Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καμιά απάντηση από την κυβέρνηση για την προστασία τους από την εργοδοτική ασυδοσία

Η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου οπλίζει τα χέρια της εργοδοσίας, τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής

Η ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων των Λιπασμάτων Καβάλας (πρώην ΒΦΛ) αναδείχθηκε χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας της χώρας με όλους τους εργαζόμενους και με προστασία των δικαιωμάτων τους. Επίσης, έθεσε το ερώτημα αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δοθούν «διευκολύνσεις» στην εργοδοσία μέσω χαριστικών ρυθμίσεων χρεών, όπως και αν είναι στις προθέσεις της να βάλει οριστικά ταφόπλακα με αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου, αφού εκτός από την παραγωγή λιπάσματος έχει αδειοδότηση και δυνατότητα για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για άλλα αντικείμενα της χημικής βιομηχανίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής θύμισε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία μετά την αποκρατικοποίησή της δόθηκε στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη. Στο όνομα της «εξυγίανσης» του εργοστασίου, ο νέος ιδιοκτήτης μείωσε τους μισθούς και χτύπησε τα δικαιώματα των εργαζομένων, προχωρώντας σε προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εργολαβικές εταιρείες, με δημιουργία παρένθετων εταιρειών και δανεισμό εργαζομένων, κ.ά. Οταν ο εργοδότης προσπάθησε να καταργήσει πλήρως τη σύμβαση και να τους εξαναγκάσει να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, η πλειοψηφία τους προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Μετά την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν και ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε να εφαρμόσει τους όρους της προηγούμενης σύμβασης. Ωστόσο, φέτος, μετά την Πρωτοχρονιά, η εργοδοσία προσπάθησε να «ξεμπερδέψει» με την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της ίδρυσης «νέας» εταιρείας και του εκβιασμού των 135 εργαζομένων να υπογράψουν συμφωνητικό δανεισμού τους στη «νέα» εταιρεία.

«Πόντιος Πιλάτος» ο Γ. Βρούτσης... και η μπάλα στην εξέδρα

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, εμφανίσθηκε στα λόγια ως... θεματοφύλακας των εργατικών δικαιωμάτων, χωρίς όμως να δώσει καμία απάντηση στα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι και το ΚΚΕ απέναντι στη νέα εργοδοτική επίθεση. Αντίθετα, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, επικαλέστηκε ότι αρμόδια να κρίνει «τυχόν παραβάσεις» της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τους εργαζόμενους είναι η Δικαιοσύνη, ενώ ανακοίνωσε ότι στις 21/1 έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο.

Επιχειρώντας μάταια να κρύψει την εγκληματική αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τόσο με τη σημερινή όσο και με την προηγούμενη κυβέρνηση, αναζήτησε καταφύγιο στον αντικομμουνισμό και στο βιασμό της ίδιας της ιστορίας και της σημερινής πραγματικότητας, ισχυριζόμενος ότι η κοσμοθεωρία του ΚΚΕ «είναι συρρίκνωση της οικονομίας, αύξηση των απολύσεων, μείωση της απασχόλησης» (!) και ότι «αν κυβερνούσατε για μια ημέρα θα είχαμε εκατομμύρια ανέργους ή φτωχοποιημένους ανέργους»!

Ολα αυτά την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι και στην πρώην ΒΦΛ, συνολικά η εργατική τάξη και ο λαός, βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της «κοσμοθεωρίας» του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, με «απογείωση» της εργοδοτικής ασυδοσίας, τσάκισμα μισθών και δικαιωμάτων, απολύσεις, «ευελιξία», εργολαβοποίηση κ.ο.κ.

Ο Γ. Δελής κατήγγειλε την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ότι είναι συνεργοί στις επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι η πολιτική τους είναι αυτή που οπλίζει τα χέρια της εργοδοσίας για να παρακάμπτει και αυτές ακόμα τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Με αφορμή, εξάλλου, τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας και την υποκριτική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που στήθηκε, ο Γ. Δελής θύμισε ότι μαζί ψήφιζαν τα αντεργατικά μέτρα και για την απελευθέρωση των απολύσεων και το χτύπημα της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ