Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και «πιέσεις» για παύση πυρός

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πενιχρό αποτέλεσμα φαίνεται πως είχαν οι προτροπές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αργά προχτές βράδυ, στις εμπόλεμες πλευρές της Λιβύης να σταματήσουν τις συγκρούσεις και να προχωρήσουν άμεσα σε παύση πυρός με στόχο βιώσιμη εκεχειρία και επανάληψη της «ειρηνευτικής διαδικασίας» για πολιτική λύση. Χτες το μεσημέρι, έξι ρουκέτες τύπου Grand έπεσαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, Μίτιγκα, προκαλώντας περιορισμένες υλικές ζημιές και επ' αόριστον αναστολή των πτήσεων από και προς την πρωτεύουσα της Λιβύης, ώστε να αποφευχθούν επιθετικές ενέργειες σε πολιτικά αεροσκάφη.

Η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ κατηγόρησε τις δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ πως ευθύνονται για την επίθεση, κάτι ωστόσο που δεν αποδέχτηκε, τουλάχιστον άμεσα, η άλλη πλευρά... Εκπρόσωπος του LNA δεν αναφέρθηκε (μέχρι χτες το απόγευμα) στην επίθεση με ρουκέτες στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, επιβεβαιώνοντας μόνο την πρόσφατη κατάρριψη ενός ακόμη τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημέρωσε (κεκλεισμένων των θυρών) το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τα «αποτελέσματα» της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου την περασμένη Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι συνιστά την αρχή μίας μακράς διαδικασίας. Κατά τη συνεδρίαση, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ πρότεινε το κείμενο να επικεντρωθεί στα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου, χωρίς να αναφέρεται σε αυτό το στάδιο σε κάποιο μηχανισμό ελέγχου εφαρμογής μίας πιθανής συμφωνίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Παράλληλα, οι κυριότερες χώρες που συμμετείχαν στο αιματοκύλισμα της Λιβύης με την ιμπεριαλιστική επίθεση το 2011, «υποσχέθηκαν» τάχα πως «θα πάψουν να αναμειγνύονται» στις λιβυκές υποθέσεις και θα τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη και συνεχίζουν να το παραβιάζουν συστηματικά. Τελικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας προέτρεψε τις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη να οριστικοποιήσουν «το συντομότερο δυνατόν» την κατάπαυση του πυρός, ούτως ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη της «πολιτικής διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ