Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αμεση απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - Ολοι στην απεργιακή μάχη!

  • Συνδικάτα εργαζομένων και συνταξιουχικές οργανώσεις περικύκλωσαν το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας σήμα ενίσχυσης της πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Συνέχεια με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 6 Φλεβάρη

Με διαδοχικές αγωνιστικές παρεμβάσεις έξω από το υπουργείο Εργασίας, πρώτα με τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και στη συνέχεια με τη συγκέντρωση εργατικών συνδικάτων και Ομοσπονδιών το απόγευμα, δόθηκε η πρώτη δυναμική απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, με το οποίο θωρακίζεται ο νόμος Κατρούγκαλου και στρώνεται ο δρόμος για τα επόμενο χτύπημα, την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Η μάχη συνεχίζεται προκειμένου σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονία να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στην κατεύθυνση αυτή, από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης των συνδικάτων έγινε κάλεσμα για νέες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις στις 6 Φλεβάρη.

«Ούτε ρίσκο ούτε λοταρία, δεν θα παραδώσουμε στον τζόγο τα Ταμεία»

Εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, σχολώντας το απόγευμα από τη δουλειά, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Από το χιουμοριστικό σκετς για τον νόμο - λαιμητόμο που γίνεται πλέον νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση

Eurokinissi

Από το χιουμοριστικό σκετς για τον νόμο - λαιμητόμο που γίνεται πλέον νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση
Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι συνδικάτων, ενώ μεταξύ των ομιλιών διαδραματίστηκε ένα σύντομο χιουμοριστικό σκετς, με φόντο μια πραγματικών διαστάσεων λαιμητόμο, την οποία πλαισίωναν οι «δήμιοι» Κατρούγκαλος - Βρούτσης. Την εικόνα συμπλήρωναν εργαζόμενοι υποδυόμενοι τους «φωστήρες της ΓΣΕΕ», Παναγόπουλο, Καραγεωργόπουλο, Κιουτσούκη και Βασιλόπουλο, καθώς και ένα μεγάλο σκίτσο, στο οποίο απεικονιζόταν η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να παίζει στον «τροχό της τύχης» των επαγγελματικών ταμείων τα αποθεματικά των Ταμείων, υπό τις ευλογίες του ΣΕΒ και των Κατρούγκαλου - Βρούτση. Το σκετς καλούσε τους εργαζόμενους... να αποδεχτούν το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους ως «λύση», σατιρίζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα πως τάχα το νομοσχέδιο είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Στο τέλος του σκετς οι συγκεντρωμένοι φώναξαν το σύνθημα «Ούτε ρίσκο ούτε λοταρία, δεν θα παραδώσουμε στον τζόγο τα Ταμεία».

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα για σκληρή ταξική αναμέτρηση

Στην ομιλίες που έγιναν, ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν φτάνει που βάλανε να δουλεύουν μέχρι τα 62 όλους εκείνους που είναι ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά, να τσακίζουν τη ζωή τους στο μαδέρι, σου λένε σήμερα ότι ασφάλιση θα είναι "ό,τι πληρώνεις παίρνεις". Μπροστά στο δρόμο που ανοίγουνε, εμείς ετοιμάζουμε τον κλάδο μαζί με τους άλλους κλάδους για ταξική αναμέτρηση, για να βγουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο».

Ο Τάσος Ζερβός, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, σημείωσε: «Ετοιμάζουν την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης με τη συγχώνευσή της στον ΕΦΚΑ, έτσι θα χρησιμοποιήσουν τα αποθεματικά της επικουρικής ασφάλισης ύψους 7 δισ. ευρώ. Δεν νοείται Κοινωνική Ασφάλιση με συστήματα ατομικού κουμπαρά. Το τυράκι με την κατάργηση της περικοπής για άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ αφορά λίγους, είναι το προπέτασμα για την κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης».

Ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, επισήμανε ότι με ψέματα η κυβέρνηση «προσπαθεί να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους για να περάσει αυτό το έκτρωμα» και ότι τους σχεδιασμούς της «στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι "πρόθυμοι" σε συνδικάτα».

Ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, με βάση την πείρα του κλάδου, ανέφερε: «Το 2013 το επικουρικό ταμείο μας μετατράπηκε σε επαγγελματικό. Το αποτέλεσμά του είναι μείωση 80% στις συντάξεις, ενώ οι εργαζόμενοι έχασαν παροχές όπως κατασκηνώσεις και χαμηλότοκα δάνεια. Αυτή την ασφάλιση φέρνουν».

Ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, σημείωσε: «Θέλουν οι επικουρικές συντάξεις να περάσουν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και να τζογάρουν τον ιδρώτα μας για να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ενημερώνουμε για αυτό που έρχεται, για την ανάγκη να σηκώσουμε ένα τείχος αντίστασης».

Ο Γιάννης Παπαζαχαρίας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, επεσήμανε: «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δυνατότητα πρόσβασης του λαού στις δομές και υπηρεσίες Υγείας. Το σύστημα τριών πυλώνων φαίνεται ότι διαμορφώνει μια εθνική σύνταξη πείνας, στην οποία θα αντιστοιχεί και ένα στοιχειώδες πακέτο υγείας. Το ίδιο σχεδιάζουν για όλους τους εργαζόμενους. Ενα βασικό πακέτο πολύ κατώτερο των σημερινών επιτευγμάτων στην Υγεία και για τα υπόλοιπα θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη».

Ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, τόνισε ότι με το ασφαλιστικό σύστημα που διαμορφώνουν, εργαζόμενοι με προσωρινή εργασία και πολύ χαμηλούς μισθούς, όπως οι συμβασιούχοι, πολύ δύσκολα θα πάρουν σύνταξη και αυτή θα είναι πολύ χαμηλή. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΝΔ, ολοκληρώνοντας το έγκλημα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πάει να βάλει χέρι στα ΒΑΕ του κλάδου, με άμεσες συνέπειες για τους εργαζόμενους, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας, οι περικοπές μιας σειράς παροχών (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ιατρικές εξετάσεις κ.ά.).

Ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, σημείωσε ότι «σε έναν κλάδο που θεωρείται "κανονικότητα" η εκ περιτροπής εργασία, η ωρομίσθια δουλειά, τα τεράστια διαστήματα ανεργίας, η λέξη σύνταξη αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Οι εμποροϋπάλληλοι ξέρουν ότι δεν θα αντέξουν να δουλεύουν μέχρι τα 67 τους χρόνια ή να δουλεύουν σαράντα χρόνια, για να πάρουν μια σύνταξη πείνας. Η εργοδοσία του κλάδου πατώντας στην απαξίωση των παροχών Υγείας - Πρόνοιας προωθεί σωρηδόν ιδιωτικά προγράμματα υγείας, για τα οποία πληρώνουν εξτρά τα προστατευόμενα μέλη, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν καλύπτουν τα εργατικά ατυχήματα, την εγκυμοσύνη και τις χρόνιες παθήσεις».

Στην κινητοποίηση μίλησε επίσης ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ.

Η συγκέντρωση έκλεισε με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, να τονίζει την ανάγκη να «οργανώνουμε γρήγορα, χωρίς καθυστέρηση, περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις. Να βάλουμε στη μάχη όλους τους συναδέλφους μας, όλα τα διοικητικά συμβούλια». Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα, κάλεσε σε συγκεντρώσεις στις 6 Φλεβάρη σε όλες τις πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ