Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Για την προώθηση των συμφερόντων του ρωσικού κεφαλαίου

Με τον αέρα ενός έμπειρου πια «ντίλερ», έφτασε χτες στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν. Ακολουθώντας κατά γράμμα το παράδειγμα των ηγετών των ισχυρών χωρών, προσπαθεί και αυτός να ανοίξει δρόμο και να δημιουργήσει προσβάσεις στις δυτικές αγορές για τις εταιρίες της χώρας του. Η ενέργεια και η πολεμική βιομηχανία, αποτελούν την αιχμή του ρωσικού δόρατος που ο Β. Πούτιν φαίνεται να χρησιμοποιεί επιδέξια.

Αθήνα και Μόσχα, κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου υπέγραψαν έξι συμφωνίες, από τις οποίες αυτή των καυσίμων και της ενέργειας θεωρείται «εξαιρετικά σημαντική». Κι αυτό γιατί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να διασυνδεθεί η Ελλάδα στο ενεργειακό δίκτυο της Ρωσίας, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αναμένεται να κυριαρχήσει στον ενεργειακό τομέα και να αποτελέσει το βασικό προμηθευτή ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκτός από αυτή τη συμφωνία, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες για τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας και των αερομεταφορών, καθώς και συμφωνίες περί αστυνομικής συνεργασίας και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών. Θα υπογραφεί επίσης μία ακόμα συμφωνία για την ίδρυση πολιτιστικών κέντρων στις δύο χώρες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, πάντως, δε «μάσησε» τα λόγια του όταν με τον πιο επίσημο τρόπο, μιλώντας μπροστά στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ζήτησε ίση μεταχείριση για τις ρωσικές πολεμικές βιομηχανίες.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο Β. Πούτιν έγινε δεκτός στις 13:30 στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Κωστή Στεφανόπουλο και ακολούθησαν θερμές δηλώσεις των δύο προέδρων. Για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είπε: η Ρωσία παρακολουθεί την προετοιμασία με μεγάλη προσοχή και είναι έτοιμη να βοηθήσει αν χρειαστεί. Για τη στρατιωτική συνεργασία υπενθύμισε ότι το ποσοστό της Ρωσίας στα προγράμματα αμυντικών εξοπλισμών που υλοποιεί η Ελλάδα είναι μικρό και δε δίστασε να υπαινιχθεί δυσμενή μεταχείριση των ρωσικών αμυντικών βιομηχανιών από την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό: «Δεδομένης της μέχρι στιγμής επίμονης αρνήσεως της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Αγκυρας να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, οι τελευταίες εξελίξεις κρίνονται θετικές, χωρίς όμως να είναι κανείς σίγουρος για το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι εξασφαλισμένη», πρόσθεσε ο Κ. Στεφανόπουλος και ευχαρίστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εποικοδομητική παρουσία της Ρωσίας στο Κυπριακό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε τα θερμά και ειλικρινά τα αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντι στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Επισήμανε ότι η Ρωσία είναι σπουδαίος πολιτικός παράγων στην παγκόσμια σκηνή, με πολύ σημαντική ανάμειξη στα θέματα των Βαλκανίων. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διμερή συνεργασία για τα ενεργειακά θέματα, που «συνεχίζεται και αυξάνεται», ανέφερε ότι συζήτησαν για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και πρόσθεσε ότι μπορεί να επεκταθεί η παλαιά συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Αποδεχόμενος την «Πολιτεία» του Πλάτωνα, που του χάρισε ο κ. Στεφανόπουλος, ο Βλ. Πούτιν παρατήρησε ότι η θεωρεία του Πλάτωνα για την πραγματική φιλία μπορεί να ισχύσει και για τις διμερείς σχέσεις, σήμερα που τα γεωπολιτικά συμφέροντα αρχίζουν και παίζουν το ρόλο που πρέπει να παίζουν. Και πρόσθεσε: «Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου στη Μόσχα, η συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία αναπτύσσεται διαρκώς. Οι εμπορικές ανταλλαγές έχουν αυξηθεί κατά 40%. Οι ρωσικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι το 2003, όταν η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, οι σχέσεις της Ρωσίας με τους «15» θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο». Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: «την παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε, αν χρειαστεί».

Στο Κυπριακό αναφέρθηκαν και οι δύο πρόεδροι, που ρωτήθηκαν από δημοσιογράφους πώς κρίνουν τις τελευταίες εξελίξεις υπό το φως της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς. Ο Κ. Στεφανόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας: «Δεδομένης της μέχρι στιγμής επίμονης αρνήσεως της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Αγκυρας να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, οι τελευταίες εξελίξεις κρίνονται θετικές, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα των συζητήσεων». Ο κ. Στεφανόπουλος πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι εξασφαλισμένη, και ευχαρίστησε τον Βλ. Πούτιν για την εποικοδομητική παρουσία της Ρωσίας στο Κυπριακό πρόβλημα.

«Η θέση της Ρωσίας για το Κυπριακό βασίζεται στην αναγκαιότητα του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ», δήλωσε με τη σειρά του ο Βλ. Πούτιν, που χαιρέτισε τη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς και χαρακτήρισε ως θετική τη συμβολή της Ελλάδας στην επίλυση του προβλήματος.

Για το Μεσανατολικό, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Μόσχας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κάλεσε τους υπεύθυνους ηγέτες τόσο από την πλευρά των Ισραηλινών όσο και από εκείνη των Παλαιστινίων να βρουν τις δυνατότητες για να εξουδετερώσουν τις εξτρεμιστικές ομάδες. «Ολοι οι εξτρεμιστές και οι τρομοκράτες πρέπει να συλληφθούν αμέσως», κατέληξε.

Στη Βουλή

Το απόγευμα ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν επισκέφθηκε τη Βουλή και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του σώματος Απ. Κακλαμάνη. Στον Β. Πούτιν κατά τη διάρκεια τιμητικής τελετής στην αίθουσα της Γερουσίας απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της Βουλής και μετά από σύντομους χαιρετισμούς ξεναγήθηκε στην έκθεση για τα «180 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ