Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Προωθούν «αυξημένο ρόλο» του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια διαγγέλματος που εκφώνησε μεσοβδόμαδα απαίτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει «διευρυμένο ρόλο» στη Μέση Ανατολή, προτείνοντας μάλιστα να μετονομαστεί το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο σε... «ΝATO-ME», δηλαδή ΝΑΤΟ-Μiddle East (ΝΑΤΟ - Μέση Ανατολή). Στη διεύρυνση του βρώμικου ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή συμφώνησε και ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, που εξήγησε ότι θα ζητήσει τη λήψη σχετικών πολιτικών αποφάσεων από τις 29 χώρες - μέλη. Με τον Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, όπου συμφώνησαν ότι «το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο στην περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας»...

Εντούτοις, το ΝΑΤΟ δεν είναι νέο στο Ιράκ και στη «γειτονιά» της Μέσης Ανατολής, είτε ως λυκοσυμμαχία είτε ως δράση μεμονωμένων κρατών. Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη του 2018 αποφασίστηκε η συγκρότηση «ΝΑΤΟικής Αποστολής στο Ιράκ» (κωδική ονομασία ΝΜΙ) με «αίτημα» της Βαγδάτης. Η αποστολή ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2018 και απαρτίζεται από 500 στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και «εταίρους», όπως η Αυστραλία, η Σουηδία, η Φινλανδία. Την περασμένη βδομάδα, η αποστολή ΝΜΙ ανέστειλε προσωρινά τις δραστηριότητές της, λόγω έντασης από τη δολοφονία Σολεϊμανί.

Επίσης, από το 2004 έως το 2011 το ΝΑΤΟ παρείχε υπηρεσίες υποστήριξης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, «βοηθώντας» υποτίθεται στην εκπαίδευση και καθοδήγηση του ιρακινού στρατού. Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν συμβάλει ποικιλοτρόπως στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο Ιράκ, στη Συρία, παλιότερα στο Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ επίσης έχει συμβάλει με τα κατασκοπευτικά AWACS από τις βάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία στην υποστήριξη όλων των πολεμικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ σχεδιάζουν και άλλα σχήματα. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη θέσπιση της λεγόμενης «Συλλογικής Αμυντικής Συμφωνίας στη Μέση Ανατολή» (MESA), την οποία επιχείρησε να εξελίξει και να αναβαθμίσει, το Μάη του 2017, ο νυν Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, διαφημίζοντάς την ως «Αραβικό ΝΑΤΟ». Το σχεδιαζόμενο αυτό σχήμα συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του (Περσικού) Κόλπου (GCC), την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ