Παρασκευή 17 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τάσσονται απροκάλυπτα απέναντι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΕ

Προκλητικές και αποκαλυπτικές οι απαντήσεις του Γ. Βρούτση στη Βουλή στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Από την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ
Από την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ
Την απροκάλυπτη στήριξη της κυβέρνησης στην εργοδοσία απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ επιβεβαίωσαν τα όσα είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, παραλίγο να ζητήσει και τα «ρέστα» από τους εργαζόμενους, που με τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ «ενοχλούν» τον πολυεθνικό όμιλο και διαταράσσουν την «εργασιακή ειρήνη» που έχει ανάγκη η απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων...

Τεράστια κέρδη για την εργοδοσία, ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους

Οπως υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εργαζόμενος στον ΟΤΕ και εκλεγμένος συνδικαλιστής στην Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, η εργοδοσία παρά τα τεράστια κέρδη που καταγράφει, τα οποία μόνο το 2018 έφτασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, δίνοντας μερίσματα στους μετόχους 300 εκατ. ευρώ, εντείνει παραπέρα την ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους, με διόγκωση της δανεικής εργασίας, εργολαβοποίηση, εντατικοποίηση άνευ προηγουμένου, μισθούς πείνας σχεδόν για το μισό δυναμικό, μείωση προσωπικού με «εθελούσιες» ή μη απολύσεις, ενώ έχει προαναγγείλει «αποσχίσεις έργου και δημιουργία θυγατρικών». Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές, προχώρησε εν μέσω απεργίας σε απολύσεις εργαζομένων που δεν δέχθηκαν την... «εθελούσια αποχώρηση», ενώ στις 12 Δεκέμβρη απροειδοποίητα έκλεισε τη θυγατρική ΟΤΕ - ACADEMY στη Θεσσαλονίκη, απολύοντας τρεις εργαζόμενες.

Ο Λ. Στολτίδης πρόσθεσε ακόμα ότι, πέρα από τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς του ομίλου, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και την κρατική καταστολή, καθώς η κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση της εργοδοσίας αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προέβησαν σε συλλήψεις απεργών.

Κάλεσε τον υπουργό να πει συγκεκριμένα σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο «ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος απεργός, όπως ορίζει και η εργατική νομοθεσία και να παρέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να ακυρώσει τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας, οι οποίοι είναι και παράνομοι», και ρώτησε: «Πώς θα συμβάλετε για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων;».

Απέναντι στους αγώνες που διαταράσσουν την «εργασιακή ειρήνη» του κεφαλαίου

Ο υπουργός Γ. Βρούτσης απαντώντας είπε ότι «αυτό που περιγράψατε ως ένα Εργατικό Δίκαιο, δεν υπάρχει στη χώρα μας». Το υπουργείο δεν παίρνει θέση για τις απολύσεις, γιατί αυτό «που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση» είναι «η νομιμότητα στην αγορά εργασίας» και «η εργασιακή ειρήνη».

Προχωρώντας παραπέρα την πρόκληση, ο υπουργός προέτρεψε τους εργαζόμενους που απολύθηκαν να αποδεχτούν τις... «εθελούσιες» απολύσεις που απέρριψαν, λέγοντας μάλιστα ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τον ΟΤΕ «να επανεξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης του προγράμματος».

«Αυτή είναι η ιδεολογία μας», ξεκαθάρισε ο Γ. Βρούτσης, επιβεβαιώνοντας απροκάλυπτα την πλήρη στήριξη σε όλες τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, προκαλώντας μάλιστα τον βουλευτή του ΚΚΕ «να μου δείξετε ένα κράτος το οποίο να απεικονίζει τα δικά σας πιστεύω στον κόσμο». Αυτά που θέτει βέβαια η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ και τα θεωρεί τόσο... ανήκουστα ο υπουργός, είναι η υπογραφή μιας ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, η ακύρωση των απεργοσπαστικών μηχανισμών και το να μην προχωρήσουν οι απολύσεις απεργών!

Αντίστοιχα προκλητικός, ο υπουργός Εργασίας δεν είδε πουθενά κρατική καταστολή σε βάρος των εργαζομένων του ΟΤΕ, λέγοντας ότι αυτά ανήκουν στη «σφαίρα της φαντασίας» του βουλευτή (!), ο οποίος, σημειωτέον, ως εργαζόμενος και εκλεγμένος συνδικαλιστής του ΟΤΕ συμμετείχε ενεργά στους αγώνες των συναδέλφων του και έχει βιώσει από πρώτο χέρι όλα τα παραπάνω...

Ο αγώνας των εργαζομένων του ΟΤΕ σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον

«Ο αγώνας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι τα λαλίστατα "παπαγαλάκια" των ΜΜΕ αυτόματα έθεσαν σε εφαρμογή σιγή ασυρμάτου, γκρέμισε το αφήγημά σας περί "ανάπτυξης για όλους", με "πίτες" που μεγαλώνουν και όλοι τρώνε καλύτερα», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης.

Χαιρέτισε «τον δίκαιο και θαρραλέο αγώνα αντοχής των εργαζομένων του ΟΤΕ, παρακαταθήκη για το μέλλον τους, διδακτικό για το σύνολο της εργατικής τάξης συνολικά». Τους κάλεσε δε να «γυρίσουν την πλάτη και στα καλέσματα συμβιβασμού και υποταγής, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού», ενώ επισήμανε ότι «ο αγώνας για ΣΣΕ είναι αγώνας πνοής για το σύνολο της εργατικής τάξης».

  • Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη μετά την πολυήμερη απεργία συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ και της διοίκησης του ομίλου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη Συλλογική Σύμβαση. Η διαπραγμάτευση δεν προχώρησε σε βάθος, ωστόσο έδειξε ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και την αποφασιστικότητά τους μπορούν να σπάσουν την εργοδοτική αδιαλλαξία. Η επόμενη συνάντηση αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ