Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονίες αγωνιστών και απόφαση συνέχισης του αγώνα

Νέες κινητοποιήσεις και γενική απεργία στις 25 Μάρτη

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Καθημερινές είναι οι δολοφονίες - εκτελέσεις λαϊκών αγωνιστών, συνδικαλιστών, πρώην ανταρτών και ιθαγενών στην Κολομβία, με τον αριθμό να έχει φτάσει στον πρώτο μήνα του 2020 τις 32 και από το 2016 και τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 800. Την περασμένη Κυριακή εκτελέστηκε άλλος ένας αγωνιστής. Οπως καταγγέλλει η Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών της Κολομβίας (ONIC) επρόκειτο για το στέλεχός της, Χαβιέρ Χιρόν, 54 χρόνων, στην πόλη Σανταντέρ ντε Κιλιτσάο στην επαρχία Κάουκα, που πυροβολήθηκε έξω από δημόσιο κτίριο. Ο δράστης - εκτελεστής, που φορούσε κουκούλα, διέφυγε ανενόχλητος.

Ταυτόχρονα, το κόμμα Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC), που προήλθε από τη διάλυση των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) μετά τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία, κατήγγειλε τις δολοφονίες πρώην ανταρτών και επιπλέον ότι πολλοί αναγκάζονται, όπως στην επαρχία Αντιόκια, να φεύγουν από τις λεγόμενες «Ζώνες Επανένταξης», γιατί δέχονται απειλές για τη ζωή τους. Επίσης, απαίτησε από την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε να σταματήσει να σαμποτάρει τη συμφωνία «για την εθνική συμφιλίωση».

Την ίδια ώρα, στην Μπογκοτά συνεδρίασε στις 30-31 Γενάρη η 2η Πανεθνική Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Απεργίας με τη συμμετοχή 1.700 εκπροσώπων από δεκάδες οργανώσεις που την συναποτελούν (εργατικά συνδικάτα, αγροτικές, φοιτητικές ενώσεις, ιθαγένικες και άλλες κοινωνικές οργανώσεις) που αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στον αγώνα που ξεκίνησε στις 21 Νοέμβρη πέρσι με τη μεγαλειώδη γενική απεργία και στη συνέχεια με τις πολύμηνες διαδηλώσεις, απεργίες, συγκεντρώσεις.

Αποφασίστηκε να διοργανωθούν ακόμα μεγαλύτερη γενική πανεθνική απεργία στις 25 Μάρτη και έως τότε άλλες κινητοποιήσεις (21 Φλεβάρη, 8 και 9 Μάρτη) προβολής των βασικών αιτημάτων ενάντια στο αντιλαϊκό πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση με γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα της πλειοψηφίας του λαού. Επαναβεβαίωσαν ότι απορρίπτουν τον ψευδεπίγραφο «εθνικό διάλογο» που εμφανίζει να κάνει η κυβέρνηση και ότι απαιτούν διάλογο πάνω στα αιτήματα των οργανώσεων του λαϊκού κινήματος, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, να σταματήσει η ποινικοποίηση της λαϊκής διαμαρτυρίας και να διαλυθεί η ειδική μονάδα της αστυνομίας για την «αντιμετώπιση ταραχών» ESMAD, που αποδεδειγμένα ευθύνεται για τη βάρβαρη καταστολή αλλά και για δολοφονίες διαδηλωτών.

Επίσης η Συνδιάσκεψη απαιτεί την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, την τιμωρία για τις δολοφονίες αγωνιστών, το σταμάτημα της γενοκτονίας όσων αντιτίθενται στην κυβέρνηση και διεκδικούν κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμα, κατήγγειλαν «τα στρατιωτικά γυμνάσια που έκαναν την περασμένη βδομάδα οι Δυνάμεις του Νότιου Ημισφαιρίου του αμερικάνικου στρατού με τον στρατό της Κολομβίας, που παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας και χρησιμεύουν ως προετοιμασία επέμβασης κατά της Βενεζουέλας και άλλων χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ