Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το παραμύθι των ιμπεριαλιστών «συμμάχων» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

Από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας
Από τη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον βασιλιά της Σ. Αραβίας
Το παραμύθι των «συμμαχιών» της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό, οι οποίες τάχα θα διασφαλίσουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, συνεχίζει να πλασάρει η κυβέρνηση, την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο ευρύτερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας βρέθηκε χτες στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν, τον υπουργό Εξωτερικών Φαϊζάλ μπιν Ραχμάν, τον υπουργό Επικρατείας Τζουμπεΐρ και τον επικεφαλής του Επενδυτικού Ταμείου της Σ. Αραβίας και πρόεδρο της ARAMCO Ρουμαγιάν.

Αργότερα ο υπουργός έκανε λόγο για «εξαιρετικά επιτυχή επίσκεψη», στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν «αφενός μεν τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Εχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών από κει και πέρα».

Ερωτηθείς δε αν στη σαουδαραβική πλευρά συμμερίζονται τις ανησυχίες που εκφράζει η Αθήνα για την κατάσταση στη Λιβύη και την παρέμβαση της Τουρκίας εκεί, ισχυρίστηκε: «Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Οπως επίσης κάτι σημαίνει το ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο». Εκτίμησε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία «καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».

Σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αύριο στην Ιορδανία, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να μεταβεί στη Ρώμη.

Συνεχίζεται ο επικίνδυνος εφησυχασμός

Στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, υποστήριξε ότι απέναντι στη τουρκολιβυκή συμφωνία «υιοθετήθηκε μια ξεκάθαρη θέση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις». «Αυτό δείχνει ότι εκεί που πραγματικά περιμέναμε την Ευρώπη να σταθεί δίπλα μας, με μια ρητή διακήρυξη διασφάλισης των δικών μας θεμάτων, το έκανε και το έκανε με γενναίο τρόπο», συνέχισε σχετικά με το γνωστό ευχολόγιο της ΕΕ, στο ίδιο πνεύμα αντιστροφής της πραγματικότητας.

Αναφερόμενος δε στο θέμα των ενδεχόμενων κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας, είπε ότι «στρατηγική» της κυβέρνησης ήταν να μη ζητηθεί κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. «Κι αυτό γιατί» - επισήμανε, στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού - «αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε την παραβίαση της δικής μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες» (!) και διότι «σημαντικό ήταν να εκφραστεί η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και να καταδικαστεί η παράνομη συμφωνία».

«Βασικός μας στόχος», πρόσθεσε, «είναι να συγκροτήσουμε μια ευρύτερη και πέρα από την Ευρώπη συμμαχία γύρω από την καταδίκη αυτής της ενέργειας (...) και αυτή η συμμαχία να αποτελέσει έναν διπλωματικό φράχτη απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να συντελεστεί στην ΑΟΖ»!

«Ηταν μια σωστή απόφαση, που μας δίνει περιθώρια ελιγμών», ισχυρίστηκε. «Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φτάναμε τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική μας δραστηριότητα, χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια. Θεωρούμε ότι αυτό το διπλωματικό όπλο είναι μέσα στα πλαίσια αυτών που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση».

Ανοιχτή και η Χάγη

Παραπέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, στην ενημέρωση χτες των πολιτικών συντακτών, έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση για πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ότι γαλλικό ωκεανογραφικό θα έρθει να κάνει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιχειρήσει ακόμη και μέσα στις γιορτές να τεστάρει τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης, στέλνοντας κάποιο σκάφος νότια της Κρήτης, απάντησε: «Δεν φοβόμαστε κανένα θερμό επεισόδιο. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε, με γνώμονα πάντα την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι' αυτό».

Μπροστά και σε ένα παζάρι με την Αγκυρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση διατηρεί πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων, για να κάνει αυτό που θα χρειαστεί, στο χρόνο που η ίδια θα επιλέξει. Και αυτό το κάνουμε γιατί έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε τη δύναμη να προασπίσουμε τα εθνικά μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι συζητήσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ «θα συνεχιστούν με όλους όσοι είναι στην περιοχή μας, όχι μόνο την Αλβανία ή την Ιταλία, αλλά και - όπως ξέρετε - με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με την Κύπρο. Είναι θέμα αρκετά σύνθετο και όταν θα είμαστε έτοιμοι να πούμε κάτι, θα το γνωρίσετε».

Μπαράζ παραβιάσεων και εμπλοκών

Την ίδια ώρα η Αγκυρα προχωρά με σταθερά βήματα την επιχείρηση δημιουργίας τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και με τις παραβιάσεις και παραβάσεις. Ενδεικτικά, και πέρα από τις δηλώσεις Ερντογάν, ζεύγος τουρκικών «F-16» πραγματοποίησε χτες το πρωί υπέρπτηση στα 22.000 πόδια, πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι στο Κεντρικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, συνολικά 38 μαχητικά των Τούρκων, τα 12 οπλισμένα, προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην επίμαχη περιοχή ανατολικά της Ρόδου μέχρι το FIR Λευκωσίας. Ανάλογο αριθμό μαχητικών σήκωσε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία για αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και 16 εμπλοκές.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει προαναγγείλει μέσω παράνομων NAVTEX (αναγγελίες προς ναυτιλλομένους) ναυτικά γυμνάσια, με ή χωρίς πυρά, σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, πιστή στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Π.χ. NAVTEX την οποία εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης προβλέπει ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα και αύριο από τις 4 π.μ. μέχρι τις 8 π.μ. σε περιοχή ανάμεσα σε Ικαρία, Πάτμο, Φούρνους και Μύκονο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ