Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ανησυχία και έκκληση του ΠΟΥ για συνεργασία

Τα προληπτικά μέτρα διευρύνονται στα αεροδρόμια όλου του κόσμου

Copyright 2020 The Associated

Τα προληπτικά μέτρα διευρύνονται στα αεροδρόμια όλου του κόσμου
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού (2019 - nCoV) εξέτασε χτες, σε νέα του συνεδρίαση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η ανησυχία είναι σημαντική εξαιτίας και των ρυθμών αύξησης των θυμάτων. O γγ του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς, αφού ευχαρίστησε την κινεζική πλευρά για τα αυστηρά μέτρα που έχει πάρει για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ανακοίνωσε επισήμως κατάσταση συναγερμού για όλο τον κόσμο, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν συνιστά μη εμπιστοσύνη στην Κίνα και στις προσπάθειές της αλλά το ακριβώς αντίθετο, και ότι χαιρετίζει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει. Επίσης ο Οργανισμός υπογράμμισε πως δεν εκτιμά ότι χρειάζεται να παρθούν μέτρα περιορισμού των αεροπορικών ταξιδιών και πως πρέπει να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν πιο αδύνατα συστήματα Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η ώρα της επιστήμης, της συνεργασίας και όχι των φημών, της αλληλεγγύης και όχι του στιγματισμού». Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, οι νεκροί από την επιδημία στην Κίνα έχουν ανέλθει σε 170 (από 132 προχτές), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής (38 νέοι θάνατοι). Τα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα είχαν φτάσει τα 7.700, αριθμός μεγαλύτερος από το σύνολο όσων είχαν μολυνθεί το 2002 - 2003 από τον ιό Sars.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε περίπου άλλες 15 χώρες αλλά κανένας θάνατος εκτός Κίνας, ενώ ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να είναι σε κατάσταση συναγερμού, όλος ο κόσμος πρέπει να δράσει».

Στις ΗΠΑ, ο οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Λάρι Κάντλοου, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής περισσότερων περιορισμών στις πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών από και προς την Κίνα, εκτός από περιορισμούς που έχουν ήδη δρομολογήσει οι ίδιες οι εταιρείες.

Στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε πως τα σύνορα της χώρας του με την Κίνα στην Απω Ανατολή κλείνουν, σε μία προσπάθεια αποτροπής της εμφάνισης κρουσμάτων του νέου ιού στη ρωσική επικράτεια. Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η έκδοση ηλεκτρονικής βίζας για Κινέζους που θέλουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, μεγαλώνει ο προβληματισμός για «σχέδια αντιμετώπισης» της εξάπλωσης του ιού, όπως π.χ. στην Αυστραλία. Η κυβέρνηση Μόρισον επιμένει ότι όσοι Αυστραλοί επιστρέψουν από την κινεζική πόλη Γουχάν (όπου πρωτοεκδηλώθηκε η επιδημία τον Δεκέμβρη) θα μεταφερθούν στο Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό, πάνω από 2.500 χλμ. μακριά από την Αυστραλία, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν ως «κέντρο κράτησης» προσφύγων. Ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάντον ισχυρίστηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εγκατασταθούν κάπου για έως και 14 μέρες. Δεν μπορώ να εκκενώσω ένα νοσοκομείο στο Σίδνεϊ, στη Μελβούρνη ή στο Μπρίσμπεϊν... Δεν υπάρχουν αλλού εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι», δήλωσε.

Στη Νότια Κορέα, ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα από συγκεντρωμένους που απέκλεισαν με γεωργικά μηχανήματα εγκαταστάσεις όπου σχεδιάζεται να τεθούν σε καραντίνα κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα, σε περιοχές περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σεούλ. Ο Πρόεδρος της χώρας Μουν Τζε Ιν δήλωσε ότι «τα όπλα που θα μας προστατεύσουν από τον νέο κορονοϊό δεν είναι ο φόβος και η αποστροφή, αλλά η εμπιστοσύνη και η συνεργασία».

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 3/2 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας υπό τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, «στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για τον νέο κορονοϊό».

Αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης ένας άνδρας μέσης ηλικίας εισήχθη το μεσημέρι με συμπτώματα του ιού, είναι σε καραντίνα και ελέγχεται, καθότι είχε ταξιδέψει στην πόλη Γουχάν της Κίνας, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Δείγματα έχουν σταλεί σε εργαστήριο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ιό ή για γρίπη, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μέτρα» και «αντίμετρα» ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα με επίκεντρο τη νέα έξαρση (2023-01-04 00:00:00.0)
Σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» η πορεία της πανδημίας (2020-04-18 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη και πρωτοβουλίες από την ΠΣΟ (2020-03-26 00:00:00.0)
«Πολύ σοβαρή απειλή» για όλο τον κόσμο, ο κορονοϊός (2020-02-12 00:00:00.0)
«Μαγική εικόνα» η «θωράκιση της χώρας» (2020-02-07 00:00:00.0)
Προσπάθειες για μέτρα πρόληψης σε διάφορες χώρες (2020-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ