Παρασκευή 31 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
Υπογράφτηκε η νέα συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε πανηγυρικό κλίμα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε την Τετάρτη το βράδυ στο Λευκό Οίκο τη νέα τριμερή εμπορική συμφωνία εμπορίου (USMCA) έπειτα από τριετείς διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με Μεξικό και Καναδά.

«Σήμερα, βάζουμε τέλος στον εφιάλτη της NAFTA», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην προηγούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών, που είχε τεθεί σε ισχύ το 1994 με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Στόχος της συμφωνίας USMCA είναι η εξασφάλιση των συμφερόντων μεγάλων μονοπωλίων ενάντια στα συμφέροντα και των τριών λαών, σε διάφορους τομείς βιομηχανικής, αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης, αλλά και του διαδικτυακού εμπορίου, με ετήσιο τζίρο 1,4 τρισ. δολάρια. Η κυβέρνηση Τραμπ προώθησε τη συμφωνία, με την προσδοκία ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπρόσθετη ανάπτυξη ύψους 0,35% (περίπου 68 δισ. δολάρια) και κάπου 176.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη εξαετία.

Η USMCA επικυρώθηκε στις 10 Δεκέμβρη 2019 από το Μεξικό και αναμένεται ότι θα εγκριθεί εντός των επόμενων ημερών και από το Κοινοβούλιο του Καναδά. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ξεκίνησε τη Δευτέρα τη διαδικασία, καλώντας την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τη συμφωνία γρήγορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ