Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΚ ΟΤΕ
Κάλεσμα αγώνα για ενιαία ΣΣΕ για όλους με δικαιώματα

Την ανάγκη απεργιακών αγώνων με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή αναδεικνύει η ΕΣΚ
Την ανάγκη απεργιακών αγώνων με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή αναδεικνύει η ΕΣΚ
Την αδιαλλαξία της διοίκησης του ομίλου ΟΤΕ, που στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ζητά από τους εργαζόμενους να χάσουν κι άλλα, τάχα «γιατί δεν βγαίνει, επικαλούμενη πιθανούς και απίθανους κινδύνους από τον ανταγωνισμό», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για τη διεκδίκηση της υπογραφής ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.

Στην κατεύθυνση αυτή καλεί, μεταξύ άλλων, όλους τους εργαζόμενους του ομίλου στην Αττική στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΗΠ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

Ακόμα απαιτεί από την Ομοσπονδία (ΟΜΕ ΟΤΕ) να πάρει απόφαση για απεργία στις 13/12, τη μέρα δηλαδή που θα γίνει η νέα συνάντηση με την εργοδοσία, με κάλεσμα σε πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.

Καλεί παράλληλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα και να παρθούν αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του ΟΤΕ με την Ομοσπονδία (ΟΜΕ ΟΤΕ), μεταξύ άλλων προτείνει μονοετή ΣΣΕ που δεν θα περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στις θυγατρικές, ενώ αρνήθηκε να δώσει αυξήσεις και να επαναφέρει τα κλιμάκια.

Οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο

«Οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για τους εργαζόμενους», σημειώνει η ΕΣΚ και προσθέτει:

«Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να οριοθετήσουμε το περιεχόμενο του αγώνα και των διεκδικήσεων.

Η επιδίωξη της εργοδοσίας όχι απλά να διατηρήσει τις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων αλλά και να τις αξιοποιήσει ώστε να επιτύχει το στόχο της, στρέφοντας τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλο, μπορεί και πρέπει να απαντηθεί μόνο μέσα από ένα πλαίσιο (...) που θα αφορά όλους τους εργαζόμενους. Παλιούς, νέους, ενοικιαζόμενους, εργολαβικούς κ.λπ. Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τη διεκδίκηση και υπογραφή ΜΙΑΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω. ΣΣΕ που θα υπογραφεί και θα ισχύει σε κάθε θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ, ώστε να μην εξαιρείται κανένας εργαζόμενος».

Παράλληλα, τονίζει ότι η στάση της διοίκησης του ΟΤΕ είναι κοινή με τις εργοδοσίες όλων των μονοπωλίων του κλάδου και απέναντι σε αυτή «θα πρέπει να οργανώσουμε την ενιαία απάντηση των εργαζομένων του κλάδου (...) Η απάντηση αυτή μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ (...) που θα βάζει εμπόδια στην εργολαβοποίηση, αφού θα ορίζει κατώτερες αμοιβές και δικαιώματα για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Αναδεικνύεται, λοιπόν, ως άμεση ανάγκη ο συντονισμός των σωματείων του κλάδου και η μετατροπή της Ομοσπονδίας σε κλαδική».

Αναφερόμενη στη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η ΕΣΚ επισημαίνει ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς «ωστόσο, η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών με βασικό αίτημα τη ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ τους έχει δέσει χέρια και πόδια και για αυτό βλέπουμε όλες αυτές τις παλινωδίες το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα όσα έγιναν στο έκτακτο συνέδριο και στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΟΜΕ που ακολούθησαν. Χωρίς τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων το παιχνίδι θα ήταν ήδη χαμένο. Με τη μαζικότερη και αποφασιστικότερη συμμετοχή μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα».

Να επιβάλουμε διπλά συνεργεία παντού!

Στο μεταξύ, σε άλλη ανακοίνωσή της η ΕΣΚ αναφέρεται στην απόφαση των τεχνικών στο Τμήμα Τεχνικών Λειτουργιών Πεδίου (ΤΤΛΠ) Αμπελοκήπων να βγαίνουν συνεργεία διμελή, την οποία ξεκίνησαν να εφαρμόζουν από την περασμένη βδομάδα.

Η απόφαση λήφθηκε μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στις 5/12 με εργαζόμενο να πηγαίνει μόνος του για δουλειά και να χάνει τις αισθήσεις του, μένοντας αβοήθητος για άγνωστη ώρα. Ο εργαζόμενος διακομίστηκε σε νοσοκομείο - και παραμένει μέχρι σήμερα - όταν τυχαία κάποιος περαστικός ενημέρωσε συνεργείο καλωδιακών που δούλευε σε κοντινή απόσταση.

Την απόφαση των τεχνικών προσπάθησε να αποτρέψει η εργοδοσία του ΟΤΕ με διάφορους τρόπους, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Η ΕΣΚ υπογραμμίζει ότι την αποφασιστική στάση των εργαζομένων στο συγκεκριμένο ΤΤΛΠ πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα ΤΤΛΠ, καθώς, «όπως αποδείχθηκε και με το περιστατικό του συναδέλφου την περασμένη βδομάδα, που νοσηλεύεται ακόμα, τα διμελή συνεργεία δεν είναι πολυτέλεια αλλά κρίσιμο ζήτημα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στα ΤΤΛΠ όλης της χώρας να συζητήσουν και να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Να παρακάμψουμε τις πλειοψηφίες του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ που εδώ και χρόνια αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα για τα διμελή συνεργεία. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας. Είναι ξεκάθαρο από τις σημερινές ενέργειες της διοίκησης ότι ο φόβος της είναι η λήψη αντίστοιχων αποφάσεων και από άλλα ΤΤΛΠ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ