Πέμπτη 9 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμασία νέων συντονισμένων κινητοποιήσεων για τα οξυμένα προβλήματά τους

Σε εξέλιξη περιοδείες σε χωριά, συσκέψεις και συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στις αρχές Δεκέμβρη στη Θεσσαλία

INTIME NEWS

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στις αρχές Δεκέμβρη στη Θεσσαλία
Υλοποιώντας την απόφαση της σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια για την οργάνωση πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και για τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1η Φλεβάρη, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα εντείνουν τις σχετικές προετοιμασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) αναπτύσσει πολύμορφο πρόγραμμα δράσης με συσκέψεις και συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων, καθώς και με περιοδείες σε χωριά, με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στη Λάρισα, τονίστηκε ότι παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις της κυβέρνησης ΝΔ, η πολιτική της κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εχθρική απέναντι στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι οι αγρότες δεν έχουν λόγο να στήσουν μπλόκα, αφού η κυβέρνηση δίνει τάχα λύσεις στα προβλήματά τους, οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ απάντησαν με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Συγκεκριμένα, ανέδειξαν ότι αυξάνονται τα ήδη πανάκριβα τιμολόγια της ΔΕΗ, συνεχίζεται το αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών για το σύνολο των προϊόντων, την ώρα που αυτά φτάνουν 4-5 φορές ακριβότερα στην κατανάλωση, το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλότατο.

Ακόμα δεν έχουν βγει καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2019 και φυσικά θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και στην καταβολή αποζημιώσεων. Αντίθετα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερα κίνητρα κερδοφορίας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ασφαλίζουν την παραγωγή, με συνέπεια οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα και να παίρνουν ακόμη μικρότερες αποζημιώσεις. Σε σχέση με το επιχείρημα περί εξάντλησης των αποθεματικών του ΕΛΓΑ, τονίστηκε πως «είναι απαράδεκτο, όταν οι κυβερνήσεις από το 2011 δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, ενώ θα έπρεπε να έχουν δώσει έως τώρα 280 εκατ. ευρώ». Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι δόθηκαν ψίχουλα από το «De Minimis» για τα αμύγδαλα και τα ροδάκινα, παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς που κατέθεσε η κυβέρνηση για διαβούλευση επιταχύνει κι άλλο τη συγκέντρωση παραγωγής και γης, αφού επιτρέπει στους επιχειρηματίες που δεν είναι καν αγρότες να κατέχουν το 25% των μερίδων, ενώ στις ΑΕΣ αυτό φτάνει στο 40%.

Σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές και το ύψος των συντάξεων, επισημάνθηκε ότι «ήδη πληρώνουμε υψηλότατες εισφορές, που θα αυξηθούν κι άλλο από το 2020. Σε ένα ζευγάρι αγροτών αντιστοιχούν σε 2.700 ευρώ, ενώ παραδέχονται ότι το 87% αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν καθαρό εισόδημα μικρότερο από 10.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο της Λάρισας υπολειτουργούν, χωρίς προσωπικό, ειδικότητες, μηχανήματα, ασθενοφόρα, ή με οδηγούς που δεν καλύπτουν 24ωρη βάρδια».

Αντίστοιχα, η περιβόητη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, με το αφορολόγητο ποσό των 8.636 ευρώ που κατέκτησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στα μπλόκα, αναφέρεται ουσιαστικά σε μια μείωση της τάξης των 178 ευρώ, που ήδη έχει εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Μαζί με τα παραπάνω, η ΕΟΑΣΝΛ αναδεικνύει το ζήτημα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, όπου μαζί με το Brexit και τη λεγόμενη «εξωτερική σύγκλιση» των χωρών της ΕΕ προβλέπεται τεράστια μείωση των επιδοτήσεων για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Επιπλέον, για το σημαντικό ζήτημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, που έχει καταντήσει... σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας» για τη Θεσσαλία, η Ομοσπονδία αποφάσισε να διοργανώσει ημερίδα τον Φλεβάρη, διεκδικώντας την άμεση εκτροπή και τα απαραίτητα έργα ώστε να διοχετευτεί και να αξιοποιηθεί το νερό.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Λάρισας να συμμετάσχουν μαζικά στις συσκέψεις που διοργανώνονται το επόμενο διάστημα, να βγουν στο δρόμο και να παλέψουν για την επιβίωσή τους, να δυναμώσουν τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΝΛ.

Οι συσκέψεις που προγραμματίζονται είναι οι εξής: Στα Φάρσαλα σήμερα στο Βασιλί, στη Μηλέα Ελασσόνας αύριο, στην Αγιά στις 11/1, στην Καλλιθέα Ελασσόνας στις 12/1, στον Τύρναβο στις 13/1, στον Πλατύκαμπο στις 14/1 και στη Νίκαια στις 16/1.

  • Παράλληλα συνεχίζονται οι συσκέψεις και στην Καρδίτσα. Συγκεκριμένα: Σήμερα στο Λεοντάρι, αύριο στο Προάστιο, στις 11/1 στο Καλλιφώνι και στις 13/1 στον Παλαμά Καρδίτσας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ