Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Πρόταση για παλαιστινιακό ... μη κράτος

Ενώ την Κυριακή το Ισραήλ προσαρτά την Κοιλάδα του Ιορδάνη και περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος της βόρειας Νεκράς Θάλασσας...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιβράβευση της κατοχής της παλαιστινιακής γης στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Οχθης, αλλά και μελλοντικές υποσχέσεις για ...ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα «στην Ανατολική Ιερουσαλήμ» την ίδια ώρα που δηλωνεται ότι η «Ιερουσαλήμ θα είναι η αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ», συμπεριλαμβάνει το σχέδιο 181 σελίδων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Παλαιστινιακό.

Οπως είπε χτες το βράδυ στον Λευκό Οίκο, παρουσιάζοντας την πρότασή του μαζί με τον Ισραηλινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το σχέδιο προβλέπει την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (που αποτελεί το 30% της Δυτικής Οχθης) και άμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων πάνω σε «λεπτομερείς χάρτες» που θα διασφαλίζουν την «ασφάλεια του Ισραήλ στα ανατολικά του σύνορα».

Ισχυρίστηκε ότι βάσει του σχεδίου του «θα διπλασιαστούν» τα εδάφη που θα έχουν υπό την ευθύνη τους οι Παλαιστίνιοι, ότι δεν θα χρειαστεί να ξεσπιτωθεί κανένας Παλαιστίνιος ή Ισραηλινός, μολονότι την ίδια ώρα δεν θα θιχτούν τα εδάφη των εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων εποίκων που ζουν στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη.

Οσο για το «κράτος της Παλαιστίνης», αυτό φαίνεται να είναι ένα άθροισμα κατακερματισμένων εδαφών. Πάντως ανέφερε ότι θα υπάρξουν τετραετές πάγωμα νέων εβραϊκών εποικισμών, ανεξαρτήτως της στάσης που θα τηρήσει η Παλαιστινιακή Αρχή στο σχέδιο των ΗΠΑ, αλλά και αφοπλισμός της «Χαμάς» και αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να εξαλειφθούν «η τρομοκρατία και ο εξτρεμισμός». Αναφέρεται ακόμα συνέχιση του ρόλου που παίζει η Ιορδανία ως εγγυήτρια των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Επανέλαβε πως το σχέδιό του δίνει μία «ιστορική ευκαιρία» και είπε ότι «η Μέση Ανατολή αλλάζει ραγδαία... Πρέπει να φροντίσουμε τη νεολαία της περιοχής...», αυτή που ματώνει από τον ισραηλινό στρατό, που στηρίζουν οι ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του αμερικανικού στρατού για τα «επιτεύγματά» του στην περιοχή, ισχυριζόμενος ότι αυτός «κατέστρεψε 100% το χαλιφάτο του "Ισλαμικού Κράτους" και τον αρχηγό του, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι».

Ο δε Νετανιάχου εξήρε την ιδιαίτερα ευνοϊκή πολιτική των ΗΠΑ υπέρ των ισραηλινών συμφερόντων, καλώντας τους Παλαιστίνιους να έρθουν σε διαπραγμάτευση και να καταλήξουν σε μία «λύση» αναγνωρίζοντας «το εβραϊκό κράτος του Ισραήλ». Τόνισε ότι το ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων «θα πρέπει να λυθεί έξω από το κράτος του Ισραήλ» και ότι οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας Γάζας θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν μεταξύ τους. Παρόντες στην παρουσίαση ήταν οι πρέσβεις των Μπαχρέιν, Ομάν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αργότερα χτες το βράδυ η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 2/2 προσαρτώνται στο Ισραήλ η Κοιλάδα του Ιορδάνη και περιοχές που βρίσκονται βόρεια της Νεκράς Θάλασσας. Μεσοπρόθεσμα θα κάνουν το ίδιο και σε όλους τους εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης...

Η Παλαιστινιακή Αρχή απορρίπτει

Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε το σχέδιο των ΗΠΑ, θεωρώντας πως πρόκειται για προσβολή και όχι για «λύση του αιώνα». Αργότερα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη εκπροσώπων όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, λέγοντας ότι «το σχέδιο είναι επιθετικό και ακατανόητο». Στη δε Πόλη της Γάζας άρχισαν κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Αμπάς επίσης δέχτηκε τηλεφώνημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και συζήτησαν το σχέδιο Τραμπ. Ακόμα, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο στο Κάιρο για να εκτιμήσει την πρόταση και να καθορίσει τη στάση του.

Ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το αμερικανικό σχέδιο «θνησιγενές» και «σχέδιο προσάρτησης που αποσκοπεί στην καταστροφή της λύσης των δύο κρατών και στην κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών». Τέλος, σύμβουλος του Ιρανού Προέδρου το χαρακτήρισε «σχέδιο επιβολής και κυρώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ