Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Σε 48ωρη απεργία οι δάσκαλοι λόγω των δραματικών ελλείψεων

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απεργούν από χτες και σήμερα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους - εδώ και αρκετούς μήνες - για σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία. Σχεδόν 4.000 σχολεία πρωτοβάθμιας και περίπου 180 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μείνουν κλειστά, τη μία ή και τις δύο μέρες, δηλαδή πάνω από τα μισά σχολεία της χώρας.

Παρά τις αυξήσεις στους μισθούς που πέτυχαν το Νοέμβρη οι δάσκαλοι, διαμαρτύρονται για την «εκπαιδευτική κρίση», όπως λένε, και διεκδικούν επιπλέον 560 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε δασκάλους, βοηθητικό προσωπικό και άλλες ανάγκες. Το πρόβλημα της έλλειψης διδακτικού προσωπικού είναι τόσο οξυμένο στα ολλανδικά σχολεία, που μεγάλοι δήμοι της χώρας - Αμστερνταμ, Ρότερνταμ, Χάγη κ.ά. - εξετάζουν ακόμη και την τετραήμερη λειτουργία τους, τοποθέτηση επαγγελματιών χωρίς πτυχίο εκπαιδευτικού στις τάξεις, συγχώνευση τμημάτων κ.ά.

Σύμφωνα με τη διδασκαλική Ομοσπονδία Aob, 4 στα 10 δημοτικά σχολεία και 1 στα 5 δευτεροβάθμια αντιμετωπίζουν διαχρονική έλλειψη δασκάλων. «Το 2020, 55.000 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν δάσκαλο στην τάξη και αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έχουμε περίπου 240.000 μαθητές (χωρίς δάσκαλο) το 2028», σημειώνει η Aοb.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας, Αριε Σλομπ, είπε πως το υπουργικό συμβούλιο δεν θα διαθέσει επιπλέον χρήματα για να μειώσει την εντατικοποίηση της εργασίας και να αντιμετωπίσει την έλλειψη διδακτικού προσωπικού. Ισχυρίστηκε πως φέτος και του χρόνου θα δοθούν 195 εκατ. ευρώ στην εκπαίδευση άλλων επαγγελματιών για να γίνουν δάσκαλοι ή βοηθοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ