λόγω της εμπειρίας του χειριστή.
  • Το Νοέμβρη του 2018, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση με την οποία το ΚΚΕ απαίτησε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, ο τότε αρμόδιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, απάντησε ότι ...δεν υπάρχει πρόβλημα και υπερασπίστηκε τη λειτουργία της εταιρείας στα πρότυπα της πρακτικής των... «οικονομικών εξορθολογισμών». Μέσα στον ίδιο μήνα το Συνδικάτο κατήγγειλε νέο «ατύχημα» με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό δακτύλου εργολαβικού εργάτη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ