Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προετοιμάζουν το έδαφος για το νέο παζάρι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την ανάληψη «πρωταγωνιστικού» ρόλου στα επικείμενα παζάρια μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες, ώστε να προωθηθεί η ένταξή τους στις λεγόμενες ευρωατλαντικές δομές, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ολοκληρώνοντας το Σάββατο διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Ο Μπορέλ μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι ξεκινώντας από τα Δυτικά Βαλκάνια την πρώτη επίσκεψη με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, θέλησε να δείξει πως η ΕΕ παραμένει «αφοσιωμένη» στην ενταξιακή πορεία, «τη σταθερότητα και την ασφάλεια» της περιοχής. Πρόσθεσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος τη μεσολάβηση όταν θα αρχίσουν (άγνωστο πότε ακριβώς) οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Μπορέλ πραγματοποίησε σειρά επαφών στο Κοσσυφοπέδιο ασκώντας πιέσεις (όπως και έγινε τελικά χτες) για συμφωνία ανάμεσα στα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Στο προσκήνιο εμφανίστηκε χτες και ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Μποτσάν Χαρτσένκο, που εξήρε τις θέσεις του Σέρβου Προέδρου για την επικείμενη διαπραγμάτευση με το Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι είναι «εντελώς ευθυγραμμισμένες με το Διεθνές Δίκαιο» όταν ζητά να μην εξισωθούν οι αυθαίρετοι δασμοί του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία με την εκστρατεία ανάκλησης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε επιφυλάξεις για τις κατά καιρούς δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων που πιέζουν για «γρήγορες λύσεις». Τόνισε ότι παρόμοιες πιέσεις είχαν ασκηθεί στο παρελθόν για «λύσεις» που θα υποχρέωναν τη Σερβία να αναγνωρίσει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου προκαλώντας κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Χτες ο Αλμπιν Κούρτι, αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» (που είναι έστω και οριακά το μεγαλύτερο κόμμα στη βουλή του Κοσόβου) και ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Ενωση Κοσόβου» Ισα Μουστάφα ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από την 120μελή Βουλή. Πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Αλμπιν Κούρτι, ενώ η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από τρεις αντιπροέδρους, 15 υπουργούς και 33 αναπληρωτές υπουργούς. Τρεις υπουργοί θα προέρχονται από τα κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, ενώ οι δύο από αυτούς θα είναι Σέρβοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ