Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Νέα καλέσματα για συνδιαχείριση και αντιλαϊκές διευθετήσεις
  • Η Ιταλία αναγνωρίζει τη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ ως «Μνημόνιο Κατανόησης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδων» και ζητά διαπραγμάτευση όλων των μεσογειακών κρατών για θαλάσσιες ζώνες
  • Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί όλες τις πλευρές σε «αυτοσυγκράτηση» και «ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων» με στόχο τη συνεργασία των γειτόνων

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ»
Με φόντο την όξυνση των ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών που φουντώνουν, με επίκεντρο τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και μοχλό τις εξελίξεις σε Λιβύη, Συρία, Κυπριακό κ.α., πληθαίνουν οι εκκλήσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για διευθετήσεις σε «εκκρεμότητες» όπως τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, η συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων κ.λπ.

Είναι ενδεικτική η προχτεσινοβραδινή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Ιταλίας, χαρακτηρίζοντας μεν «αβάσιμες» τις «φήμες που κυκλοφόρησαν» για διαπραγματεύσεις Ρώμης - Αγκυρας «με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων στα ανοιχτά της Λιβύης», αναγνωρίζοντας δε ανοιχτά την πρόσφατη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ ως «Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων». Και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό» πως «η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο θα έπρεπε να εξεταστεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξουν όλα τα μεσογειακά κράτη μέσω της συνεργασίας» αλλά και πως «για να γίνει αυτό απαιτείται η έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, ειδικά στο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών».

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση δημοσιογράφων για την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο «οικόπεδο 8» της κυπριακής ΑΟΖ, απευθύνοντας νέα έκκληση σε «όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» αλλά και ζητώντας ξανά προσεκτική αντιμετώπιση των διαφορών που επιδρούν με ευρύτερες ισορροπίες, όπως η αποτροπή ή έστω επιβράδυνση της σύσφιξης των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας. «Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθεί τη συνεργασία, να εντείνει το διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία», τόνισε ο εκπρόσωπος, εκφράζοντας τις αμερικανικές προσδοκίες για έναν «γόνιμο διάλογο» όλων των πλευρών με την Αγκυρα, ενώ ειδικά για το Κυπριακό επανέλαβε τα περί «ισομερούς λύσης για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Κατά τ' άλλα, κατά τη γνώριμη μέθοδο της αναπροσαρμογής των τόνων προς την Αγκυρα ανάλογα και με την ευρύτερη φάση του αμερικανοτουρκικού παζαριού, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την εμφάνιση του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ «προκλητικό βήμα» που «δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή», κάλεσε «τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» όπως και ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου». Θυμίζουμε βέβαια ότι επανειλημμένα οι ΗΠΑ σε τοποθετήσεις τους έχουν αναφερθεί στην κυπριακή ΑΟΖ ως «διεκδικήσεις» της Λευκωσίας και όχι όπως αυτή αντικειμενικά διαμορφώνεται, σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες όμως η Αγκυρα προσπερνά προκλητικά.

Για ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση μιλά ο Οζερσάι

Προχτές, αποκαλυπτική ήταν και η παρέμβαση που έκανε στη «Βουλή» του ψευδοκράτους ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι, υποστηρίζοντας ότι «σήμερα κάποια προεξάρχοντα ονόματα χωρών - μελών της ΕΕ πήραν την πρωτοβουλία να κάνουν ενός είδους διαμεσολάβηση μεταξύ των πλευρών στην Κύπρο» για το θέμα της Ενέργειας. Σύμφωνα με εκτενή κυπριακά ρεπορτάζ, ο Οζερσάι μίλησε για πρωτοβουλία διαμεσολάβησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας των «ενδιαφερομένων πλευρών» με τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση και εξήγησε ότι υπάρχουν εμπόδια για συνάντηση των «ενδιαφερόμενων πλευρών», αλλά μπορεί να γίνει αυτό με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε παραδείγματα συμφωνιών που έχουν καταγραφεί μεταξύ πλευρών που η μία δεν αναγνώριζε ως κράτος την άλλη, υποστηρίζοντας ότι «και να μην υπάρχουν διεθνείς κανόνες, μπορεί να διαμορφωθούν για την Κύπρο». Πρόσθεσε πως η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) δεν μπορεί να μείνει θεατής στις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και πως αν μπορεί να διευρυνθεί η αλληλεξάρτηση στην περιοχή, κανείς δεν θα επιδιώξει την αντιπαράθεση.

Επιμένοντας δε να εκφράζει ετοιμότητα για αλισβερίσι, είπε ότι η συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ είναι μέρος της «μεγαλύτερης εικόνας» σε ολόκληρη την περιοχή. Και ότι το επόμενο διάστημα η Αγκυρα θα επιδιώξει αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες χώρες, μιλώντας συγκεκριμένα για συνομιλίες που η Τουρκία θα επιδιώξει ειδικά με την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Το πρόβλημα δεν είναι ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά» προχωρά σε περιφερειακές συνεργασίες με χώρες της περιοχής, αλλά ότι από αυτή τη διαδικασία μένουν εκτός Τουρκία και Τουρκοκύπριοι, όπως και ότι για όσο δεν προχωρά η λύση του Κυπριακού, Τουρκία και Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να ενταχθούν «σε αυτή τη διαδικασία» (διαμόρφωσης περιφερειακών συνεργασιών) και αυτό μπορεί να γίνει «χωρίς να κολλάμε σε θέματα αναγνώρισης ή μη». Και κατέληξε με θράσος ότι μη αναγνωρισμένο κράτος στην περιοχή δεν είναι μόνο η «ΤΔΒΚ», αφού και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος, αλλά «αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στον διάλογο».

Θυμίζουμε ότι για το «οικόπεδο 8» της κυπριακής ΑΟΖ (όπου παρέμενε μέχρι και χτες το «Γιαβούζ» και φερόταν να έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις) η κυπριακή κυβέρνηση έχει αδειοδοτήσει κοινοπραξία της ιταλικής «Eni» και της γαλλικής «Total». Μέχρι χτες, γαλλική και ιταλική πλευρά δεν είχαν τοποθετηθεί για τις τελευταίες τουρκικές κινήσεις.

Χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος δήλωσε πως «φαίνεται ότι (οι Τούρκοι) με κάποιο τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες» που έχουν γίνει για το «8», αναφερόμενος στις εμπεριστατωμένες εκθέσεις που περιγράφουν αναλυτικά τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος το οποίο έχει εντοπιστεί και προσδιορίζει σε ποια σημεία υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες για επιτυχημένες γεωτρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ