Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Παρεμβάσεις για την κυριακάτικη αργία

Σε απεργία την Κυριακή 26/1 και συγκέντρωση έξω από το κατάστημα στην Πρέβεζα στις 10.30 π.μ. καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Jumbo» το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.

«Κάτω τα χέρια από την Κυριακάτικη αργία» είναι το σύνθημα που προτάσσει το Σωματείο, απαντώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργεί το κατάστημά της στην Πρέβεζα επτά μέρες τη βδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Ηδη το Σωματείο έχει οργανώσει μαζική παρέμβαση - εξόρμηση σε εργαζόμενους και καταναλωτές, ενώ οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ πρότειναν στο Εργατικό Κέντρο την προκήρυξη απεργίας την Κυριακή, πρόταση που έγινε δεκτή.

«Ολα αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Jumbo", αλλά και σε όλα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με τις "λευκές νύχτες", με την ημιαπασχόληση, με την ένταση της εκμετάλλευσης», σημειώνει το Σωματείο, «είναι τρανταχτά παραδείγματα της "ανάπτυξης" που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις οι κυβερνώντες. Δηλαδή ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, από τη μια, και μεγαλύτερο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, από την άλλη».

«Η υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας μάς αφορά όλους», καταλήγει το Σωματείο και καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση έξω από το κατάστημα.

Απάντηση στις προκλητικές αιτιάσεις της εργοδοσίας

Να σημειωθεί ότι της πρακτικής της επιχείρησης «JUMBO» υπεραμύνθηκε ο επικεφαλής της, Α. Βακάκης. Μιλώντας σε συνέλευση μετόχων του ομίλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων της αλυσίδας να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, αξιοποιώντας το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που το επιτρέπει. Παρουσίασε μάλιστα προκλητικά την επταήμερη λειτουργία ως... συμβολή στη στήριξη της τοπικής απασχόλησης και της συνέχισης της εργασίας εποχικών εργαζομένων!

Απαντώντας στα παραπάνω, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου υπενθυμίζει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με την εφαρμογή εξαήμερης εργασίας, τις 11ωρες βάρδιες την περίοδο των γιορτών, τις αρνητικές αξιολογήσεις ακόμα και με κριτήριο τις απουσίες εργαζομένων λόγω ασθενείας...

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν αποτελεί εξαίρεση. «Στον κλάδο του Εμπορίου δοκιμάστηκαν και γενικεύτηκαν όλες οι μορφές των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η επέκταση της εργάσιμης μέρας», σημειώνει και προσθέτει ότι «οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο μαζί με τη διαρκή προσπάθεια κατάργησης της Κυριακής αργίας, χτυπούν στην καρδιά τη ζωή του εμποροϋπαλλήλου αλλά και τη ζωή συνολικά μιας εργατικής οικογένειας που έχει μέλος της εργαζόμενο στον κλάδο του Εμπορίου».

Η Ενωση καλεί τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευσή της την Κυριακή 26/1, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Εξόρμηση στους εργαζόμενους στο «εκπτωτικό χωριό»

Σε μαζική εξόρμηση στα καταστήματα στο «εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα προχώρησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καθώς και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την επίθεση στην κυριακάτικη αργία και την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων του «εκπτωτικού χωριού» όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως τον Οκτώβρη.

Παράλληλα, κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Κυριακή 2/2, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β).

Μεθοδεύσεις της «BakeHellas» για κατάργηση αργίας

Τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας στην εταιρεία «BakeHellas» που στόχο έχουν να καταργήσουν την αργία των Θεοφανίων αλλά και να διχάσουν τους εργαζόμενους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

«Τα Θεοφάνια», επισημαίνει, «είναι αργία για τους συναδέλφους της BakeHellas», καθώς «εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη μέρα το εργοστάσιο δεν δουλεύει και έτσι έχει κατοχυρωθεί ως κατ' έθιμο αργία. Φέτος όμως, η εταιρεία μεθόδευσε να καταργήσει την αργία για μια μερίδα συναδέλφων έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να την καταργήσει για όλους, ενώ παράλληλα επιδιώκει να μας διχάσει για να μη μας έχει ενωμένους απέναντί της.

Οι ίδιες οι ενέργειες της εταιρείας αποδεικνύουν και το ότι είναι αργία αλλά και το ότι επιδιώκει να την καταργήσει, διαχωρίζοντας καταρχήν τους συναδέλφους».

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο θα δουλέψει, εκτός από την πρωινή βάρδια. Στην απογευματινή βάρδια οι εργαζόμενοι της παραγωγής δούλεψαν μόνοι τους, χωρίς να υπάρχουν εργαζόμενοι στον ποιοτικό έλεγχο, στις αποθήκες, στα γραφεία. Το γεγονός αυτό ανάγκασε εργαζόμενες και εργαζόμενους με εντολή της εργοδοσίας να εκτελούν και χρέη αποθηκάριου που έθεταν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα (εργαζόμενες κουβαλάγανε παλέτες, εργαζόμενοι χειρίζονταν κλαρκ). Τελικά, η παραγωγή βγήκε στις δύο βάρδιες (απογευματινή και νυχτερινή) χωρίς ποιοτικό έλεγχο.

Το Συνδικάτο ζητά να συνεχίσουν τα Θεοφάνια να είναι αργία για όλους τους εργαζόμενους. Για φέτος όλοι να πληρωθούν για τη συγκεκριμένη μέρα, όσοι δεν εργάστηκαν με ένα μεροκάματο και όσοι εργάστηκαν με 1,75 μεροκάματα. Ζητά ακόμα τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να μην υπάρχει καμία παρεμπόδιση στη συνδικαλιστική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ