Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ονομαστική ψηφοφορία

Η ψήφιση της κατάπτυστης Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ θα γίνει όπως οριστικοποιήθηκε χτες, κατά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη. Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, η διάσκεψη των προέδρων, η οποία καθόρισε και το χρονοδιάγραμμα, αποδέχτηκε αυτό που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Θ. Παφίλη, στον πρόεδρο της Βουλής. Οτι η Σύμβαση αυτή εμπίπτει στο άρθρο 27 του Συντάγματος, που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ακρίβεια «την παραμονή και διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης στην ελληνική επικράτεια». Οπως είπε ο Κ. Τασούλας, την ίδια άποψη, δηλαδή ότι η Συμφωνία αφορά στο άρθρο 27 του Συντάγματος, εξέφρασε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Στη βάση αυτών, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα γίνει όπως προβλέπεται σε αυτήν την περίπτωση, προβλέποντας 6 ομιλητές από κάθε κόμμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ονομαστική ψηφοφορία.

Θυμίζουμε ότι η Συμφωνία έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου και τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Το νομοσχέδιο έχει ήδη επικυρωθεί από την Επιτροπή με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε. Το ΚΚΕ καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρση της Συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ