Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε Ελλάδα και σε άλλες χώρες

Με κάλεσμα της Γραμματεία Προσφύγων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες οργανώνουν συνδικάτα της Αττικής σήμερα Τετάρτη, Διεθνή Μέρα Μεταναστών.

Συγκεκριμένα, σωματεία της Αθήνας θα βρεθούν το πρωί στον Σκαραμαγκά και συνδικάτα του Πειραιά στο Σχιστό, παραδίδοντας είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συγκεντρώσει.

Φαρμακευτικό υλικό σε πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης θα παραδώσουν σήμερα εκπρόσωποι σωματείων της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καθώς και από Συλλόγους Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ.

Την ανάγκη να δυναμώσει «η κοινή πάλη Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών εργατών για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά» τονίζει η Γραμματεία Προσφύγων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ και καλεί τα συνδικάτα να πλαισιώσουν τις σημερινές πρωτοβουλίες.

«Το ταξικό εργατικό κίνημα της Ελλάδας στέκεται σταθερά στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια και προσφυγιά. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση», σημειώνει η Γραμματεία στην ανακοίνωσή της.

Επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις της χώρας διαχρονικά «συμμετέχουν και στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους», με τις αντεργατικές τους πολιτικές εξωθούν «στη μετανάστευση χιλιάδες νέους εργαζόμενους» και ταυτόχρονα «μετατρέπουν τους ξεριζωμένους, τους αιτούντες άσυλο, γυναίκες και μικρά παιδιά, σε έγκλειστους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης». Οι ίδιες κυβερνήσεις «ξεπλένουν τους "διαβολικά καλούς" φονιάδες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ» και δίνουν άλλοθι «σε ρατσιστικές, ξενοφοβικές, φασιστικές φωνές και οργανώσεις, ώστε να κρύψουν το έγκλημα, στοχοποιώντας τα θύματα».

«Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου έχουμε απέναντί μας τους ίδιους εχθρούς, τα ίδια προβλήματα, την ίδια διέξοδο», τονίζει η Γραμματεία και καλεί τους εργαζόμενους να αντιπαραθέσουν σε αυτήν την επίθεση «τις αξίες και τα ιδανικά της τάξης μας. Τις αγωνιστικές παραδόσεις και κατακτήσεις του λαού μας».

Συντονισμένες πρωτοβουλίες από συνδικάτα σε μια σειρά από χώρες

Το ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα στα συνδικάτα της Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την οργάνωση συντονισμένων πρωτοβουλιών αλληλεγγύης.

Σε αυτό προτείνει:

-- Διοργάνωση Διεθνούς Βδομάδας Αλληλεγγύης των Συνδικάτων σε Πρόσφυγες και Μετανάστες στις 18 - 24 Δεκέμβρη, με επισκέψεις των συνδικάτων σε χώρους προσφύγων - μεταναστών, προσφορά υλικής βοήθειας, τροφίμων, φαρμάκων κ.λπ. στους μετανάστες, δώρα στα μικρά παιδιά κ.ά.

-- Αγωνιστικές δράσεις σε κάθε χώρα στις 21 Γενάρη, ως κορύφωση μιας πλατιάς καμπάνιας ενημέρωσης - συζήτησης με τους εργαζόμενους με το κοινό κάλεσμα των συνδικάτων.

Στο κάλεσμα έχουν ήδη ανταποκριθεί μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες στις χώρες τους. Συγκεκριμένα, το κάλεσμα έχουν συνυπογράψει εξής οι οργανώσεις: Brick Layers Branch club of North Jutland (Δανία), USB (Ιταλία), OS CMS (Τσεχία), Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (Κύπρος), SLOGA (Σερβία), KONUTIS (Τουρκία), SOSYAL-IS (Τουρκία), NAKLIYAT-IS (Τουρκία), SEKO Klubb 111 (Σουηδία), Federation of Workers' Councils and Unions in Iraq (Ιράκ), Palestine Workers Union Coalition (Παλαιστίνη), GFTU (Συρία).

Ανακοίνωση από την ΟΓΕ

Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μεταναστών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκφράζει τη συμπαράστασή της «στις γυναίκες και τις μητέρες, πρόσφυγες και μετανάστριες, και στις οικογένειές τους που κρατούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα hot spots και τις διάφορες δομές των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας». «Φτάνει πια! Οχι άλλοι θάνατοι μανάδων, όχι άλλοι θάνατοι μικρών παιδιών!», τονίζει και απαιτεί ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους και όλες τους πρόσφυγες και μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ