Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Παρέμβαση για τον σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου

Παρέμβαση σε κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» έκαναν την Τρίτη 7/1 συνδικαλιστές της ΔΑΣ στην επιχείρηση και μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» που έγινε σε αυτό τις μέρες των γιορτών. Συγκεκριμένα, στις 27/12 εργαζόμενος στο κατάστημα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι στο χώρο φόρτωσης - εκφόρτωσης.

«Η επικινδυνότητα και η ακαταλληλότητα του χώρου φόρτωσης - εκφόρτωσης, το επικίνδυνο αναβατόριο σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε επαναλαμβανόμενα ατυχήματα», τονίζει η ΔΑΣ στην ανακοίνωσή της. Υπογραμμίζει ακόμα ότι οι παραπάνω συνθήκες «δεν αποτελούν χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου μόνο καταστήματος αλλά ισχύουν για την πλειοψηφία των καταστημάτων και προπαντός των μικρών και μεσαίων συνοικιακών καταστημάτων που προέκυψαν από μετατροπές χωρίς να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας».

Στο έδαφος αυτό, οι συνδικαλιστές υπενθυμίζουν ότι λίγους μήνες νωρίτερα εργαζόμενος είχε χάσει τη ζωή του σε χώρο παραλαβής σε κατάστημα της Ηλιούπολης, ενώ στο ίδιο κατάστημα στο Πολύγωνο αντίστοιχο σοβαρό «ατύχημα» είχε σημειωθεί πριν από ενάμισι χρόνο.

Οι ακατάλληλες συνθήκες έχουν επισημανθεί επανειλημμένως τόσο στην εργοδοσία όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, καταγγέλλει η ΔΑΣ. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η εργοδοσία στην προσπάθειά της να απαλλαγεί από οποιαδήποτε ευθύνη «απαιτεί από συναδέλφους να υπογράψουν βεβαίωση ότι έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από τον τεχνικό ασφαλείας, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει».

«Καθημερινά στο χώρο εργασίας μας γινόμαστε μάρτυρες μικρών ή μεγαλύτερων ατυχημάτων λόγω της εντατικοποίησης και της απασχόλησης σε δύο και τρία πόστα ταυτόχρονα», τονίζει η ΔΑΣ απευθυνόμενη στους εργαζόμενους και προσθέτει: «Αυτό θα πρέπει να γίνει θέμα προβληματισμού και συζήτησης στους χώρους εργασίας και να μην επιτρέψουμε να ποτίσει τη συνείδησή μας ως μέρος της "κανονικότητας". Ας αναλογιστούμε ότι αυτές οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, σε συνδυασμό με την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, λειτουργούν σαν ωρολογιακή βόμβα που απειλεί το εργασιακό μας μέλλον».

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ καταγγέλλουν την εργοδοσία,«που στο βωμό της ανάπτυξης και του κέρδους θυσιάζει την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων», τα εργοδοτικά επιχειρησιακά σωματεία,«που σύμφωνα με την πολυδιαφημιζόμενη επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν συμμετέχουν στην επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας της επιχείρησης χωρίς όμως να έχουν την παραμικρή επαφή με τους συναδέλφους στους χώρους εργασίας και τις δυσκολίες που αυτοί αντιμετωπίζουν», καθώς και την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων,«που αποδυνάμωσε σε στελεχικό δυναμικό τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΚΕΠΕΚ), δίνοντας έτσι αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να καταλύσει οποιαδήποτε έννοια υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ