Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
«Στοιχισμένοι» στην εμπλοκή, «γκρίνιες» για τα «ανταλλάγματα»

Eurokinissi

Η ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τη βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, παράλληλα με τις «γκρίνιες» για το ποια γραμμή μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, αναδείχτηκαν την Παρασκευή, κατά τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των αστικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα όσα έγιναν στην Ουάσιγκτον. Θυμίζουμε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, έχει οριστεί για το πρωί της Δευτέρας, στις 11 π.μ.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε καταρχάς με τον Αλ. Τσίπρα, που κατόπιν δήλωνε την «ανησυχία» του «για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας». Πρόσθεσε: «Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας - και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού - από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψή του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών».

Παραπέρα, «κουνώντας το δάχτυλο» στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στην εμπλοκή και τα ανταλλάγματα που διασφάλισε για την προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «έδωσε όσα είχε να δώσει - και με το παραπάνω - πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική».

Παράλληλα, κι ενώ τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώθηκε πλήρως η χρεοκοπία του επιχειρήματος περί προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε να διακινεί το επικίνδυνο ευρωατλαντικό παραμύθι, ζητώντας... διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι θα τα διασφαλίσει! Ανέφερε πως «το κρίσιμο ερώτημα (...) είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις».

Με απύθμενο, δε, θράσος και υποκρισία, ζήτησε «αναστολή» ψήφισης της Συμφωνίας για τις βάσεις, την οποία προετοίμασε και επεξεργάστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται ήδη σε ισχύ, με τις ΗΠΑ να αξιοποιούν πλήρως τις σχετικές «δυνατότητες», γιατί, όπως είπε, «χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο (σ.σ. για "προστασία" από τους "συμμάχους"), πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ζήτησα λοιπόν από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Για τα εξοπλιστικά ανέφερε πως θα «στηρίξουμε» την «ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει. Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των "F-35" σε σχέση με το κόστος».

Για τον εκλογικό νόμο εξέφρασε «την κάθετη διαφωνία» στην αλλαγή του, ενώ για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ξανά «να επισπευσθεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Ακολούθησε συνάντηση Μητσοτάκη - Γεννηματά, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να δηλώνει κατόπιν ότι «είναι ώρα να συνεννοηθούμε, δεν μπορεί να μας έχουν δεδομένους», βάζοντας και εκείνη θέμα για την καταλληλότερη «τακτική» σε ό,τι αφορά τους στόχους της αστικής τάξης στους οποίους ταυτίζονται όλα τα αστικά κόμματα. Καθώς, άλλωστε, οι στόχοι αυτοί και η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δρομολογούν επικίνδυνες εξελίξεις και «διευθετήσεις» με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα στα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι «ο διάλογος δεν σημαίνει εκπτώσεις. Ο δρόμος για τη Χάγη αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Να μην ξεχνά η κυβέρνηση ότι η εθνική ομοψυχία προϋποθέτει κοινωνική συνοχή και ενότητα», πρόσθεσε βάζοντας και εδώ θέμα το πώς θα στρατεύσουν το λαό στα τέτοια σχέδια του κεφαλαίου. Εξάλλου, σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση (με «αναλογικό μπόνους» για το πρώτο κόμμα, ελέω «κυβερνησιμότητας»), δήλωσε: «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε αργότερα με τον Κυρ. Βελόπουλο, ο οποίος στις δηλώσεις του κατόπιν έβαλε επίσης θέμα ανταλλαγμάτων για την ντόπια αστική τάξη, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη «διπλωματία των εξοπλισμών» και την ενδεχόμενη αγορά «F-35», ενώ πρότεινε η χώρα να στοιχηθεί σε περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα, λέγοντας ότι «η μονοπολική εξάρτηση είναι λάθος» και ότι εκτός από τις ΗΠΑ, υπάρχουν και οι Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Ινδία.

Τελευταία η συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος στις δηλώσεις του κατόπιν χαρακτήρισε λάθος τη συνάντηση με Τραμπ στη «συγκεκριμένη συγκυρία», λόγω δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού. Οτι έγινε «χωρίς ατζέντα και πλαίσιο συζήτησης που η Ελλάδα να μπορεί να διεκδικήσει πράγματα ουσιαστικής σημασίας για τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή». Χαρακτήρισε βέβαια την «έλξη επενδυτών στις ΗΠΑ πολύ σημαντική», αλλά παρουσιάζοντας τον Τραμπ ως ...αντιπαθή προς την πλειοψηφία των Αμερικανών επενδυτών, εκτίμησε ότι «δεν βοηθά το σόου στο Λευκό Οίκο για να 'ρθουν». Εβαλε, ακόμα, θέμα για την κυβέρνηση, ότι λόγω αρνητικών δηλώσεων προηγουμένως του Τραμπ για την ΕΕ, «δεν μπορεί να δίνεις γην και ύδωρ ταυτόχρονα σε ΗΠΑ και ΕΕ», ενώ ζητώντας τον καθορισμό ΑΟΖ, εμμέσως πλην σαφώς τάχτηκε υπέρ των «διευθετήσεων» που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά, όχι όμως «για τα πετρέλαια της "ExxonMobil"», αλλά για τις «πράσινες» μπίζνες.

Με το πέρας των συναντήσεων, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση ότι σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού «ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα». Γνωστοποίησε, ακόμα, ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ