Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι καθαρίστριες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «στόλισαν» το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Ιδρύματος με τις απολύσεις τους...
Οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «στόλισαν» το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Ιδρύματος με τις απολύσεις τους...
Με απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν τον αγώνα τους οι καθαρίστριες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απαιτώντας: Να μη γίνει καμία απόλυση. Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού που προβλέπει επιστροφή του εργολάβου στην καθαριότητα του Ιδρύματος. Να μπει τέρμα στην ομηρία των εργαζομένων και να υπογραφεί άμεσα σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Σε μια συμβολική κίνηση την προηγούμενη βδομάδα, οι καθαρίστριες «στόλισαν» με τις απολύσεις τους το χριστουγεννιάτικο δέντρο που βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Σε συνέντευξη του Σωματείου Καθαριστριών Μαγνησίας επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με την απαράδεκτη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που παραδίδει σε εργολάβο την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των χώρων του Πανεπιστημίου, που πάρθηκε στα κρυφά, χωρίς καμία ενημέρωση προς τους εργαζόμενους, πετιούνται στο δρόμο 31 καθαριστές και καθαρίστριες στο τέλος του Δεκέμβρη. Αυτό είναι το "χριστουγεννιάτικο δώρο" που επιφυλάσσει η Διοίκηση του Ιδρύματος σε εργαζόμενους που κοπιάζουν καθημερινά μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να είναι καθαρό το Πανεπιστήμιο. Σε εργαζόμενους που δουλεύουν στο ίδρυμα 15 και 20 χρόνια, καλύπτοντας σοβαρές και πάγιες ανάγκες και που βρίσκονται σε ηλικία που στις σημερινές συνθήκες είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσουν να βρουν δουλειά. Αφού τους έστυψαν 20 χρόνια εμπαίζοντάς τους με υποσχέσεις, τώρα τους πετάνε στο δρόμο!».

Την Τρίτη 17/12 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πρυτανικού Συμβουλίου, από τη διοίκηση του σωματείου μαζί με καθαρίστριες/στές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και με συμπαράσταση από εκλεγμένους συνδικαλιστές των εργαζομένων, των φοιτητών και των συνταξιούχων. Στην συζήτηση που έγινε, τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου μαζί με τον πρύτανη, από την αρχή μέχρι το τέλος, και με την επίκληση της αντεργατικής νομιμότητας, υπερασπίστηκαν την απόφαση της Συγκλήτου για την παράδοση της καθαριότητας του Ιδρύματος στα «νύχια» των εργολάβων. Οι καθαρίστριες/στές μετά την αρνητική στάση της Πρυτανείας προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του χώρου όπου πραγματοποιούνταν η συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου και αποφάσισαν τη συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών τους μέχρι τη δικαίωσή τους, μέχρι τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Κέρκυρα: Εκβιασμοί στις καθαρίστριες από τη διοίκηση του Νοσοκομείου

Τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, που «με εκβιασμούς και απειλές αποσπά υπογραφές από τις συναδέλφισσες στην καθαριότητα προκειμένου να τους ανανεώσει παράταση σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, «η διοίκηση καλεί τις εργαζόμενες στην καθαριότητα να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι επιθυμούν "την παράταση της σύμβασης από 1/1/2020 και όχι πέραν της 30/6/2020...", πιέζοντάς τες μάλιστα να υποβάλουν τις δηλώσεις στο γραφείο του υπευθύνου μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 18/12/2019! Τις καλεί στην ουσία να ζητήσουν οι ίδιες την απόλυσή τους, να τις κάνει να σταματήσουν να διεκδικούν σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα.

Και αυτό το περιστατικό δείχνει στην πράξη τι είναι αυτό που εννοούν όλες οι κυβερνήσεις με τη φράση "το κράτος έχει συνέχεια"... Χτες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για αυτού του είδους τις συμβάσεις και σήμερα έρχεται η ΝΔ να προχωρήσει αυτό το αντεργατικό έργο. Ετσι, είτε με εργολάβους είτε με ατομικές συμβάσεις οι εργαζόμενοι είναι συνεχώς όμηροι, αντιμέτωποι με την προοπτική της ανεργίας, με την εξαθλίωση είτε στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης είτε στην περίοδο της "ανάπτυξής" τους!».

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στις γραμμές του και να παλέψουν για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπει τέλος στην ομηρία και την ανασφάλεια (2021-02-24 00:00:00.0)
Παλεύουν ενάντια σε απληρωσιά, απολύσεις και τρομοκρατία (2016-12-21 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ αύριο για τις καθαρίστριες (2015-04-02 00:00:00.0)
Απολύονται οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2011-08-04 00:00:00.0)
Μονιμοποίηση των καθαριστριών των σχολείων (2010-09-10 00:00:00.0)
Ξεμπροστιάζουν τους εργολάβους και τα δεκανίκια τους (2009-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ