Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Κάλεσμα στους επενδυτές, με «χαρτί» την εμπλοκή και την αντιλαϊκή πολιτική

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, συμμετέχει από χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Χτες το απόγευμα, είχε διμερείς συναντήσεις με την υπουργό Αμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Αν. Καρενμπάουερ και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρ. Λε Μερ.

Κατά κυβερνητικές πηγές, με την Γερμανίδα υπουργό «συζητήθηκαν το περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη και η συμπεριφορά της Τουρκίας». Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης «επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη».

Στον Γάλλο υπουργό «εξέφρασε την ικανοποίησή του και την εκτίμηση του ελληνικού λαού για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο». Επίσης, ενόψει και της συνάντησής του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, στο Παρίσι (29/1), συζήτησαν για το «οικονομικό και επενδυτικό Forum» με θέμα την ελληνική οικονομία, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και «στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων», ώστε να βρεθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο.

Νωρίτερα το πρωί, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε «συνομιλία παρουσία κοινού», με τον καθηγητή των πανεπιστημίων Harvard και Stanford Ν. Φέργκιουσον. «Ηταν λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε μέρος στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά για το γεγονός ότι η χώρα μας είναι «ο κοντινότερος γείτονας στη Λιβύη από ευρωπαϊκής πλευράς». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις επόμενες διαδικασίες της Διάσκεψης. Στηλίτευσε, δε, τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, λέγοντας πως αγνοεί το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για ΑΟΖ.

Αναφέρθηκε, ακόμα, στον αγωγό «East Med», λέγοντας ότι δεν είναι θέμα Ελλάδας - Τουρκίας αλλά θέμα «ενεργειακής ασφάλειας» για την ΕΕ. «Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία τι θα κάνουμε, μπορεί βέβαια όποτε θέλει να συμμετέχει, όμως στο τέλος της μέρας εκείνο που μένει είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο», είπε, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των «διευθετήσεων», για να προχωρήσει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο «μεταρρυθμιστικό έργο» της κυβέρνησης, καθώς και στο στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου - όπως είπε - να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι φόροι, με κύριους ωφελημένους τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μετείχε και σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης, για να ανοίξουν νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας, σχέδια που μεταξύ άλλων σηματοδοτούν επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας και των ανταγωνισμών με χαμένους τους λαούς, αλλά και παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο «Bloomberg», τόνισε πως εγχώριοι και ξένοι «επενδυτές» αντιμετωπίζουν με «νέα εμπιστοσύνη» την Ελλάδα γιατί «για πρώτη φορά λένε "υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ"», είπε και αναφέρθηκε στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στρώνοντας «κόκκινο χαλί» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και το περίπτερο της «Microsoft», όπου και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Brad Smith. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν το ενδεχόμενο το επόμενο «Data Center» (κέντρο δεδομένων) της «Microsoft» να γίνει στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ