Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Μεγάλη ανησυχία δημιουργούν οι τελευταίες εξελίξεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για το Κυπριακό

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι τελευταίες εξελίξεις, που σημειώνονται στο Κυπριακό, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός, ότι το τελευταίο διάστημα το πλαίσιο του διαλόγου έχει μετατοπιστεί σε ένα πρόβλημα που αφορά τις δύο κοινότητες και που πρέπει να διευθετηθεί, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διεθνή πλευρά του Κυπριακού και ιδιαίτερα το ζήτημα της εισβολής και κατοχής μέρους ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά γίνονται με τις δυσμενέστατες προϋποθέσεις, που είχε θέσει η απόφαση της G7 + 1 στην Κολωνία τον Ιούνη του 1999, και που πρόβλεπε ένα διάλογο μεταξύ των δύο μερών χωρίς προϋποθέσεις και με ανοιχτή ατζέντα στο τραπέζι. Με αυτόν τον τρόπο τα σχετικά ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα παίρνονται απλώς υπόψη, αντί ν' αποτελούν τη βάση της λύσης του Κυπριακού. Η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος είναι προς τη μορφή μιας Συνομοσπονδίας μεταξύ δυο ανεξαρτήτων οντοτήτων ή μιας χαλαρής Ομοσπονδίας. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, που χρησιμοποιούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ως μοχλός εκβιασμού, προκειμένου να καταληχτεί "λύση" στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Οσες πολιτικές δυνάμεις, πρωταρχικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάνουν λόγο για θετικές εξελίξεις, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αποπροσανατολίζουν τους λαούς της Κύπρου και της Ελλάδας, διευκολύνουν από τα πράγματα το προχώρημα μιας τέτοιας απαράδεκτης για το σύνολο του κυπριακού λαού "λύσης".

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση μιας ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

Μια τέτοια λύση δεν μπορεί να υπάρξει, όσο το Κυπριακό θα παραμένει στη μέγκενη των ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ