Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Την Πέμπτη η νέα 24ωρη απεργία

Οι σιδηροδρομικοί είναι από τους κλάδους που πρωταγωνιστούν στον αγώνα
Οι σιδηροδρομικοί είναι από τους κλάδους που πρωταγωνιστούν στον αγώνα
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί σε όλη τη Γαλλία για μεθαύριο Πέμπτη 6 Φλεβάρη, μετά από κάλεσμα τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς συνεχίζεται ο αγώνας για την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Με τη νέα μεταρρύθμιση η κυβέρνηση Μακρόν επιδιώκει να αυξήσει κι άλλο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να επιβάλει νέο τσεκούρωμα στις συντάξεις και την ταχύτερη εξάπλωση των επαγγελματικών και καθαρά ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων, όπως φυσικά και των ιδιωτικών υπηρεσιών πρόνοιας κ.λπ.

Ταυτόχρονα με τη μάχη για την επιτυχία της νέας απεργίας, οργανώνεται και η μάχη ενάντια στην εργοδοτική - κρατική επιχείρηση συκοφάντησης και τρομοκράτησης όσων εργαζομένων συμμετέχουν αποφασιστικά στις πολυήμερες κινητοποιήσεις (πλησιάζουν το δίμηνο), ειδικά στις απεργίες, που σε ορισμένους κλάδους (Μετρό Παρισιού, διυλιστήρια, σιδηρόδρομοι, αποκομιδή απορριμμάτων κ.α.) έχουν συμπληρώσει κάμποσες βδομάδες.

Το Σάββατο 1η Φλεβάρη το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας καλούσε σε συναυλία αλληλεγγύης στους απεργούς, προσπαθώντας να στηρίξει τον αγώνα τους και οικονομικά, δεδομένης και της δυναμικής συμμετοχής πολλών εργαζομένων της περιοχής, από τα λιμάνια, διυλιστήρια κ.α. Τώρα το ΕΚ Μασσαλίας καλεί σε δυναμική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης, τονίζοντας ότι είναι μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα μέχρι την απόσυρση της μεταρρύθμισης.

Σε δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις καλεί και το ΕΚ Βαλ ντε Μαρν (προάστιο του Παρισιού), που χτες οργάνωσε συναυλία αλληλεγγύης ενάντια στις διώξεις πρωτοπόρων εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας (RATP).

Αντίστοιχο αγώνα δίνουν και συνδικάτα σιδηροδρομικών (π.χ. στις Βερσαλίες, επίσης προάστιο του Παρισιού), ένα χώρο όπου από τις αρχές Δεκέμβρη πραγματοποιούνται μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, με μαζική υπερψήφιση απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων. Την Πέμπτη, το συνδικάτο των σιδηροδρομικών στις Βερσαλίες συνδέει την απεργιακή συγκέντρωση με παρέμβαση ενάντια στη δίωξη συνδικαλιστή από το σταθμό Μονπαρνάς τον οποίο η διοίκηση της εταιρείας καλεί σε απολογία, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει συνολικά τον κλάδο.

Στο μεταξύ, τα αστικά ΜΜΕ και επιτελεία έσπευδαν και χτες να αναλύσουν την ενόχλησή τους για τη συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων από την αποκομιδή απορριμμάτων, αποσιωπώντας όμως τις άθλιες συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν όσοι απασχολούνται στο χώρο, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό και για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσδόκιμο ζωής στον συγκεκριμένο κλάδο φτάνει ακόμα και τα 17 χρόνια λιγότερο από τον μέσο όρο. Παρ' όλα αυτά, η νέα μεταρρύθμιση προβλέπει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται «πρόωρα», ως κατηγορία Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ