Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Τους 41 έφτασαν οι νεκροί

ΕΛΑΖΙΓ.--

Οι αρχές ανακοίνωσαν προχτές το βράδυ ότι ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή που το βράδυ της περασμένης Παρασκευής επλήγη από δόνηση 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μετά και από την ανάσυρση μίας τελευταίας σορού ατόμου που αγνοούνταν. Συνολικά, επίσημα έχουν καταγραφεί 41 θύματα, ενώ από τους πάνω από 1.600 τραυματίες, περίπου 90 εξακολουθούσαν και χτες να νοσηλεύονται, οι 18 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα και εκδηλώθηκε με επίκεντρο την επαρχία Ελαζίγ (όπου υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα), πληγές ωστόσο μέτρησε και η γειτονική Μαλάτεια. Σύμφωνα με την Αρχή Καταστροφών και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (AFAD), από την περασμένη Παρασκευή εκδηλώθηκαν 948 μετασεισμοί.

Η αγωνία είναι τεράστια για τους σεισμόπληκτους, καθώς χιλιάδες έμειναν χωρίς σπίτια ή με σπίτια γεμάτα σοβαρά προβλήματα, σε μια εποχή μάλιστα που ο υδράργυρος πέφτει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, ακόμα και τη μέρα.

Οι υποσχέσεις των αρχών για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις των ζημιών - ανεγέρσεις νέων σπιτιών είναι λογικό να γεννούν καχυποψία, δεδομένης και της απουσίας μέτρων ολοκληρωμένης αντισεισμικής προστασίας, που επιβεβαίωσαν ξανά πως η ανθρώπινη ζωή ζυγίζεται με βάση το «κόστος» για το κεφάλαιο.

Νέος σεισμός σημειώθηκε και χτες στην Τουρκία, αυτήν τη φορά στα δυτικά. Το επίκεντρο ήταν 99 χλμ. βορειοανατολικά της Σμύρνης και 18 χλμ. ανατολικά του Κιρκαγάτς, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 2 χλμ., σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ